Δίνει συμβουλές για την παραμονή των σκύλων μας για το καλοκαίρι

Η Λουκία Σχοινά είναι μια κοπέλα χαρισματική. Σήμερα είναι εκπαιδεύτρια σκύλων με ειδικότητα την ομαλή τους φύλαξη. Η ίδια είχε κάνει μεγάλα δημοσιογραφικά βήματα αλλά η αγάπη της για τους τετράποδους φίλους την κέρδισε. Μιλά για την ανιδιοτελή αγάπη που τις δίνουν οι σκύλοι που δεν την βρίσκει κανείς από ανθρώπους.  Μόνο και μόνο το γεγονός αυτό αποτελεί κινητήρια δύναμη στο να χαράζεις νέους δρόμους στη ζωή σου και να ξεπερνάς τις δυσκολίες.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Με την Λουκία Σχοινά συζητήσαμε ένα θέμα που σίγουρα θα απασχολήσει πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων φέτος το καλοκαίρι και αυτό δεν είναι άλλο από την ασφαλή και ήρεμη φιλοξενία των κατοικίδιων  σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μέρος όταν θα χρειαστεί να λείψουμε κάποιες ημέρες.  

Με τις εξηγήσεις της δίνει τις συντεταγμένες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοχοι σκύλων για να αποφύγουν άγχη και τυχόν άλλα προβλήματα.

Τι είναι αυτό που μας δένει με τα σκυλιά μας;

«Οι σκύλοι έχουν γίνει πια μέλη της οικογένειας μας. Μοιραζόμαστε μαζί τους το σπίτι μας, το χρόνο μας, τους προσφέρουμε όλα εκείνα που χρειάζονται για την ευζωία τους. Αυτό που παίρνουμε πίσω είναι σπουδαίο! Είναι η ανιδιοτελής αγάπη, είναι αυτό που δύσκολα βρίσκεις στην ανθρώπινη φύση και έρχονται οι σκύλοι να μας το μάθουν. Ειδικά στις μέρες μας, αυτή η ανάγκη για άνευ όρων αγάπη πιστεύω ότι πιο πολύ απ’ όλα μας δένει με τον σκύλο μας».

Λουκία εσύ γιατί επέλεξες να γίνεις εκπαιδεύτρια σκύλων;

«Όταν πήρα την απόφαση να σπουδάσω ο στόχος μου ήταν να καταφέρω να φέρω σε επικοινωνία τον άνθρωπο  με τον σκύλο. Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες με τον σκύλο τους προέρχονται από το γεγονός ότι σκεφτόμαστε  σαν άνθρωποι και δεν μπαίνουμε στον κόσμο του σκύλου. Χαίρομαι που μετά από σχεδόν πέντε χρόνια οι στόχοι μου παραμένουν ίδιοι».

Τώρα το Καλοκαίρι πολλοί άνθρωποι έχουν έναν πονοκέφαλο, που θα αφήσουν τα σκυλιά τους και πως; Τι τους προτείνεις;

«Προτείνω να απευθυνθούν στους επαγγελματίες. Τώρα πια θεωρώ ότι τα ξενοδοχεία σκύλων κάνουν πολύ καλή δουλειά και οι φροντιστές σκύλων έχουν μεγάλη εμπειρία. Θέλει ψάξιμο, οργάνωση και επίσκεψη στους χώρους όπου θα μείνει ο σκύλος. Πρέπει ο χώρος και το προσωπικό να εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Αν ένα σκυλί δεν είναι κουτάβι πόσο εύκολα μπορεί να μείνει σε ένα ξενοδοχείο σκύλων, δεν θα έχει θέμα προσαρμοστικότητας;

«Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άλλα σκυλιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα άλλα δυσκολεύονται λίγο στον αποχωρισμό της πρώτης φοράς. Τα σκυλιά προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φανταζόμαστε. Για εμένα που εργάζομαι σε χώρο φιλοξενίας σκύλων, σκοπός είναι ο κάθε σκύλος που θα  μπαίνει να μπαίνει με κουνιστή ουρά!».

Ο σκύλος μας δεν θα αγχωθεί όταν μείνει σε ένα ξένο περιβάλλον χωρίς εμάς;

«Η διαμονή σε καινούργιο περιβάλλον μαθαίνεται. Για να φτάσει ο σκύλος να μείνει στο ξενοδοχείο, πάντα προτείνω να περάσει χρόνο προσαρμογής στο καινούργιο περιβάλλον. Μέσα από μία διαδικασία που ακολουθούμε στο κέντρο που εργάζομαι μαθαίνουμε στο σκύλο ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεται, περνάει καλά και αρχίζει να δημιουργεί σχέσεις με το προσωπικό που θα τον φροντίζει. Η μεγαλύτερη μου χαρά είναι όταν πολύ «δύσκολοι» σκύλοι μπαίνουν στο χώρο και τραβάνε για να μας συναντήσουν και πάλι!».

Τέλος, εμείς πως θα διαχειριστούμε την αποχώρηση από τον αγαπημένο μας φίλο;

«Ειδικά η πρώτη φορά είναι πολύ δύσκολη δεν το κρύβω! Η προσαρμογή που ανέφερα προηγουμένως βοηθά και τους κηδεμόνες. Όταν βλέπεις τον σκύλο σου να μπαίνει και να βγαίνει χαρούμενος από το χώρο αμέσως αισθάνεσαι ασφάλεια. Σημαντικό για μένα είναι οι επαγγελματίες να μην ξεχνάμε ποτέ τις ανησυχίες των κηδεμόνων. Οποιοσδήποτε αφήνει τον σκύλο του πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί και να μαθαίνει πως τα πάει. Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης και μεταξύ κηδεμόνων σκύλων και προσωπικού δημιουργείται μία πολύ όμορφη σχέση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ