Του Γιάννη Γιαννάκη

Τι έκανε ξεχωριστό φέτος τον ΠΑΣ Γιάννινα; Γιατί απασχόλησε πολύ περισσότερο από ομάδες που τερμάτισαν ψηλότερα απ’ αυτόν στη Super League; Θα γίνει μία ομάδα της περιφέρειας, όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, το μοντέλο εκείνο που θα αλλάξει τη φιλοσοφία των μικρομεσαίων; Μήπως είναι μία «φούσκα» που θα ξεφουσκώσει όπως και τόσες άλλες στο παρελθόν;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα τίθενται από όσους ασχολούνται πραγματικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο με το αποτέλεσμα της ομάδας που υποστηρίζουν.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννάκης

Φυσικά ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις την πορεία ενός συλλόγου που δεν έχει την οικονομική υποστήριξη ενός εφοπλιστή ή γήπεδο 30.000 θέσεων που γεμίζει ασφυκτικά και δημιουργεί συνεχώς έσοδα. Συν τοις άλλοις, αυτοί που κάνουν μία επιτυχία σε μια μικρομεσαία ομάδα συνήθως την εξαργυρώνουν βρίσκοντας ένα καλύτερο συμβόλαιο την επόμενη σεζόν. Ήδη οι «σειρήνες» ηχούν για κάποιους στους «κόλπους» των Ηπειρωτών!

Υπάρχει, όμως, ένα μικρό μυστικό πίσω από την επιτυχία του ΠΑΣ Γιάννινα, που δεν είναι άλλο από τον προπονητή του, τον Αργύρη Γιαννίκη, ο οποίος έφερε στο ελληνικό πρωτάθλημα την αύρα του γερμανικού ποδοσφαίρου! Γεννημένος στη Νυρεμβέργη και απόφοιτος της φημισμένης σχολής προπονητών της Κολωνίας, έφερε στην Ελλάδα και τα Γιάννινα αυτά που έμαθε στην προπονητική του θητεία σε Καρλσρούη, Ινγκολσταντ, Έσσεν και Άαλεν. Σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάστηκε με αυτά που βρήκε στην Ελλάδα και δεν μπήκε στα… παπούτσια άλλων προπονητών, που με τη συμπαγή άμυνα, τις αντεπιθέσεις, το… «διώξτε την μπάλα να φύγει από την περιοχή μας» και τους «θούριους» στα αποδυτήρια, ξέρουν πολύ καλά πως να σώνουν ομάδες στη Super League…

Ποια είναι η φιλοσοφία του Γιαννίκη; Όταν έχεις την μπάλα είναι πολύ πιο πιθανό να σκοράρεις από το να δεχτείς γκολ. Πως επιτυγχάνεται; Με συνεχές πρέσινγκ και κίνηση στον χώρο, το οποίο απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις παίκτες που δουλεύουν πολύ, που ακούν προσεκτικά και που πιστεύουν ακράδαντα ότι το επιθετικό ποδόσφαιρο μπορούν να το υπηρετήσουν καλύτερα σε σχέση με το παθητικό.

Στη θεωρία ο κ. Γιαννίκης μπορεί να μη φέρνει κάποια επανάσταση στο ποδόσφαιρο, αλλά υπηρετεί τα αυτονόητα. Όμως ας σκεφτούμε λιγάκι πως κερδίζονται οι σωτηρίες ομάδων στην Ελλάδα. Πολλές μεταγραφές, αλλαγές προπονητών, φουλ άμυνα και σύστημα… σταυρός (σ.σ. μπαίνουμε στο χορτάρι, κάνουμε το σταυρό μας και πάμε όπου πάει η μπάλα).

Τα όσα διαφορετικά έδειξε φέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα στα γήπεδα της Super League, άλλοτε ανταμείφθηκαν με αποτελέσματα, άλλοτε όχι, αλλά στο τέλος της ημέρας σημασία έχει ότι οι φίλοι των Ηπειρωτών χάρηκαν ποδόσφαιρο που είχαν να δουν από τη δεκαετία του ’70, όπως το χάρηκαν και οι παίκτες. Και όταν υπηρετείς το άθλημα και το απολαμβάνεις, σίγουρα θα σε ανταμείψει.

Το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι, «θα μπει και το κερασάκι στην τούρτα» με μια σπουδαία πρόκριση σ’ έναν τελικό κυπέλλου; Αυτή τη στιγμή όλη η Ήπειρος ζει και αναπνέει στους ρυθμούς του δεύτερου ημιτελικού του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη Μεγάλη Τετάρτη (19:00). Το 1-1 του πρώτου αγώνα δίνει σαφές προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», αλλά στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός, αλλά ενίοτε αυτός που το θέλει περισσότερο. Και για τον ΠΑΣ Γιάννινα η προοπτική συμμετοχής για πρώτη φορά στην ιστορία του σ’ έναν τελικό, είναι σίγουρα μεγαλύτερο κίνητρο απ’ ό,τι το να κάνει ο Ολυμπιακός τα 28 κύπελλα 29.

Κι όπως είχε πει κάποτε ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ: «Γιατί να μην μπορείς να νικήσεις μια πιο πλούσια ομάδα; Δεν έχω δει ποτέ μια τσάντα με λεφτά να βάζει γκολ. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Το ασυνήθιστο, το θαύμα, το απροσδόκητο! Στιγμές που η θέληση να καταφέρεις το αδύνατο, νικά την πιο καλοκουρδισμένη, ακριβή και ταλαντούχα ενδεκάδα!».  

Αν και το απροσδόκητο στο ποδόσφαιρο δεν έχει και τόσους πολλούς «φαν» στην Ελλάδα, (όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, που η έκπληξη -όχι μόνο θεωρείται φυσιολογική- αλλά είναι λόγος υπερηφάνειας για το πρωτάθλημα που έχουν), ίσως είναι μία ευκαιρία τη Μεγάλη Τετάρτη να δούμε αν και στην Ελλάδα μπορεί ο μικρός να κοιτάξει στα μάτια τον ισχυρό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το φετινό παράδειγμα του ΠΑΣ Γιάννινα ίσως άνοιξε έναν δρόμο να δούμε ένα διαφορετικού τύπου ποδόσφαιρο από τους μικρομεσαίους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ