«Που πήγαν τα βιβλία;» αναρωτιέται μέσα από το νέο της βιβλίο η Δήμητρα Φώτου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη. Μια νέα παιδική ιστορία που στόχο έχει να αναπτύξει την φιλαναγνωσία  των παιδιών.

Η ίδια μιλώντας στο Πινάκιο τονίζει πως στα παιδιά πρέπει να δίνονται κείμενα τα οποία θα διακρίνονται από την αισθητική τους και την μουσικότητα τους.

«Ένα φεγγάρι που μιλάει, ένας γάτος που φοράει γυαλιά ή ένας παπαγάλος που έχει τραγουδήσει στη σκάλα του Μιλάνου», είναι οι ήρωες που ενισχύουν την φαντασία και βάζουν  τα παιδιά σε μια διαδικασία ανίχνευσης του εαυτού και της σκέψη τους.

Με το παραμύθι «Που πήγαν τα βιβλία» ένας από τους στόχους είναι να αναδείξετε στους λιλιπούτιους αναγνώστες την σημαντικότητα των βιβλίων στην ζωή τους;

«Μέσα από την ιστορία του πρόσφατου βιβλίου μου με τίτλο «Πού πήγαν τα βιβλία», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, «γλιστρά» το μήνυμα της φιλαναγνωσίας, αλλά και της αγάπης και του σεβασμού στα βιβλία που είναι πολύτιμα όσο και ευεργετικά. Στόχος μου είναι να επαναπροσδιορίσουν οι μικροί αναγνώστες τη σχέση τους με το βιβλίο και να κατανοήσουν μέσα από τη μυθοπλασία και τους ήρωες τη σημαντικότητά του».

Χρησιμοποιείτε πολλές μετοχές και επίθετα στο κείμενο σας. Ομορφαίνουν την περιγραφή και δίνουν μια μουσικότητα στο λόγο. Είναι μια κληρονομιά που προσπαθείτε να περάσετε στα παιδιά;

«Η ελληνική γλώσσα είναι πλούτος. Ο λόγος και μάλιστα ο γραπτός λόγος ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά, εκτός από ορθότητα, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να διαθέτει μουσικότητα και αισθητική. Ο συγγραφέας έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο γλωσσικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να επιτύχει τον στόχο του, δηλαδή να φτάσει η ιστορία του στα παιδιά και να ξεκλειδώσει τη φαντασία και το συναίσθημά τους. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και η υπεύθυνη των εκδόσεων Καλέντη, η κυρία Βασιλική Τζόκα, η οποία φροντίζει την κάθε έκδοση με δημιουργική σχολαστικότητα και σεβασμό στον μικρό αναγνώστη, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στον συγγραφέα και στην κάθε του λέξη».

«Ο Πλήθωνας ήταν ξεφτέρι χάρη στο κοφτερό μυαλό του αλλά και στα αμέτρητα βιβλία που είχε διαβάσει». Βάζετε με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά να επιδιώξουν να γίνουν πιο έξυπνα;

«Ένα βιβλίο είναι ικανό να αλλάξει τον κόσμο μας, να αλλάξει εμάς τους ίδιους και να μας κάνει καλύτερους. Η ανάγνωση, όταν είναι μια συνεχής διαδικασία, πάντα μας προσθέτει πράγματα, ποτέ δεν μας αφαιρεί. Για παράδειγμα, ο ντεντέκτιβ Πλήθωνας διαβάζει πολλά βιβλία και παίρνει ιδέες που τις χρησιμοποιεί στην έρευνά του. Γι’ αυτό και κατέχει τον τίτλο του «αξιότερου των ερευνητών». Η διά βίου προσπάθεια είναι αυτή που μας βελτιώνει, αυτό θέλω να πω στα παιδιά».

«Η γειτονιά μες στη σιγαλιά της νύχτας και με το φως του φεγγαριού έμοιαζε με ζωγραφιά…»Με τι   ωραία εικόνα που ντύσατε την φαντασία των παιδιών. Χρειάζονται τέτοιες εικόνες τα παιδιά;

«Οι ποιητικές εικόνες έχουν μεγάλη δύναμη, ενεργοποιούν τη φαντασία των παιδιών. Η φαντασία είναι ο προθάλαμος της γνώσης . Ένα φεγγάρι που μιλάει, ένας γάτος που φοράει γυαλιά ή ένας παπαγάλος που έχει τραγουδήσει στη σκάλα του Μιλάνου είναι οι παραμυθιακοί ήρωες με τους οποίους το παιδί μπορεί να ταυτιστεί μέσα σε έναν φαντασιακό, ποιητικό κόσμο για να φτάσει στον πραγματικό και να τον δει με άλλα μάτια».

Σε μια εποχή που τα ταμπλετ και τα κινητά έχουν κατακτήσει παιδιά και γονείς τι θα τους λέγατε για να τα αφήσουν για λίγο στην άκρη και να διαβάσουν το βιβλίο σας;

«Θα ήθελα τα παιδιά να διαβάσουν την ιστορία του βιβλίου χωρίς να αφήσουν τα τάμπλετ – τα παιδιά ζουν στο σήμερα και η τεχνολογία καθορίζει την εποχή μας. Στους γονείς θα έλεγα να προσπαθήσουν ώστε να μη μονοπωλεί η τεχνολογία τον ελεύθερο  χρόνο των παιδιών τους, αλλά να τον εμπλουτίσουν με δραστηριότητες όπως ο εθελοντισμός , η επαφή με τη φύση. Επίσης να μοιράζονται τα βιβλία με τα παιδιά τους, είτε διαβάζοντας το  ίδιο βιβλίο, συζητώντας γι’ αυτό, είτε κάνοντας βόλτες στα βιβλιοπωλεία».

Διαγωνισμός

Οι εκδόσεις Καλέντη προσφέρουν σε δύο αναγνώστες του Πινακίου την δυνατότητα να αποκτήσουν από ένα αντίτυπο της κας. Δήμητρας Φώτου «Που πήγαν τα βιβλία».

Κάντε like στην σελίδα του Πινακίου, στην συγκεκριμένη ανάρτηση και κοινοποιήστε την.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 8 Ιουλίου από την σελίδα του Πινακίου στο facebook.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ