Η ιστορία της ζωής του, η επιτυχία, η δισκογραφία, το γεγονός που τον συγκλόνισε  

Ιδιαίτερος, έντονος, ευαίσθητος, πιστός στις ιδέες του, εκκεντρικός κάποιες φορές…απλά καλλιτέχνης.  Τα τελευταία 24ωρα η είδηση της σύλληψης του Νότη Σφακιανάκη είναι αυτή που κυριαρχεί παντού. Λογικό αν κρίνει κανείς ότι είναι από τους πιο διαχρονικούς αυθεντικούς λαϊκούς τραγουδιστές που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Η  «On-time» ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας  του καλλιτέχνη. Η αρχή, η ακμή της «αυτοκρατορίας» του μέχρι την ταύτιση του με ακραίους πολιτικούς χώρους και τη σύλληψη του για κατοχή ναρκωτικών και όπλου.

Το θέμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On time την 1-12-20

«Πρώτη φορά»

Από το νησί του την Κω όπου εργαζόταν ως DJ ο Νότης Σφακιανάκης έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 90 να ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο. «Πρώτη φορά» το όνομα αυτού που κυκλοφορεί το 1991. Οι επιτυχίες που έπαιζε το πικ-απ από το συγκεκριμένο δίσκο πολλές που σιγοτραγουδούσαν οι νέοι της εποχής. «Είσαι ένα πιστόλι», «Ώπα ώπα», «Δεύτερα χέρια», «Ένα με τη νύχτα».  Η αρχή είχε γίνει και πλέον στις μαρκίζες των μαγαζιών άρχισε να φαίνεται το όνομα του στα «μεγάλα γράμματα».

«Με το Ν και με το Σ»

Η επόμενη του δισκογραφική  δουλειά ήταν το 1993 «Με το Ν και με το Σ», λογοπαίγνιο με τα αρχικά του. Ο δίσκος  που περιλάμβανε 13 κομμάτια σε στίχους και μουσική των Πυξ Λαξ, Αλέκου Χρυσοβέργη, Σπύρου Γιατρά κ.ά. Από τον συγκεκριμένο δίσκο ξεχώρισαν τραγούδια όπως το «Λίγο λίγο» και το «Μα εσύ με καις». Ο Νότης Σφακιανάκης είχε πλέον καθιερωθεί ως λαϊκός πολλά υποσχόμενος τραγουδιστής.

Η περίεργη φαβορίτα του και το λεπτό πάνω από τα χείλη του μουστάκι τον ξεχώριζαν πέρα από την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του.

Απογείωση με τον αετό

Το 1994 έρχεται η στιγμή που η καριέρα του απογειώνεται.  «Νοτιανατολικά του κόσμου» το όνομα του δίσκου. Ένας δίσκος γεμάτος ζεμπέκικα και με δύο πιο «τρυφερά» τραγούδια. «Το δεν μπορώ» βιντεοσκοπήθηκε πριν τον «αετό» και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα για το τι τραγούδια είχε στο δίσκο αυτόν. Όταν ο «αετός» έγινε γνωστός -και μέσω του βιντεοκλιπ-   ο Νότης είχε κατορθώσει το ακατόρθωτο. Να το σιγοτραγουδά όλη η Ελλάδα και το συγκεκριμένο κομμάτι να γίνει Ύμνος. Ένας ύμνος που τον τραγουδάνε και τον χορεύουνε μέχρι και σήμερα. Μάλιστα υπάρχει και μια φήμη για το συγκεκριμένο κομμάτι. Αρχικά το είχαν δώσει σε τότε φθασμένο λαϊκό τραγουδιστή, ο οποίος το είχε απορρίψει και μάλιστα με τρόπο θρασύ. Οι δημιουργοί το έδωσαν στον ανερχόμενο τότε Νότη Σφακιανάκη και η συνέχεια είναι γνωστή.

5ο βήμα και οι 7ψυχες Νότες σπάνε τα ταμεία των δισκοπολών

Η συνέχεια έπρεπε να είναι ανάλογη και ακόμη πιο δυναμική.  Ο Νότης Σφακιανάκης πέταξε με τον αετό και είχε γίνει το πρώτο όνομα στο Γκάζι που γέμιζε ασφυκτικά κάθε βράδυ το μαγαζί που εμφανιζόταν. Επόμενος σταθμός ήταν το REX στην αρχή της Πανεπιστημίου που για να μπεις μέσα ήθελες  μέσο γερό και πορτοφόλι χοντρό.

Δίπλα του ή Δέσποινα Βανδή, μια συνεργασία που έμεινε στην ιστορία. Και ενώ τα βράδια στα μαγαζιά σημειωνόταν το αδιαχώρητο, το πρωί στα δισκοπωλεία οι επιχειρηματίες δεν προλάβαιναν να πουλούν δίσκους, κασσέτες και cd του «Άρχοντα» όπως τον αποκαλούσαν οι φανατικοί φίλοι του.

  Το 5ο βήμα ήταν ένας δίσκος χρυσάφι αφού τα τραγούδια υπέγραφαν ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς και ο Γιώργος Μουκίδης, οι άνθρωποι που έγραφαν μέχρι τότε για τον Στράτο. Ο Νότης ερμήνευσε το «Φίλε έφυγε ο Στράτος» ως φόρο τιμής.  Το «Σώμα μου» με τον έντονο κοινωνικό μήνυμα και ο «Νταβατζής» έγιναν βιντεοκλιπ που θύμιζαν ταινία μικρού μήκους. Πλέον ο Νότης Σφακιανάκης ήταν σε άλλο επίπεδο.

Με λογοπαίγνιο το όνομα του και ο επόμενος διπλός δίσκος. «Οι Νότες είναι 7ψυχες».

«Παράλληλα», «Η Στέλλα η Σμυρνιά», «Παπαρούνα», «Χαράματα», «Σήκω και φύγε», «Σιγανές ψιχάλες», «Γύφτισσα μέρα» ήταν κάποια από τα τραγούδια της δουλειάς του αυτής.

Και ξαφνικά πέφτει μια ιδέα στο τραπέζι. Η αυλαία της συνεργασίας του με το REX να συνοδευόταν από μια ζωντανή ηχογράφηση.  Πανικός και Πλατίνα Χ7. Δεν υπήρχε σπίτι εκείνη την περίοδο που να μην είχε αυτόν τον δίσκο.  Τα ραδιόφωνα των αμαξιών λες και έπαιζαν μόνο Σφακιανάκη. 

Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν,   οι δίσκοι «Πολύχρωμα και έντονα», «Ας μιλήσουν τα τραγούδια», « Με αγάπη ό,τι κάνεις», «Ανα…γέννησις»,  «Μνήμες», « 21+4 Ματωμένα δάκρυα»

«Ήταν τρελός»

Το γεγονός που συντάραξε πολύ τον Νότη Σφακιανάκη ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού η οποία έγινε στις 16 Αυγούστου του 1996.

Ο Νότης Σφακιανάκης ζήτησε ένα τραγούδι  προς τιμήν του Σολωμού Σολωμού  το οποίο τραγουδά ό που εμφανίζεται. Το τραγούδι ονομάζεται «Ήταν τρελός» και την ώρα της ερμηνείας του σχεδιαστή προβάλλονται και πλάνα από τη στιγμή της δολοφονίας, κάνοντας τους πάντες να συγκινούνται. Μάλιστα λένε πως ο Νότης Σφακιανάκης έχει φτιάξει άγαλμα του Σολωμού στην Κύπρο, για να μην ξεχάσει κανένας Έλληνας τι έγινε εκείνη την ημέρα.

Οι συνεντεύξεις, η έκθεση και η σύλληψη

Ο καλλιτέχνης που είχε κάνει τον κόσμο να τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα «Νότης» ήταν αγαπητός. Οι απόψεις του όμως έβρισκαν πολλούς απέναντι του. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να τον κατηγορήσει ότι τις έβαζε κάτι από το χαλί για να δώσει έμφαση στο «φαίνεσθαι»  Το αντίθετο μάλιστα. Από την αρχή της καριέρας του όπου έδινε συνεντεύξεις οι απόψεις του ήταν εκκεντρικές -κατά πολλούς, ή ερχόντουσαν σε ρήξη με στερεότυπα και «παγωμένες» γνώμες.

Πριν λίγα χρόνια σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ  ο Νότης είχε πει πως ανήκω σε αυτούς πολιτικά που σήμερα είναι φυλακή. Αυτό ήταν! Είχε ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Σήκωσε κύμα διαμαρτυρίας απέναντι του.  Μάλιστα η συνέντευξη είχε δοθεί λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις του με την Δέσποινα Βανδή (για δεύτερη φορά μετά το REX), στο Fever.

Η τραγουδίστρια αποχώρησε με ένα αιχμηρό tweet.  Ο Νότης όμως είχε και έχει ένα κοινό που τον ακολουθεί γιατί τον θαυμάζει για την φωνή του και τα τραγούδια του. Παρά τα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε από συναδέλφους του, από δημοσιογράφους, ο ίδιος συνέχισε τις εμφανίσεις του κάνοντας αυτό που ήξερε καλύτερα. Να γεμίζει μαγαζιά και να προκαλεί με την φωνή του ρίγη συγκίνησης σε όσους τον ακούνε. 

Χθες (σ.σ την Δευτέρα 30-11-20) βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα για οπλοκατοχή και για κατοχή ναρκωτικών.  Μια φάλτσα νότα σε μια υπέροχη μελωδία ζωής. Στο χέρι του είναι ο αετός να μείνει στον αέρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ