Ο συγγραφέας των επιτυχιών επιστρέφει με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα μέχρι και την τελευταία σελίδα
Ο Θάνος Κονδύλης επιστρέφει στην αστυνομική (λογοτεχνική) δράση με ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, το «Στοίχημα Θανάτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.
Ο συγγραφέας των επιτυχιών θίγει το θέμα του παράνομου τζόγου και έπειτα από πολύμηνη δικιά του έρευνα θέτει στο φως πτυχές που κόβουν την ανάσα, αλλά δυστυχώς είναι μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας.
Ο χάρτινος ήρωας του ο Πέτρος Δεμερτζής ξεσκεπάζει μια υπόθεση που φαντάζει άλυτη αφού τα πλοκάμια της απλώνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις αλλά εντός και εκτός συνόρων.
Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο
Κάλυκες παντού, αίματα, πτώματα που δεν συνδέονται μεταξύ τους γιατί απέχουν δεκάδες χλμ μεταξύ τους, «παράξενα» δυστυχήματα και στο βάθος σε ένα απόρθητο χρηματοκιβώτιο φυλάσσονται μόνο χαρτιά από αριθμούς.
Ο Πέτρος Δεμερτζής σε ένα παζλ χιλιάδων κομματιών που μοιάζει άλυτο…οι γρίφοι που καλείται να λύσει δεκάδες.
Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης μιλώντας στο Πινάκιο τονίζει, Αναμφισβήτητα ναι, είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματά μου. Για να γραφτεί αυτό το βιβλίο προηγήθηκαν μήνες έρευνας ώστε να μπορέσω να μπω στο νόημα και στο μυαλό του πρωταγωνιστή μου, του Πέτρου Δεμερτζή»…
«Στοίχημα θανάτου» το νέο σας αστυνομικό μυθιστόρημα. Ποια είναι η αποστολή του χάρτινου ήρωα σας Πέτρου Δεμερτζή και ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά;
«Ο επιθεωρητής Πέτρος Δεμερτζής βρίσκεται στον μόλο της Γλυφάδας μπροστά σ’ ένα πτώμα καταφαγωμένο από τα ψάρια. Λίγο αργότερα θα τον ειδοποιήσουν για ένα άλλο καμένο πτώμα σ’ έναν γκρεμό στον δρόμο προς το Σούνιο. Όταν ο επιθεωρητής μαθαίνει ότι και τα δύο πτώματα σχετίζονται με τον υπόκοσμο, υποθέτει ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται, όταν ο επιθεωρητής δέχεται μια επίσκεψη από τον διεφθαρμένο βουλευτή θείο του, που τον συμβουλεύει να κλείσει την υπόθεση στα γρήγορα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι του «καλού κόσμου» που ενοχλούνται. Ο Δεμερτζής πηγαίνει για έρευνα στη βίλα του πρώτου νεκρού, όπου τον προσεγγίζει μια περίεργη και όμορφη γυναίκα, η τηλεοπτική δημοσιογράφος Ναταλία Μπόροβιτς. Του λέει ότι το θύμα ήταν εραστής της και ότι προτίθεται να τον βοηθήσει με πολύτιμες πληροφορίες, αλλά του ζητάει ανταλλάγματα. Ο Δεμερτζής, θεωρώντας την υπόθεση πολύ σημαντική για την καριέρα του, θα δεχτεί την πρότασή της, μη γνωρίζοντας ότι έτσι ποντάρει σ’ ένα αβέβαιο στοίχημα θανάτου».
Πλοκή δυνατή, που καθηλώνει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος, καθώς ο τρόπος που πλέκεται και ξετυλίγεται το κουβάρι δημιουργεί εγρήγορση. Είναι το «Στοίχημα Θανάτου» ένα από τα δυνατά αστυνομικά βιβλία του Θάνου Κονδύλη;
«Αναμφισβήτητα ναι, είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματά μου. Για να γραφτεί αυτό το βιβλίο προηγήθηκαν μήνες έρευνας ώστε να μπορέσω να μπω στο νόημα και στο μυαλό του πρωταγωνιστή μου, του Πέτρου Δεμερτζή. Και νομίζω πως το έχω καταφέρει αρκετά καλά μιας και κοιτώντας μέσα από τα μάτια του μπορώ να δώσω στον αναγνώστη αρκετά στοιχεία για το πώς δουλεύει ο υπόγειος κόσμος του παράνομου στοιχήματος και του διαδικτυακού τζόγου γενικότερα».
Με τον παράνομο τζόγο και τις επεκτάσεις του «ακουμπάτε» ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Ουσιαστικά επαληθεύτηκαν οι απόψεις των ειδικών πως οι πολίτες των χωρών που πλήττονται από οικονομική κρίση στρέφονται στον τζόγο;
«Αυτό είναι βέβαιο. Ο κόσμος που παραμένει έγκλειστος μέσα στο σπίτι του ψάχνει να βρει διεξόδους στο διαδίκτυο. Μία από αυτές τις εξόδους είναι ο τζόγος όποια μορφή και αν έχει αυτός. Ειδικά το παράνομο στοίχημα – που πολλές φορές υπόσχεται εύκολα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα – και το «στήσιμο» των αγώνων είναι μία μάστιγα που καμία κυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο και καμία αστυνομική αρχή δεν έχει καταφέρει με κάποιο τρόπο να εξαφανίσει».
Εσείς φοβάστε τον τζόγο;
«Όχι. Ουσιαστικά αν δεν έχεις αυτοκυριαρχία, αν δεν ξέρεις πότε να σταματήσεις, αν δεν ξέρεις πόσα πρέπει να ξοδέψεις για να διασκεδάσεις και όχι για να κερδίσεις, τότε τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται δύσκολα. Προσωπικώς ασχολήθηκα με τον τζόγο μόνο στα πλαίσια της συγγραφής των μυθιστορημάτων μου, για να μπορέσω να μπω λιγάκι στη νοοτροπία των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτόν. Μίλησα με αρκετούς από αυτούς τους εθισμένους στη διάρκεια της έρευνας μου για το παρόν βιβλίο και διαπίστωσα ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για αυτούς».
«Όταν ασχολούνται με βλακείες, ξεχνούν εμάς και κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα», είπε ο Δεμερτζής στους συναδέλφους τους αναφερόμενους στους δημοσιογράφους. Το θέμα είναι ότι όταν Μέσα ασχολούνται με βλακείες ο κόσμος δεν αντικρίζει την κανονική ροή των γεγονότων. Ισχύει αυτό; Και αν ναι, πως μπορεί κάποιος να αναζητήσει την αλήθεια;
«Είναι αλήθεια ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιτελούν πολύ σημαντικό σκοπό ως προς την ενημέρωση των πολιτών για κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, για να βρεις έναν σωστό δημοσιογράφο ανάμεσα στις χιλιάδες, πρέπει να ψάξεις παντού και ενδελεχώς. Δυστυχώς είναι πολύ λίγοι οι δημοσιογράφοι που μπορούν να ασκήσουν με ευσυνειδησία αυτό το επάγγελμα. Όπως λέω κάπου και στο μυθιστόρημά μου, πολλοί είναι αυτοί που εξαγοράζονται, για να πουν τα πράγματα έτσι όπως τα θέλουν οι εντολοδόχοι τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η δημοσιογραφία ως κλάδος να νοσεί και πολλές φορές η αλήθεια να αποκρύπτεται από αυτούς που έχουν την ηθική υποχρέωση να την αποκαλύψουν. Τώρα το πώς μπορεί κάποιος να αναζητήσει την αλήθεια, είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα που θέλει πολλή σκέψη. Συμβουλή: ψάξτε, ψάξτε και ίσως μια μέρα θα δείτε το φως!».
«Βαπτίζουμε τύχη ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε», είπε ο αστυνόμος. Εσείς συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
«Είναι και αυτό μία άποψη. Πολλές φορές ό,τι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, του δίνουμε κι ένα άλλο όνομα που λέγεται «θαύμα». Αλλά στην εποχή μας τα θαύματα είναι δυσεύρετα. Έτσι ακόμα κι όταν συμβαίνουν αυτά, ο κόσμος υποψιάζεται ότι από πίσω κρύβεται κάποια σκοπιμότητα.
«Ο χρόνος δεν κρύβει τίποτα», κατά πόσο ισχύει αυτό;
«Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα σχεδόν όλα έρχονται στο φως. Τίποτα δε μένει κρυφό αιώνια και μία μέρα όλα αποκαλύπτονται ασχέτως αν το θέλουμε ή όχι. Αυτό είναι νομοτέλεια που κανείς δεν μπορεί να αντιπαλέψει».
Ο Δεμερτζής είναι άνθρωπος της εκκλησίας. Κλονίζεται η πίστη του όταν ο ιερέας παραδέχεται εν ψυχρώ ότι πήρε χρήματα για το ναό του από τον Θουκή; Πως αντιμετωπίζετε εσείς ιερείς που είναι εικονολάτρες;
«Ακόμα και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν καταστάσεις που δημιουργούνται από επίορκους. Οι ιερείς είναι και αυτοί άνθρωποι σαν όλους μας, όχι άγιοι. Το θέμα είναι ως πιστός να προσβλέπεις σε αυτούς τους ιερωμένους που πραγματικά μιλούν στην καρδιά σου. Δυστυχώς οι επίορκοι ιερείς προσβάλλουν τις συνειδήσεις των πιστών πολύ περισσότερο από έναν άλλο οποιοδήποτε επίορκο επαγγελματία».
Η διαφθορά είναι νόμος», αναφέρει ένας ήρωας του βιβλίου; Είναι τελικά;
«Νομίζω ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Είτε μιλάμε π. χ. για έναν υπάλληλο του δημοσίου τομέα που θα του δώσεις 100 ευρώ για να σου κάνει στα γρήγορα μία εξυπηρέτηση ώστε να παρακάμψεις τη γραφειοκρατία, είτε μιλάμε για τα εκατομμυρίων που προσφέρονται σε πολιτικούς, η διαφθορά είναι μια. Ειδικά για την Ελλάδα η γενικευμένη διαφθορά μας οδήγησε στη μεγάλη Κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».
Μια παρατήρηση στην γείτονα χώρα όταν αναφέρεστε την αποκαλείτε Σκόπια. Είναι ένα μήνυμα δικό σας αυτό (αν θέλετε μου την απαντάτε αυτή)
«Αυτό είναι το νόημα. Για μένα δεν υπάρχει χώρα «Βόρεια Μακεδονία» που προσφάτως κάποιοι Έλληνες πολιτικοί για δικούς τους λόγους έσπευσαν να αποδώσουν στα Σκόπια. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Οι Σκοπιανοί αγωνίστηκαν για να υποκλέψουν την ελληνική ταυτότητα και να δημιουργήσουν μία κάλπικη δική τους. Δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι δεν είναι Μακεδόνες αλλά Σλάβοι, χωρίς να έχουν αρχαία πολιτιστική ταυτότητα, χωρίς τίποτα το ελληνικό μέσα τους, όπως έχουν οι πραγματικοί δικοί μας Μακεδόνες».
«Με το βαμβάκι σφάζεις καλύτερα» πόσο βαθιά και με νόημα αυτή η φράση, βρίσκετε;
«Νομίζω ότι είναι αληθές και δηλώνει τη διπλωματική γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιεί κάποιος απέναντι στους άλλους. Οι στιγμές έντασης μπορούν να φέρουν μόνο κακά αποτελέσματα. Όταν όμως κάποιος σκέφτεται πριν μιλήσει και πριν ενεργήσει, τότε σίγουρα μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στους σκοπούς του».
Γιατί κάποιος να διαβάσει το «Στοίχημα Θανάτου»;
«Το Στοίχημα θανάτου είναι ένα βιβλίο που θα εισάγει τον αναγνώστη στον σκοτεινό κόσμο του παράνομου στοιχηματισμού και κυρίως του ιντερνετικού τζόγου που τόσο πολύ ταλανίζει την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο γενικότερα. Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι εθισμένοι στον παράνομο τζόγο καταστρέφοντας όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και την οικογένειά τους. Διαβάζοντας κάνεις αυτό το βιβλίο, θα μάθει σε γενικές γραμμές τι συμβαίνει σε αυτόν τον αθέατο κόσμο, πού μια στο τόσο ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όμως σχεδόν κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί πόσο έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην Ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδο, είτε αυτό του απλού πολίτη είτε στις ανώτερες οικονομικές τάξεις».
Ποιο είναι το επόμενο εγχείρημα σας και πότε το περιμένουμε;
«Αυτή την εποχή ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο του επιθεωρητή Πέτρου Δεμερτζή. Αν και δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά λόγια, όμως ο ήρωάς μου θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο. Υπολογίζω ότι θα είναι στα βιβλιοπωλεία, στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022».