Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, Βασίλης Μητσόπουλος μιλάει στο «Καρφί» για τον μωβ θησαυρό που αναδύεται από τη γη της δυτικής Μακεδονίας για τον Κρόκο Κοζάνης. Αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Δεν παραλείπει να τονίσει πως η κλιματική κρίση είναι κάτι που τον προβληματίζει καθώς φέτος η ανθοφορία «απειλήθηκε» από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Ο Κρόκος Κοζάνης είναι πολύτιμος θησαυρός, τι πρέπει να γίνει για να προφυλαχθεί;
«Θα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια με μία ειδική ενίσχυση που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο σεβασμός στο περιβάλλον με τον τρόπο που καλλιεργούμε αφού δεν χρησιμοποιούμε αγροχημικά και λιπάσματα και προστατεύουμε με μειωμένη κατεργασία όλα τα επικλινή εδάφη που κινδυνεύουν από διάβρωση. Επίσης η κροκοκαλιέργεια δίνει εργασία σε όλη την τοπική κοινωνία σε μία μειονεκτική πλέον περιοχή».
Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερο τον Κρόκο Κοζάνης; Που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ο κόσμος;
«Ο κρόκος (Crocus Sativus L.) θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά που απαντάται από την αρχαιότητα στην Ελλάδα όπως προκύπτει από κείμενα του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Διοσκουρίδη. Ανήκει στην οικογένεια των ιριδοειδών. Καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως στο Ιράν στην Ινδία, στην Ισπανία, και στο Μαρόκο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στο χωριό Κρόκος του νομού Κοζάνης. Είναι τεκμηριωμένες οι σημαντικές του αντιοξειδωτικές ιδιότητες δηλαδή η ικανότητα του να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες το οποίο συνδέεται με το κυτταρικό θάνατο. Η χρήση του κρόκου σαν αντικαταθλιπτικό φάρμακο είναι ευρέως διαδομένη. Επιπλέον, τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών αναδεικνύουν τις αγχολυτικές και αναλγητικές του ιδιότητες καθώς και τη δυνατότητα του να μετριάζει διαταραχές μνήμης. Από διάφορες προκλινικές έρευνες προκύπτει ότι ο κρόκος ασκεί αντικαρκινική δράση, ανταγωνίζεται την αθηροσκλήρωση, την ηπατοξικότητα, τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την υπέρταση».
Κρόκος Κοζάνης ένα θησαυρός της γης που φέτος δεν είχε την αναμενόμενη άνθιση λόγω…ζέστης. Τι συνέβη;
«Πολύ υψηλές θερμοκρασίες για το μήνα Οκτώβριο, που έφθαναν του 30 οC. Δεν ευνόησε καθόλου την ανθοφορία με αποτέλεσμα να έχουμε τη χαμηλότερη σοδειά όλων των εποχών. Ο κρόκος είναι φθινοπωρινό άνθος καλλιεργείται στην περιοχή λόγω του μοναδικού μικροκλίματος που διαθέτει, που είναι από τις πιο κρύες περιοχές στην Ελλάδα».