Στην φωνή της διακρίνει κανείς μια παλιά νοσταλγία, οι νότες που βγάζει θυμίζουν παλιές μεγάλες τραγουδίστριες. Η ίδια ωστόσο πολύ σεμνή και χαμηλών τόνων γράφει την δική της πορεία κόντρα σε συνθήκες δύσκολες. 

Η Νίνα Καραπάνου μιλά για τα όνειρα και τις προσδοκίες της στο Πινάκιο.  Για το τραγούδι της το «Απόψε»  που της έχουν γράψει ο Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Παναγιώτης Ραφαήλ.

Τονίζει πως το λαϊκό τραγούδι είναι ριζωμένο μέσα μας ενώ δεν κρύβει την αγάπη της και το σεβασμός της προς την Ελένη Βιτάλη και την Γλυκερία.

Σίγουρα η Νίνα Καραπάνου θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια καθώς είναι ένα διαμάντι που λάμπει ακόμη και σε καιρούς που η δισκογραφία βρίσκεται σε χρόνια παρακμής. Τραγουδιστές όμως όπως η Νίνα θα την βάλουν στην νέα εποχή…

Νίνα Καραπάνου είσαι μια τραγουδίστρια που έπεσε στις «συμπληγάδες» της κρίσης και τώρα του covid-19.  Κι όμως παρά τις αντιξοότητες συνεχίζεις ακόμη;

«Το να είσαι καλλιτέχνης δεν αποτελεί επιλογή, με λίγα λόγια δεν μπορείς να αποφύγεις αυτό που σε κάνει να εκφράζεσαι και να νιώθεις δημιουργική. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καλλιτεχνικά το μόνο πράγμα που μπορεί να μας ενώσει είναι η μουσική. Εννοείται πως συνεχίζω και θα συνεχίζω, γιατί μόνο έτσι γεμίζει η ψυχή μου».

Έχεις συνάψει πολύ όμορφες συνεργασίες στα πρώτα σου βήματα. Θες να μας μιλήσεις λίγο γι’ αυτές;

«Μου άρεσε πάντα να κάνω αργά και σταθερά βήματα. Επίσης μου άρεσε πάντα οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι να έχουν την ίδια δίψα και όρεξη που έχω και εγώ για δημιουργία. Είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με πολλούς ταλαντούχους μουσικούς, τους  λεγόμενους  ” αφανείς ήρωες ” όπως  λέω εγώ, από τους οποίους πήρα πολλά, έμαθα πολλά και με βοήθησαν να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη. Ορόσημο στιγμή στην καλλιτεχνική μου πορεία ήταν ένα αφιέρωμα για τον Μάνο Ελευθερίου και τον Γιάννη Σπανό όπου κλήθηκα να ερμηνεύσω μπροστά τους δικές τους δημιουργίες. Στο σήμερα.. μια πολύ όμορφη στιγμή ήταν όταν ο στιχουργός Βασίλης Γιαννόπουλος θέλησε να με εμπιστευτεί δίνοντας μου ένα πολύ όμορφο τραγούδι του, σε μουσική του Παναγιώτη Ραφαήλ».

Το τραγούδι σου που μπορεί να σε γνωρίσει ο κόσμος…

«Ο τίτλος του τραγουδιού μου ονομάζεται ” Απόψε ” (Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος, Μουσική: Παναγιώτης Ραφαήλ) και αναφέρεται σε έναν μεγάλο έρωτα που βιώνει μια γυναίκα ενώ έχει χωρίσει. Με βασικό δίδαγμα πως αν δεν καταφέρουμε να τα πούμε σε αυτή την ζωή υπάρχει σίγουρα και η μετέπειτα».

Δεν έχεις περάσει το κατώφλι κάποιου μουσικού talent show για να αναδειχθείς; Γιατί; Θα το έκανες; Είναι κάτι που σου περνά από το μυαλό;

«Δεν είμαι κατά σε οποιονδήποτε τρόπο και μέσον χρησιμοποιεί κανείς για να προβληθεί. Παλιότερα ήμουν αρκετά αρνητική θεωρώντας πώς όλα αυτά τα ριάλιτι γίνονται καθαρά και μόνο για τηλεθέαση και με στεναχωρούσε το γεγονός πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει άνθρωποι που κυνηγούν τα όνειρα τους να πρέπει να κριθούν πολλές φορές από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως πλέον η μεγαλύτερη διαφήμιση μας σήμερα είναι τα social media καθώς και η τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο. Άρα δεν είμαι κατά στο αν μπορεί ο καθένας από εμάς να διαχειριστεί την μετέπειτα πορεία του».

Το λαϊκό τραγούδι έχει ισχυρό DNA και είναι ριζωμένο μέσα μας;

«Οι βαθιές ρίζες του λαϊκού τραγουδιού είναι το ρεμπέτικο. Μιλάμε φυσικά για έναν μουσικό πλούτο αποτελούμενο από τραγούδια ξενιτιάς, απαγορευμένα τραγούδια, τραγούδια κατοχής, τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα μιας άλλης εποχής. Η εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού είναι σαφώς διαφορετική αλλά ποιος θα ακούσει την πενιά του μπουζουκιού και δεν θα νιώσει ρίγος και νοσταλγία ;! Είναι σαφώς ισχυρό το DNA του λαϊκού τραγουδιού και πολύ ριζωμένο μέσα μας».

Ποια είναι τα δικά σου αγαπημένα τραγούδια;

«Τα δικά μου αγαπημένα τραγούδια είναι φυσικά το ” Απόψε “… Αγαπημένα τραγούδια υπάρχουν πολλά, όταν ακούω ας πούμε το ” Έχω έναν Καφενέ ” νιώθω την ψυχή μου να δακρύζει, όταν όμως ακούω και το ” Απόψε σιωπηλοί ” νιώθω ακριβώς το ίδιο».

Υπάρχει κάποια τραγουδίστρια που θαυμάζεις και αν ναι γιατί;

«Φυσικά και υπάρχει αλλά δεν είναι μόνο μία. Αγαπώ την Ελένη Βιτάλη γιατί πέρα από την απέραντη φωνή της τα περισσότερα τραγούδια της είναι βιωματικά. Αγαπώ την Γλυκερία γιατί η φωνή της συνδυάζει Ανατολή και Ελληνική παράδοση μαζί. Τι να πει κανείς φυσικά για την Βίκυ Μοσχολιού, την Πόλυ Πάνου, την Λίτσα Διαμάντη, την Ρίτα Σακελλαρίου, την Πίτσα Παπαδοπούλου ;!».

Αν γύριζες τον χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;  Υπήρχαν αποφάσεις που αν τις επέλεγες θα είχες κάνει μια πιο δυναμική καριέρα;

 «Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα προτιμούσα σε ότι αφορά την καριέρα μου να ζούσα σε μια άλλη εποχή. Να έχω την τύχη να γνωρίσω τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τότε που δεν χρειαζόταν κανένα τεχνητό μέσο για να φτάσεις στην πηγή της δημιουργίας. Αλλοτινές εποχές – αληθινές και εποικοδομητικές».

Πλέον η δισκογραφία έχει αλλάξει μορφή, υπάρχουν ευκαιρίες ή πρέπει να τις δημιουργήσεις εσύ;

«Ξεκάθαρα πρέπει να τις δημιουργήσεις εσύ. Το ταλέντο είναι το όπλο.. η σκληρή δουλειά  είναι η σκανδάλη και το ασταμάτητο κυνήγι είναι η σφαίρα. Αν κάτι  από όλα αυτά δεν υπάρχει.. δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα!».

Έχεις ονειρευτεί τον εαυτό σου να τραγουδά δίπλα σε κάποιον καλλιτέχνη και αν ναι με ποιον θα ήθελες;

«Μεγάλο μου όνειρο ήταν να γνωρίσω τον αείμνηστο Αντώνη Βαρδή, όπως και τον Νίκο Παπάζογλου. Μας έχουν χαρίσει μαγικές δημιουργίες και ερμηνείες. Εκτιμώ εξίσου πολύ τον Πασχάλη Τερζή, τον Βασίλη Καρρά, τον Δημήτρη Μπάση, τον Γιάννη Κότσιρα, είναι κάποιοι από τους οποίους θαυμάζω και ακούω».

Ποιο είναι το πιο μεγάλο σου όνειρο;

«Να μην χάσω ποτέ την όρεξη για δημιουργία, να αποτελεί πάντα η μουσική ένα βασικό μέσο έκφρασης για όλους τους ανθρώπους και να μην ξαναζήσουμε τόσο δύσκολες καταστάσεις  όπως τις τωρινές. Όλα αυτά έχοντας πρώτα από όλα την υγεία μας».

Τέλος, που θα μπορούμε να σε ακούσουμε φέτος; Υπάρχει κάποια συνεργασία;

«Φέτος, Θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος, έχω την τιμή να φιλοξενούμε σε μια μουσική σκηνή στην περιοχή Λαυρίου στο πλάι εξαίρετων μουσικών . Το μαγαζί ονομάζεται ” Μελωδείον ” και είμαι πραγματικά χαρούμενη για αυτή την συνεργασία». 

Η Νίνα Καραπάνου τραγούδησε κατά την συνέντευξη της, απολαύστε την υπέροχη φωνή της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ