Φόβος, τρόμος, άγχος, ενοχή, έντονα συναισθήματα που  φέρουν πρόσημο αρνητικό έρχονται να προστεθούν στον πόνο.  Γυναίκες πίσω από τις πόρτες κλειδωμένες υποφέρουν.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Στο προηγούμενο κύμα της καραντίνας εντάθηκαν τα περιστατικά βίας από άνδρες που ήδη είχαν βίαιη συμπεριφορά απέναντι στις συντρόφους τους. Πρόκειται για φαινόμενο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται σε περιόδους κρίσης, καθώς και σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί.

Στο  κοινωνικό αυτό θέμα τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία τόνισε, «Επιτελούς πρέπει να δράσουμε. Να δώσουμε ένα τέλος πριν να είναι αργά. Να τιμήσουμε ως κοινωνία τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, με το να μην επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά καμιά άλλη Ελένη, καμία άλλη Μυρτώ που ανεβαίνει τόσα χρόνια το δικό της Γολγοθά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Σήμερα  στο «Καρφί» τιμούμε την γυναίκα και υψώνουμε τείχη κατά της γυναικείας κακοποίησης καθώς την Τετάρτη ήταν η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών..

Το θέμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καρφί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα στέλνουν μέσα από το «Καρφί» γυναίκες από το χώρο της Πολιτικής, του Πολιτισμού, της Δημοσιογραφίας και του Αθλητισμού. Την εικόνα που συνοδεύει το κείμενο έχει επιμεληθεί η ζωγράφος Αιμιλία Κουβέλη.

Μιμή Ντενίση, ηθοποιός: Μαζί μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τα πάντα! 

Η πανδημία που έπληξε όλο τον πλανήτη, δεν έπληξε μόνο την υγεία και την οικονομία. Έφερε στο φως και τις κρυφές πληγές που χρόνια μαστίζουν «εν κρυπτώ» τις κοινωνίες μας.

Η ενδοοικογενειακή βία βγήκε πιο έντονα προς τα έξω, όπως η γενικότερη κακοποίηση και εκμετάλλευση των γυναικών. Πολλές γυναίκες που σε παλαιότερες εποχές φοβόντουσαν να μιλήσουν ακόμα και στο στενό τους περιβάλλον, βρήκαν το θάρρος να κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους. Και είναι ακόμα πολύ λίγες…μειονότητα.

Είχα την τύχη να βρεθώ στις Βρυξέλλες πριν 2 χρόνια στο παγκόσμιο συνέδριο για το Human trafficking. Οι ιστορίες που άκουσα ξεπερνούσαν τα όρια της πιο ευφάνταστης τηλεοπτικής σειράς. Και δυστυχώς πολλές αφορούσαν την χώρα μας. Μετανάστριες που είχαν βρεθεί παρά την θέληση τους στα χέρια σωματεμπόρων – ακόμα τότε γινόντουσαν τέτοιες συναλλαγές και μέσα στο Πεδίον του Άρεως  που πλέον έχει καθαρίσει – όπως και βιασμοί και κακοποιήσεις τουριστριών από Έλληνες και ξένους…

Η «αγνή»  Ελληνική επαρχία μας, έχει συχνά εκπλήξει δυσάρεστα με φρικιαστικά περιστατικά κακοποιήσεις γυναικών όλων των ηλικιών. Όμως η κοινωνία μας σε γενικές γραμμές έχει προχωρήσει και πιστεύω πως κάθε γυναίκα που αισθάνεται πως κινδυνεύει απ’ οποιαδήποτε μορφή βίας, πρέπει να μιλάει ανοιχτά και είναι σίγουρο πως θα βρει βοήθεια και συμπαράσταση από όλους εμάς που θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική και ισότιμη για κάθε πολίτη. Ο φόβος δεν οδηγεί πουθενά… Μαζί μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τα πάντα».

Ζήνα Κουτσελίνη, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια: θα υπάρχει μια χαραμάδα να βγούμε στο φως

«Η λεκτική και σωματική κακοποίηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν προκαλείς, προσβάλεις, υποτιμάς τον άνθρωπό σου, τον φίλο σου, τον άντρα σου, τη γυναίκα σου, το παιδί σου είναι σα να θες να τους «θανατώσεις» με τρόπο που να τους πονάς μέχρι να λυγίσουν. Συνήθως αυτοί που το κάνουν δεν θέλουν να αντιληφθούν το μέγεθος του κακού της πράξης τους, και νομίζουν πως λειτουργούν διορθωτικά στον άνθρωπο τους. Η βασανιστική κακοποίηση με ξύλο είναι μια απάνθρωπη πράξη και είναι ξεκάθαρα μια πράξη βίας! Γίνεται αντιληπτή από την εικόνα του άλλου αμέσως. Το θέμα είναι πως αυτός που κακοποιεί δεν έχει μάθει να ζει αλλιώς. Ακόμη κι αν υποσχεθεί πως δεν θα το ξανακάνει δεν μπορεί να αντισταθεί στο πάθος του. Είναι εξαρτημένος από την κακοποιητική του συμπεριφορά. Θέλει μεγάλη δύναμη να φύγεις από μια τέτοια σχέση και όταν τα καταφέρεις θέλει μεγάλη προσπάθεια να επιβιώσεις και να του ξεφύγεις. Θα σε κυνηγά μέχρι να εξαφανιστείς και χάσει τα ίχνη σου. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν υπάρχουν παιδιά

Είναι εξίσου σημαντική με την σωματική κακοποίηση και η λεκτική βία. Δεν θα την ξεχώριζα. Το ίδιο κακό προκαλούν. Στη μια περίπτωση φαίνεται με μώλωπες, σπασίματα, και εισαγωγές σε νοσοκομεία, στην άλλη περίπτωση η ζημιά είναι βαθιά στην καρδιά. Η μοναδική μας αντίσταση είναι να τους εγκαταλείψουμε. Όταν δεν υπάρχει οικονομική στήριξη και υπάρχουν παιδιά είναι δύσκολο. Όμως, πάντα θα υπάρχει μια χαραμάδα να βγούμε στο φως και να φύγουμε μακριά τους.

Νάντια Γιαννακοπούλου βουλευτής ΚΙΝΑΛ: οι γυναίκες είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια

«Οι περιορισμοί μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από την βία που βιώνουν πολύ πιο έντονα γυναίκες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η  ενδοοικογενειακή βία ενισχύεται από την απομόνωση και τον εγκλεισμό στο σπίτι και ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταχεία, μια δραματική  αύξηση στα φαινόμενα βίας. Μόνο τον Μάρτιο, οι κλήσεις στην Ανοικτή Γραμμή 15900 για περιστατικά βίας αυξήθηκαν κατά 16.4% και αποκλειστικά για ενδοοικογενειακή βία κατά 6.4%. Η αύξηση αυτή είναι απλά ενδεικτική, με δεδομένο  ότι οι γυναίκες είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια όταν είναι συνέχεια μαζί με τον κακοποιητή τους».

Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΚΙΝΑΛ: Καμία γυναίκα μόνη της

«Σήμερα, που ο  covid -19 καθηλώνει άντρες και γυναίκες σε στενότερα  περιβάλλοντα, αυξάνοντας τον φόβο και την ανασφάλεια, έχει παρατηρηθεί πως τα νοσηρά φαινόμενα βίας, εκδηλώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Κρατάμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους εκδήλωση βίας: στο διπλανό διαμέρισμα, σε μια κουβέντα στο δρόμο, στο ίδιο μας το σπίτι…

Λέμε ηχηρό και αδιαμφισβήτητο ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών, έμπρακτα :  ΜΙΛΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ !  Καμία γυναίκα μόνη της!».

Ζέφη Δημαδάμα,αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος: Να ανοίξουν τα στόματα

«Είναι καιρός για μέτρα και πολιτικές που θα στηρίξουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοικτά για τη βία που υφίστανται, ώστε να μπει ένα τέλος στην οικογενειακή κακοποίηση και στις γυναικοκτονίες.

Είναι απαραίτητη η συνεχής πληροφόρηση των γυναικών μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις Γραμμές Βοηθείας (15900 στην Ελλάδα) αλλά και με τη βοήθεια των social media με πλατφόρμες καταγγελίας (γραπτά μηνύματα).

Μιλήστε και βοηθήστε να «ανοίξουν τα στόματα» και να μπει ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών».

Έλενα Ράπτη, βουλευτής ΝΔ:  Να τραβήξουμε τα θύματα έξω από την σιωπή

«Είναι ευθύνη όλων μας να τραβήξουμε τα θύματα έξω από την σιωπή, να καταγγείλουμε τους θύτες, να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο σαν να αφορά την κόρη μας, τη μητέρα μας, εμάς. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου προς την κ. Μαρία Συρεγγέλα, για το σπουδαίο έργο που επιτελεί, ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων».

Νόνη Δούνια Βουλευτής ΝΔ: Οι γυναίκες κρύβουμε τεράστια δύναμη μέσα μας

«Η κακοποίηση των γυναικών, σωματική ή ψυχολογική, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από καμία μας. Οι γυναίκες κρύβουμε τεράστια δύναμη μέσα μας και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Πρέπει όλες μας να έχουμε πίστη στη μεγάλη αξία μας και να απαιτούμε να γινόμαστε σεβαστές και αποδεκτές όπως ακριβώς είμαστε. Και φυσικά, να αντιδρούμε άμεσα, με όλους τους νόμιμους τρόπους,  σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης μας ασκείται, από όπου και αν αυτή προέρχεται».

Βάσω Θεοδωρακοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων:  Η γυναικεία κακοποίηση είναι μια αισχρή πράξη

«Η γυναικεία κακοποίηση είναι μια αισχρή πράξη που προσβάλει την ύπαρξη ολόκληρης της κοινωνίας. Ευνοούμενη πολιτεία, με τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, δεν υπάρχει. Η βαρβαρότητα αυτή θα σταματήσει όταν η καταδίκη της βίας από όπου και αν προέρχεται περάσει στη συνείδηση όλων μας. Παιδεία λοιπόν είναι η λύση, τήρηση των νόμων, δημιουργία επαρκών κέντρων κακοποιημένων γυναικών και διαρκή προτροπή των γυναικών-θυμάτων να μιλήσουν».

Νικολέτα Σφακιανάκη,  Εκπρόσωπος της Γ.γ οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων στην ΠΕΠΙΣ Κρήτης – Δημοσιογράφος- Κοινωνιολόγος

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καλούμε όλες και όλους να σπάσουν την σιωπή και είτε να φύγουν οι ίδιες από ένα κακοποιητικό κύκλο είτε να βοηθήσουν γυναίκες που γνωρίζουν να απεγκλωβιστούν από μία δύσκολη βίαιη καθημερινότητα. Σε μία χρονιά που ο εγκλεισμός στο σπίτι οδηγεί γυναίκες σε ακόμα πιο απελπιστικές συνθήκες, το μήνυμα αυτό οφείλει να είναι πιο δυνατό»

Βάσια Ν. Αναστασίου,Αν. Γραμματέας Επικοινωνίας Κίνημα ΑλλαγήςΔικηγόρος, Δημοσιογράφος: Η βία είναι  θρασύδειλη

«Θα μιλήσω για την βία που βιώνω στην καθημερινότητα μου. Την βία στις γυναίκες στην πολιτική που παίρνει την μορφή του σεξισμού και του μισογυνισμού. Στέκομαι απέναντι στο ύπουλο φίδι της βίας σε όλες της μορφές. Λέω σε όλες τις γυναίκες, κάθε φορά που σας τραμπουκίζουν ή σας πονούν, φωνάξτε δυνατά, αποκαλύψτε τους, μιλήστε. Η βία είναι  θρασύδειλη, όπως και όσοι  την  διαπράττουν».

Πηγή Δεβετζή, Ολυμπιονίκης:  Η ζωή σου είναι  πολύτιμη

«Βρες μία διέξοδο με όποιον τρόπο και κυρίως σεβάσου  τον εαυτό σου, είναι αδιανόητο να ζούμε στο 2020 και η κακοποίηση των γυναικών συνεχώς να αυξάνεται! Μίλα, τόλμησε,  βγες από την φυλακή σου! Η  ζωή είναι πολύτιμη για να χαθεί σε μια στιγμή !Μην συμβιβάζεσαι  και  πέφτεις  ξανά στα ίδια, μην συγχωρείς καμία φορά  γιατί ό,τι συμβαίνει θα συμβεί ξανά δυστυχώς ο άνθρωπος δύσκολα αλλάζει …»

Κατερίνα Τσάβαλου, ηθοποιός:  Να ζούμε με αγάπη και καλοσύνη

«Καμία γυναίκα κανένα παιδί  κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υφίσταται κακοποίηση! Είναι ανάγκη να σταματήσει η βία η λεκτική η σωματική και κάθε είδους βία. Αυτό ξεκινάει από την οικογένεια μας πως μεγαλώνουμε τι μας διδάσκουν κλπ. Εύχομαι να δείχνουμε στα παιδιά μας με τον τρόπο που ζούμε μονάχα την αγάπη και την καλοσύνη. Έτσι θα εξαλειφθεί μια για πάντα η κακοποίηση».

Ανδριανή Αγγελιδάκη δημοσιογράφος -παρουσιάστρια: Κανένα χέρι αγαπημένου δεν μπορεί να πληγώνει στο όνομα της αγάπης

«Να λες όχι. Να μιλάς, να διώχνεις από τη ζωή σου ότι σε υποτιμά, ότι σε κάνει να χάνεις τον εαυτό σου.

Κανένα χέρι αγαπημένου δεν μπορεί να πληγώνει στο όνομα της αγάπης.

Η αγάπη είναι φροντίδα, είναι ζεστασιά, είναι σεβασμός. Η βία πάνω στο κορμί και την ψυχή σου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο όνομα καμίας αγάπης».

Φιλομήλα Λαπατά, συγγραφέας: Παράλογη η απόπειρα να δικαιολογήσουμε τη βία

«Η αρχαία ελληνική τραγωδία επαναλαμβάνεται σε σύγχρονες εκδοχές. Ζωή και θάνατος σε πολλές πράξεις.

Γυναίκα κέντρο του Σύμπαντος, μήτρα αρχέγονη, κινητήρια δύναμη του κόσμου. Γυναίκες, αδελφές μου, όποιος ζει εξυπηρετώντας τον φόβο, την οργή και τις άρρωστες επιθυμίες κάποιου άλλου, η ζωή του καταστρέφεται.

Και μόνο η παράλογη απόπειρα να δικαιολογήσουμε τη βία, ακόμα και την έσχατη, ως τάχα υπερβολική αγάπη, είναι ό,τι πιο τερατώδες και απαράδεκτο το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να συλλάβει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ