Μεγάλη Εβδομάδα και το κλίμα κατάνυξης είναι αυτό που αρχίζει σιγά-σιγά να κυριεύει τις συνειδήσεις όλων μας.  Οι μεγάλες γιορτές ανήκουν στα παιδιά που της ζουν στο έπακρο μέσα από την αθωότητα  και την αγνότητα της ψυχής τους.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα έχει επιμεληθεί ένα παραμύθι το «Αλφαβητάρι του Ουρανού» μέσω του οποίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες θρησκευτικές αλλά που ταυτοχρόνως συνδέονται με την παράδοση μας. Η ίδια μιλά στο Πινάκιο και εξηγεί την φιλοσοφία αυτού του ιδιαίτερου βιβλίου της.

                                   
«Αλφαβητάρι του Ουρανού», ένα βιβλίο για να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα την πίστη μας;

«Το «Αλφαβητάρι του Ουρανού» αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με την αλφαβήτα μέσα από κεφάτα ποιηματάκια, εμπνευσμένα απο την ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στα μυστήρια της εκκλησίας μας, στις μεγάλες χριστιανικές εορτές,τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη γλωσική ανάπτυξη των παιδιών. Συνδυάζει τη γνώση με τη διασκέδαση, με  πρωτότυπες δραστηριότητες,κατασκευές και χαρουμενα αυτοκόλλητα».

Τι σας ώθησε να γράψετε και να εικονογραφήσετε αυτό  το βιβλίο;

«Εργάζομαι πολλά χρόνια στο χώρο του παιδικού βιβλίου .Σπούδασα την τέχνη της βυζαντινής εικονογραφίας που με οδήγησε στη δημιουργία κατηχητικών βοηθημάτων και άλλων ορθοδόξων βιβλίων.Απο τη στιγμή που τα θρησκευτικά έπαψαν να είναι υποχρεωτικό μάθημα,η δημιουργία ορθοδόξων βιβλίων άνθισε.Η θρησκευτική συνείδηση αποκτάται απο τα πρώτα χρόνια του ανθρώπου, έτσι σκέφτηκα πως θα είχε ενδιαφέρον ένα αλφαβητάρι εμπνευσμένο απο την ορθόδοξη πίστη και παράδοση.Η εικονογράφηση θέλησα να έχει, όπου χρειάζεται στοιχεία βυζαντινής εικονογραφίας, αλλά παράλληλα να είναι ζωντανή και χαρούμενη. Γιατί προτίστως ένα παιδικό βιβλίο πρέπει να είναι ελκυστικό  στα παιδιά.Οι δραστηριότητες και τα αυτοκόλλητα διασκεδάζουν τους μικρούς αναγνώστες κι έτσι αποφεύγοντας τον διδακτισμό,τα παιδιά μαθαίνουν  πιο εύκολα».

Θεωρείτε πως η πίστη μας στο Θεό είναι το τελευταίο οχυρό;

«Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η πίστη μας στο Θεό,είναι το ισχυρότερο οχυρό.Πιστεύω πως η δύναμη της προσευχής είναι μεγάλη και η  Χάρη του Θεού, σωτήρια.Αν νιώθουμε αδύνατοι στον αγώνα μας,να θυμόμαστε τον Χριστό, ο οποίος  μας ενισχύει σε κάθε δυσκολία. Να μην ξεχνάμε τα λόγια Του:«Τα αδύνατα παρά τοις ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν».».

Τα παιδιά που είναι το μέλλον μας πρέπει να έρχονται σε επαφή με την θρησκεία;

«Η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη μιας κοινωνίας.Μην ξεχνάμε το ρόλο της θρησκείας μας,στην επανάσταση του 1821 και βεβαίως την ελληνική μας σημαία που απο τότε κυμάτιζε με το ιερό σύμβολο του σταυρού.Δεν είναι εύκολο να εμφυσήσεις σε ένα παιδί την αγάπη του Θεού, έχει σημασία όμως να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε  να γνωρίσει  τον Χριστό.Το Πάσχα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους για τη Ζωή ,τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Χωρίς υπερβολλές, χωρίς φανατισμό η θρησκευτική αγωγή, μπορει να καλλιεργηθεί αρχικά απο το οικογενειακό περιβάλλον και να ενισχυθεί σταδιακά απο το σχολικό περιβάλλον,απο το κατηχητικό και βεβαίως μέσω ενός χριστιανικού βιβλίου. Πριν ξεκινήσουμε να αποκαλύπτουμε το μεγάλο μυστήριο του Θεού στην παιδική ψυχή πρέπει να δημιουργήσουμε την αίσθηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή του. Δηλαδή, όπως όταν γεννήθηκε ένα παιδί, η στοργή και η φροντίδα των γονιών του, του χάρισαν ασφάλεια και σιγουριά έτσι μπορούμε να το μάθουμε να δέχεται το Θεό σαν προστατευτικό Πατέρα, να πιστεύει σ’ Εκείνον και να νιώθει την παρουσία Του» .

Είναι στοίχημα προσωπικό για εσάς το «Αλφαβητάρι του Ουρανού» καθώς και τα παιδιά δεν διαβάζουν λογοτεχνία πολύ εύκολα και υπάρχει  μια απομάκρυνση από τις εκκλησίες;

  «Σε ό,τι αφορά τη σχέση των παιδιών με τη λογοτεχνία,τώρα περισσότερο απο ποτέ προσπαθούμε να μην αντικατασταθεί πλήρως το βιβλίο απο την τεχνολόγια.Οι δράσεις φιλαναγνωσίας συνεχίστηκαν και την δύσκολη περίοδο της πανδημίας .Όσοι εργαζόμαστε στο χώρο του παιδικού βιβλίου,αγωνιζόμαστε με το ίδιο μεράκι, όχι μόνο να δημιουργούμε νέα βιβλία, αλλά να ερχόμαστε και σε επαφή με τα παιδιά έστω διαδικτυακά.Γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμου,την εθνική επέτειο των διακοσίων ετών απο την Ελληνική επανάσταση και την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Κάναμε πολλές δράσεις,με κατασκευές,δραστηριότητες και γενικά συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 Η αγάπη για τα βιβλία, όπως  και ο εκκλησιασμός δεν μπορεί να γίνεται καταναγκαστικά.Σταδιακά καλλιεργείται,απο το οικογενειακό περιβάλλον και ενισχύεται με το καλό παράδειγμα που δίνουμε εμείς οι ενήλικες,γονείς,νονοί,συγγενείς και βεβαίως οι εκπαιδευτικοί.Το «Αλφαβητάρι του Ουρανού»,δε θα το χαρακτήριζα ως προσωπικό στοίχημα αλλά ως μια ειλικρινή προσπάθεια ,που είμαι ευγνώμων που στηρίχθηκε απο τις εκδόσεις Ουρανός, τον αγαπητό κ.Θάνο Ψυχογιό και τους εκλεκτούς συνεργάτες.Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα βιβλίο που θα είναι μεν εμπνευσμένο απο την ορθόδοξη πίστη και παράδοση,αλλά θα περνάει τα μηνύματά του σε όλους τους Ελληνες ανεξαιρέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων».

 Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση

«Εύχομαι αυτό το Πάσχα να είναι το τελευταίο που ζούμε υπο αυτές τις συνθήκες.Καλή Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!

Η Αγία Ανάσταση του Χριστού μας,να μας δώσει ελπιδοφόρα πνοή και να γεμίσει φως τις ψυχές μας.Ευχαριστώ απο καρδιάς για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή συνέχεια στο αξιόλογο έργο σας».

Διαγωνισμός

Δύο αναγνώστες του Πινακίου μπορούν να διεκδικήσουν ένα αντίτυπο από το βιβλίο «Αλφαβητάρι του Ουρανού» προσφορά των εκδόσεων Ψυχογιός κάνοντας like στην σελίδα του Πινακίου εδώ και της συγγραφέως κας. Πέγκυς Φούρκα εδώ και στην συνέχεια σχόλιο και κοινοποίηση της ανάρτησης. Ο διαγωνισμός λήγει στις 28-4-2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ