«Μήπως να δημιουργήσουμε σχέσεις που έχουν νόημα;», αναφέρει στο βιβλίο «Θα σε επέλεγες για γονιό σου;» ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Λάγιος ο οποίος με το ερώτημα που θέτει ουσιαστικά πυροδοτεί θέμα συζήτησης ιδιαίτερα εύστοχο.

Αν είχαμε το θάρρος να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να τον ρωτήσουμε σε πόσες σχέσεις από αυτές που κάναμε δεθήκαμε πραγματικά;

Πόσες τις ζήσαμε με όλο μας το «είναι»;  Με πόσες από αυτές μοιραστήκαμε κομμάτια του εαυτού μας;

Σίγουρα οι απαντήσεις θα είναι αποκαρδιωτικές.  Οι άνθρωποι πλέον αναλώνονται σε εφήμερες σχέσεις χωρίς προοπτικές. Δεν ζουν τον έρωτα απλά με αυτόν περνούν τον χρόνο τους και όσο σκληρό και να ακούγεται αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα σημεία των καιρών.

Συντροφικότητα

Συντροφικότητα σημαίνει να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί, κάνοντας απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να μαγειρέψουμε, να φάμε το γεύμα μας παρέα, να πάμε μια βόλτα, να δούμε μια ταινία, να κάνουμε μια δραστηριότητα που τη χαιρόμαστε και οι δυο.

Και πόσο πιο κοντά θα νιώσουμε αν μιλήσουμε τρυφερά στον άνθρωπό μας. Αν του ανοίξουμε την καρδιά μας και μοιραστούμε τα συναισθήματά μας, τα όνειρά μας, αλλά και αυτά που μας δυσκολεύουν. Να τον ακούσουμε με τη σειρά μας προσεχτικά, να κατανοήσουμε πώς νιώθει, να του συμπαρασταθούμε εκεί που το χρειάζεται.

Να του πούμε πόσο σημαντικός είναι για μας και να του το δείξουμε με μικρές πράξεις φροντίδας. Να τον πάρουμε αγκαλιά, να τον χαϊδέψουμε, να κοιμηθούμε ακουμπώντας ο ένας τον άλλον. Πόσες φορές τα ζήσατε όλα αυτά έντονα; Ρωτήστε τον εαυτό σας;

Το ερώτημα

Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Λάγιος  το συγκεκριμένο ερώτημα το θέτει ως βασική παράμετρο στο βιβλίο του καθώς τονίζει πως από αυτές τις ανούσιες σχέσεις προκύπτουν παιδιά όχι από την αγάπη του ζευγαριού αλλά από τα κοινωνικά στερεότυπα των γονιών τους.

«Είναι πολύ μεγάλο αυτό το ποσοστό και ανήκει στους λάθος λόγους για τους οποίους κάποιος επιλέγει να γίνει γονιός. Το να ικανοποιήσουμε τους γονείς μας ή τους φίλους μας ή την κοινωνία, είναι σίγουρα λάθος λόγος. Δυστυχώς, θα κάνουμε τα πάντα για να νιώσουμε αποδεκτοί. Όταν συζητώ συνήθως σε μια συνεδρία με μια γυναίκα, γιατί θέλει τόσο να κάνει παιδί, καταλήγουμε στο ότι θέλει να ικανοποιήσει τους γονείς της ή τον σύντροφο της. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους άντρες και για τις γυναίκες όμως η μητρότητα είναι κάτι που για μια γυναίκα είναι τόσο συνδεδεμένο με την αυτοεκτίμησή της που αν δεν το εκπληρώσει πιστεύει πως θα απογοητεύσει τους πάντες», εξηγεί στο Πινάκιο ο κ. Λάγιος.(Δείτε περισσότερα στο www.glagios.gr)

«Εσύ θα με επέλεγες για γονιό σου;»

Το «Εσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου;» που υπογράφει ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Λάγιος επιβάλλεται να διαβαστεί από γονείς και όχι μόνο γιατί αυτό το βιβλίο προκαλεί  μια σειρά αλυσιδωτών εκρήξεων στον υποβαλλόμενο κοινωνικό νόμο.

Τα «πρέπει» διαγράφονται και αντικαθίστανται με την «ελεύθερη έκφραση και νου».

Είναι το βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ