Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την επίσημη έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Μια επέτειος ορόσημο που έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η ελευθερία είναι ιδανικό μέγιστο.

Δύο ξεχωριστά βιβλία παρουσιάζουν οι εκδόσεις Μίνωας  που στόχο έχουν να γνωρίσουν οι αναγνώστες τις άγνωστες πτυχές της ζωής των ηρώων του 1821.

Οι Αγωνιστές του 1821

Η συγγραφέας Μαρία Δασκαλάκη έχει γράψει το βιβλίο «Οι Αγωνιστές του 1821», ενώ την εικονογράφηση έχει κάνει ο Μιχάλης Κυλάκος.

Όπως αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου,  «Η ιστορία σου μαθαίνει σε ποιες μάχες έλαβαν μέρος, σε ποιες νίκησαν και σε ποιες έχασαν. Σου λέει ακόμη αν πέθαναν πολεμώντας ή αν έζησαν για να δουν τη χώρα τους ελεύθερη. Σε τούτο το βιβλίο θα βρεις κι ένα σωρό άλλα για αυτούς. Ποιοι ήταν οι γονείς τους, αν ήταν πλούσιοι ή φτωχοί, καθώς και τι όνειρα είχαν για τα παιδιά τους.

Θα διαβάσεις πώς ήταν η παιδική τους ηλικία. Πώς μεγάλωσαν. Τι έκαναν μέχρι να αρχίσουν να πολεμούν. Πραγματοποίησαν τα όνειρα των γονιών τους ή αποφάσισαν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο;

Οι Αγωνιστές του 1821 είχαν κι άλλη μία πλευρά που η επίσημη ιστορία συχνά ξεχνά να αναφέρει. Δεν ήταν μόνο πολεμιστές που ρίχνονταν άγρια στη μάχη δίχως να λογαριάζουν ζωή και θάνατο. Ήταν και άνθρωποι που αγάπησαν, έκαναν παιδιά, φοβήθηκαν, πληγώθηκαν, έκλαψαν, έκαναν κι αυτοί τα λάθη τους, μετάνιωσαν.

Οι ζωές δεκατριών Αγωνιστών -γυναικών και ανδρών-καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο με την ευχή να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι που θα φέρει τα σημερινά παιδιά λίγο πιο κοντά στα μακρινά εκείνα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

21 Ήρωες του 1821

Τα παιδιά (και οι γονείς) έχουν την δυνατότητα να μάθουν μικρές ιστορίες που σειροθετούν την ζωή  21 αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης.

Το εν λόγω βιβλίο έχουν συγγράψει ο Βασίλης Κουτσιάρης και ο Γιάννης Διακομανώλης ενώ την εικονογράφηση έχει κάνει ο Δημήτρης Ευσταθιάδης.

Στην περίληψη του βιβλίου αναφέρεται,  «Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους ζωντανεύει μέσα από τη ζωή και τη δράση 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης.

Ανάμεσα στους 21 ήρωες δε συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση.

Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους».

Διαγωνισμός

Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο “Οι Αγωνιστές του 1821” και ένα “21 Ήρωες του 1821” προσφορά των εκδόσεων Μίνωας, θα πρέπει να κάνετε like στην σελίδα του Πινακίου στο facebook εδώ  ή follow στο twitter  εδώ και να σχολιάσετε την ανάρτηση.

Συμμετοχές με κοινοποιήσεις κάτω από το post πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες τους.

Οι δύο νικητές θα ανακοινωθούν από τα social media του Πινακίου στις 23 Μαρτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ