Η Αργυρώ Μουντάκη από τα Χανιά δίνει τις δικές της μάχες. Μέσα από το συγγραφικό της έργο προσπαθεί να πλάσει την φαντασία των παιδιών. Με περιπέτειες που σκαρφίζεται και αποτυπώνει στο χαρτί τα παιδιά αποκτούν γνώσεις αλλά και κώδικες ηθικής και όχι μόνο.

Με αφορμή τα δύο της νέα βιβλία  «Ζωντανοί θρύλοι», «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι» μιλάει στο «Καρφί» για την παιδική λογοτεχνία την εποχή που εικόνα είναι κυρίαρχη.

Τι σημαίνει για εσάς παιδική λογοτεχνία, ως συγγραφέας έχετε το βαρύ φορτίο να αναπτύξετε την φαντασία των παιδιών, ένα έργο που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο…

«Για μένα η λογοτεχνία για παιδιά οφείλει πάνω από όλα να ψυχαγωγεί τα παιδιά, να τα κάνει να βρίσκουν εκεί μέσα μια ζεστή αγκαλιά χαράς, αγάπης και ηρεμίας και συνάμα να παράγει ήθος, ανθρώπους με αρετές, να καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή των παιδιών».

Σε μια εποχή που η εικόνα είναι κυρίαρχη πως μπορεί ένας συγγραφέας να φέρει τα παιδιά στη λογοτεχνία;

«Ο συγγραφέας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να γράφει ποιοτικά και συνάμα θελκτικά για τον τρόπο σκέψης και ζωής του παιδιού. Τα παιδιά όμως για να έρθουν κοντά στη λογοτεχνία είναι πρωτίστως έργο των γονιών τους. Γιατί το παιδί έρχεται αποτελεσματικά κοντά στο βιβλίο αν το γνωρίσει από πολύ μικρή ηλικία, για ακρίβεια από τη γέννηση του, ίσως και νωρίτερα. Έπειτα οφείλει και το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί να δίνουν λογοτεχνικές εμπειρίες».

Τέλος, θα μας μιλήσετε για τα νέα δικά σας βιβλία;

Κυκλοφόρησαν πρόσφατα δύο νέα παιδικά βιβλία από τις Εκδόσεις Διάπλαση, τα οποία εισάγουν μία νέα σειρά που λέγεται «Ζωντανοί θρύλοι». «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι» και «Το μονοπάτι του γίγαντα» αφορούν δύο συναρπαστικούς θρύλους, έναν ρωμαϊκό και έναν ιρλανδικό αντίστοιχα. Με ενδιέφερε πολύ να αναδείξω με αυτά τα βιβλία τόσο τους θρύλους όσο και τα έμμεσα μηνύματά τους, που αποδίδονται δίχως ίχνος διδακτισμού»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ