Έχουν περάσει 15 μήνες από τις καταστροφικές φωτιές της Βόρειας Εύβοιας. Η γη της, στέλνει το δικό της μήνυμα. Αυτό της αναγέννησης.  Η Ιωάννα Κωνσταντινίδη που ζει εκεί αυτή την περίοδο μαζεύει ελιές. Είναι από τους λίγους ανθρώπους που κατάφεραν και έσωσαν τις ελιές τους.  Το λάδι μάλιστα που παράγουν είναι παγκοσμίως βραβευμένο. Η ίδια μιλάει στο «Καρφί» γι’αυτό αλλά και για την επόμενη ημέρα στην Βόρεια Εύβοια.

Μαζεύετε ελιές στη Βόρεια Εύβοια και μάλιστα ελιές που είναι βραβευμένες για ποιο λόγο έχουν βραβευτεί οι ελιές σας

«Τα τελευταία 3 χρόνια κάναμε την καλλιέργεια μας βιολογική, το λάδι μας βραβεύτηκε πριν 3 χρόνια λόγω ότι ήταν πλούσιο σε πολυφαινόλες, πήραμε το silver award απο το Παγκόσμιο κέντρο ελιάς έως 500 πολυφαινόλες, ήταν το 1ο δείγμα στην Εύβοια μας είπε το πανεπιστήμιο, η οξύτητα του πάρα πολύ χαμηλή και η ποιότητα του ήταν πολύ υψηλή. Έχουμε 1000 δέντρα ξερικές αιωνόβιες ελιές κονσερβοελιας στην περιοχή του Ασμηνίου στη Βόρεια Εύβοια».

Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι μήνες από τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή σας και παρόλα αυτά το πολεμάτε εσείς και η γη σας και αποδίδετε καρπούς τι κρύβεται πίσω από αυτή την προσπάθεια ή το αποτέλεσμα;

«Εμείς ήμασταν από τους τυχερούς σε εισαγωγικά διότι ήμασταν εκεί και σώσαμε (χωρίς βοήθεια από τη Πυροσβεστική) τα ελαιόδεντρα μας όπως και γειτονικά κτήματα. Πίσω από αυτή τη προσπάθεια κρύβεται αγάπη γι’ αυτό το ευλογημένο δέντρο, πολύ δουλειά, επιμονή και κόπος, επιβίωση και όραμα να φτάσουμε το λάδι μας να πουλιέται παντού».

Ψυχολογικά πώς είναι να μαζεύεις ελιές και να βλέπεις την καμένη γη πίσω

«Είναι πολύ άσχημο ψυχολογικά να βλέπεις την καμένη γη και να ακούς την απόλυτη ησυχία, η οποία ακόμα μυρίζει καμένο ενώ πριν μύριζες τα αρώματα του δάσους και άκουγες τους ήχους από τα ζώα.  Δεν είναι μόνο να το βλέπεις αλλά έχουμε και αλλαγή στην βιοποικιλότητα, ξηρασία, χαμηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες».

Πόσους τόνους λάδι υπολογίζεται τα βγάλετε;

«6-8 τόνους».

Η γη στέλνει το δικό της μήνυμα;

«Ναι, η γη στέλνει το δικό της μήνυμα και είναι αισιόδοξο, είναι σαν να σου λέει αν με περιποιηθείς εγώ θα σου αποδώσω καρπούς παρόλη την καταστροφή. Όποιος με σέβεται τον ανταμείβω»

Η ελιά είναι το δέντρο της ειρήνης τι σηματοδοτεί για σας και για την περιοχή σας;

«Για μένα προσωπικά η ελιά είναι ένα πολύτιμο, ευλογημένο δέντρο το οποίο παρέλαβα από το προπάππου μου και γι’ αυτό έδωσα το όνομα στο λάδι μας «Lucas» Για την περιοχή μας ήταν και είναι, αυτά που απέμειναν μια καλλιέργεια που αποδίδει εισόδημα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και χωρίς το λάδι δεν μπορεί να επιβιώσει κάνεις, είναι ένα πολύτιμο αγαθό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ