Μία ιδιαίτερη περίοδος ωοτοκίας έχει ξεκινήσει φέτος για τα Σεκάνια, την παραλία που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) και όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες χελώνες επιστρέφουν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Ιδιαίτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η φετινή τουριστική περίοδος, εξαιτίας του COVID-19, ξεκίνησε αργότερα και αναμένεται μειωμένος αριθμός επισκεπτών άρα και πιέσεων στον βιότοπο και στις παραλίες ωοτοκίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
H WWF Ελλάς, το ΕΘΠΖ, η Πυροσβεστική Ζακύνθου, το Λιμεναρχείο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ζακύνθου, για την προστασία και φέτος της caretta-caretta. Σημαντική είναι και η υποστήριξη από το WWF Σουηδίας.
Αυτές οι συνεργασίες αποτελούν καταλυτικό σημείο αναφοράς και συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική δράση για τη θωράκιση της περιοχής, την αποτελεσματική διαχείριση των Σεκανίων και κατ’ επέκταση την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
«Η δουλειά μας στη Ζάκυνθο και οι συνέργειες με τους τοπικούς φορείς που έχουμε καλλιεργήσει διαχρονικά παραμένουν και φέτος σταθερές, και έχουν ως στόχο την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου του νησιού», σημειώνει η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου από το WWF Ελλάς. «O COVID 19 ανέτρεψε τις ζωές και τις συνήθειες όλων και έδειξε ότι η υγεία του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ευημερία των κοινωνιών και του ανθρώπου. Αυτό είναι και το στοίχημα του φετινού καλοκαιριού για όλη τη χώρα και βέβαια και για τα Σεκάνια, δεδομένου ότι αποτελεί τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας χελώνας καρέτα σε όλη τη Μεσόγειο».