Ο Dog Groomer και εκπαιδευτής σκύλων Βασίλης Γιαμιάς εξηγεί…

Πόσο υπέροχη είναι η σχέση με τα σκυλιά μας. Πόσο άδολη και ειλικρινή είναι η αγάπη που μας δίνουν. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν την αξίζουμε.

Όμως μια υιοθεσία απαιτεί και κάποιες προϋποθέσεις από την πλευρά μας

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Dog Groomer  και ιδιοκτήτης του Brilliant Dogs Βασίλης Γιαμιάς εξηγεί στο Πινάκιο τι είναι αυτό που μας δένει με τα σκυλιά μας, ποιες είναι οι δικές μας υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των τετράποδων φίλων μας και πόσο σημαντική είναι η συνύπαρξη παιδιών και σκυλιών.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας  πριν υιοθετήσουμε ένα σκύλο;

«Πριν από την απόκτηση ενός κατοικιδίου σκύλου θα πρέπει να το σκεφτούμε τόσο καλά όσο θα σκεφτόμασταν να φέρουμε ένα παιδί στη ζωή μας. Οι σκύλοι είναι αγελαία ζώα με συναισθήματα, που σημαίνει  ότι χρειάζονται μία αφοσιωμένη οικογένεια για όλη τους τη ζωή. Πριν επιλέξουμε τον σκύλο που θα μας συντροφεύει θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ καλά τον τύπο σκύλου που ταιριάζει στον δικό μας τρόπο ζωής διότι η κάθε φυλή έχει διαφορετικό ταπεραμέντο και ιδιοσυγκρασία όπως και οι ημίαιμοι σκύλοι έχουν ο καθένας διαφορετικό χαρακτήρα».

Ποιες είναι οι ευθύνες που έχουμε αφού εντάξουμε στην οικογένεια μας ένα σκύλο;

«Η απόκτηση ενός σκύλου είναι προνόμιο αλλά ταυτόχρονα και μία μεγάλη ευθύνη. Πριν προχωρήσουμε σε αυτή τη κίνηση θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του. Εκτός από φαγητό και παιχνίδι οι σκύλοι χρειάζονται πολλά παραπάνω για τα οποία θα πρέπει να είμαστε σίγουροι  πως μπορούμε να τους τα προσφέρουμε για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια της ζωής τους.

•             Χρόνος : Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα. Εάν δεν έχεις χρόνο να του αφιερώσεις για τον καθημερινό του περίπατο και τις ανάγκες του, αλλά θέλεις μόνο ένα σκύλο διότι έχουν όλοι οι γύρω σου, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Η απομόνωση κάνει κακό στη συμπεριφορά των σκύλων, μιας και πλήττουν, και τότε ξεκινούν τα προβλήματα συμπεριφοράς όπως το έντονο γαύγισμα, η καταστροφή αντικειμένων και πολλά άλλα που φέρνουν τον ιδιοκτήτη σε αδιέξοδο.

•             Η ευθύνη του σκύλου : Ποτέ μην αποκτήσεις σκύλο επειδή ήρθαν τα Χριστούγεννα και θέλεις να τον κάνεις δώρο στα παιδιά σου ή γιατί η γυναίκα σου είδε ένα κουτάβι γλυκύτατο και το ερωτεύτηκε. Ο σκύλος θέλει βόλτα, παιχνίδι, τροφή, grooming, ιατρική φροντίδα και πολλά άλλα. Όλα αυτά υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να επιβαρύνουν μόνο εσένα. Είσαι έτοιμος;

•             Εκπαίδευση : Όλοι οι σκύλοι ανεξαρτήτου ηλικίας χρειάζονται εκπαίδευση. Το ιδανικό θα είναι η εκπαίδευση να ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που θα έρθει ο σκύλος στο σπίτι μας, έτσι ώστε να μάθει εξαρχής τα όριά του και να αποφύγουμε λάθη και κακές συνήθειες που θα μας επιβαρύνουν στο μέλλον. Όλα αυτά χρειάζονται πολλή υπομονή και γνώση από εμάς ώστε να μάθουμε να διαβάζουμε το σκύλο μας και να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Μία βοήθεια ενός εκπαιδευτή θα ήταν το καλύτερο για όλους.

•             ‘Έξοδα του σκύλου : Ίσως και να μην θέλεις μία περιουσία, όμως ένας σκύλος έχει και αυτός τα μηνιαία έξοδά του, που αφορούν  τη διατροφή, την περιποίηση και την υγεία του. Είσαι διατεθειμένος να του τα αφιερώνεις;

•             Ποια είναι τα σχέδια σου; Πριν αποφασίσεις  να φέρεις ένα σκύλο στο σπίτι θυμήσου ότι θα είστε παρέα για τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια.

Είσαι σίγουρος ότι χωράει στον τρόπο που έχεις ονειρευτεί τη ζωή σου;».

Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε την παρουσία ενός ζώου στην οικογένεια μας;

«Από τη στιγμή που θα έρθει ένας σκύλος στην οικογένειά μας, γνωρίζουμε πως θα πρέπει και αυτός να έχει τον προσωπικό του χρόνο μαζί μας. Οι σκύλοι είναι λάτρεις του προγράμματος, νιώθουν ασφάλεια και ηρεμούν όταν ακολουθούν μία σταθερή καθημερινότητα. Θα πρέπει να είμαστε ευγενικοί, σταθεροί και υπομονετικοί μαζί τους».

Πολλοί υιοθετούν ένα σκύλο και στη συνέχεια τον εγκαταλείπουν. Σε θυμώνει αυτό; Και ποιο είναι το δικό σου μήνυμα;

«Αρκετά συχνά βλέπουμε να εγκαταλείπονται σκύλοι. Δεν θυμώνω, γιατί είναι ο χαρακτήρας μου αυτός. Όμως απογοητεύομαι ολοένα και περισσότερο από τους ανθρώπους. Δυστυχώς, οι σκύλοι δεν μιλούν, η εγκατάλειψη όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση.  Ίσα ίσα, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη ψυχολογία ενός σκύλου, μιας και δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο έμεινε μόνος ξαφνικά. Η γνώμη μου είναι, πριν αποκτήσουμε ένα σκύλο,  κάθε οικογένεια ή κάθε άνθρωπος να συμβουλεύεται έναν ειδικό, με τον οποίο θα μπορεί να αναλύσει  ότι σχετίζεται με την απόκτηση του και τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος μίας ψυχής που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα , ώστε να γνωρίζουμε σε βάθος τι πραγματικά να περιμένουμε».

Για τα παιδιά, η ύπαρξη ενός κατοικιδίου ζώου είναι  σημαντική;

«Σκύλοι και παιδιά, ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει, καθώς πρόκειται για ένα συνδυασμό που αναμφίβολα θα διδάξει στα παιδιά πολλά χρήσιμα μαθήματα για τη ζωή. Μαθαίνουν για την υπευθυνότητα, την αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη, το σεβασμό απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή ζωής. Όλα αυτά θα διαμορφώσουν και θα πλάσουν έναν ιδανικό χαρακτήρα, έτοιμο να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής με υπευθυνότητα και ευαισθησίες.  Ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει η αντίστοιχη συμπεριφορά να υφίσταται και από τα ενήλικα μέλη της οικογένειας, ώστε τα παιδιά να παραδειγματίζονται θετικά και να έχουν την αντίστοιχη συμπεριφορά που πρέπει».

Τέλος, γιατί αγαπάμε τόσο πολύ το σκύλο μας;

«Αναμφισβήτητα, η σχέση ανθρώπου και σκύλου είναι μία ζωντανή σχέση που διατηρείται αναλλοίωτη κατά τη διάρκεια των χρόνων, από τα αρχαία χρόνια, όπως με την αναφορά του πιστού σκύλου του Οδυσσέα,  Άργου, μέχρι και σήμερα. Θα έλεγε κανείς πως όσο τα χρόνια περνούν, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο δεσμός  ανάμεσα στους σκύλους και τα αφεντικά τους.  Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Ο σκύλος είναι ένα ζώο που χαρακτηρίζεται από την αγνότητα, τόσο από την αγνότητα των συναισθημάτων του όσο και της συμπεριφοράς του. Πλέον, η χρησιμότητα του σκύλου, ως εργαλείο, για παράδειγμα στο κυνήγι ή στη φύλαξη έχει περιοριστεί , και ο σκύλος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας μας, οπότε τον αγαπάμε ως ένα ισότιμο μέλος της και όχι ως ένα χρήσιμο εργαλείο για να κάνουμε τη δουλειά μας. Τα σκυλιά πραγματικά προσφέρουν αληθινή χαρά στη ζωή μας, και αυτό είναι κάτι που κάθε άνθρωπος χρειάζεται στη ζωή του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ