Χωριό μου…χωριουδάκι μου

Ο υπερτουρισμός διώχνει τους Έλληνες από τα νησιά που αναζητούν την ξεγνοιασιά και ξεκούραση  στα πάτρια εδάφη του

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη, στο χωριό για εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι δεν είναι σε οικονομική θέση να κάνουν διακοπές σε κάποιο άγνωστο προς περιήγηση τόπο και έτσι επισκέπτονται τους τόπους καταγωγής τους.

Δυο χρόνια δυσκολιών λόγω των περιορισμών του covid-19 και ένας χειμώνας που ήδη ψιθυρίζεται ότι θα είναι πολύ δύσκολος επιβάλλουν τις διακοπές, όμως τα τρύπια πορτοφόλια οι άδειες τσέπες σε συνάρτηση με τα κόστη (μεταφοράς, ακτοπλοϊκά, τιμές δωματίων) που έχουν εκτοξευτεί με γεωμετρική πρόοδο δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης.

Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχει εκτοξευθεί, καθώς η χώρα και ο τουρισμός της κεφαλαιοποιεί την επιτυχή λειτουργία του κατά τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και τη γενικότερη αναβάθμιση στην υψηλή κατηγορία των υποδομών φιλοξενίας και του brand της Ελλάδας εν γένει. Κεφαλαιοποιεί επίσης την αυξημένη διάθεση του κόσμου για ταξίδια μετά τα lockdowns αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενός μεγάλου ποσοστού πεντάστερων ως επί το πλείστον ξενοδοχείων που έχουν δουλέψει και επενδύσει μεθοδικά την τελευταία δεκαετία.

Το θέμα είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί

Brand «Ελλάδα»

Το brand «Ελλάδα», άλλωστε, αναδείχθηκε πρόσφατα ως το 5ο ισχυρότερο παγκοσμίως, προσελκύοντας παράλληλα ολοένα και υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ζήτηση για ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει οδηγήσει στη δρομολόγηση περισσότερων από εννέα ημερήσιων απευθείας πτήσεων τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) και της εταιρείας TCI Research, η συνολική φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αυτή προκύπτει από τις διαδικτυακές συνομιλίες, υπερείχε έναντι των ανταγωνιστών (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία).

Όποιοι είναι τυχεροί και έχουν χωριό έχουν επιλογή

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, οι μισοί Έλληνες δε θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι ενώ, και αυτοί που θα πάνε, στην πλειοψηφία τους θα επιλέξουν το χωριό τους ή σπίτια φίλων.

Δημοσκόπηση: Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος -Το χωριό και το σπίτι φίλων η πρώτη επιλογή όσων θα πάνε

Καλοκαιρινές διακοπές θα κάνουν κυρίως οι νέοι και οι κάτοικοι της Αττικής (σε ποσοστό που περνάει το 50%), ενώ στο σύνολο, ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν  έχει προγραμματίσει ούτε μία ημέρα «δραπέτευσης» σε ακρογιαλιές και βουνά. Όπως δήλωσαν οι περισσότεροι, φέτος θα επιλέξουν να περάσουν μερικές ημέρες στο χωριό τους, είτε να φιλοξενηθούν στην εξοχή σε σπίτια φίλων. Ενοικιαζόμενο δωμάτιο θα επιλέξει μόλις ένας στους τέσσερις. Το ξενοδοχείο θα προτιμήσει το 23,4% των ερωτηθέντων ενώ, ένα 6,5%  θα προτιμήσει το κάμπινγκ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, οι μισοί Έλληνες δε θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι ενώ, και αυτοί που θα πάνε, στην πλειοψηφία τους θα επιλέξουν το χωριό τους ή σπίτια φίλων.

Λιγότερες μέρες διακοπών από πέρυσι

Η δημοσκόπηση, που έγινε δείχνει ότι, φέτος, καλοκαιρινές διακοπές θα κάνουν κυρίως οι νέοι και οι κάτοικοι της Αττικής (σε ποσοστό που περνάει το 50%), ενώ στο σύνολο, ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν  έχει προγραμματίσει ούτε μία ημέρα «δραπέτευσης» σε ακρογιαλιές και βουνά. Όπως δήλωσαν οι περισσότεροι, φέτος θα επιλέξουν να περάσουν μερικές ημέρες στο χωριό τους, είτε να φιλοξενηθούν στην εξοχή σε σπίτια φίλων. Ενοικιαζόμενο δωμάτιο θα επιλέξει μόλις ένας στους τέσσερις. Το ξενοδοχείο θα προτιμήσει το 23,4% των ερωτηθέντων ενώ, ένα 6,5%  θα προτιμήσει το κάμπινγκ.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση, τις ίδιες περίπου ημέρες με πέρυσι θα λείψει το 22,3% ενώ, το 16,5%  λιγότερες. Περισσότερες ημέρες διακοπών από πέρυσι θα κάνει μόλις το 6,5% των ερωτηθέντων.

Οι εκδηλώσεις προσελκύουν τον κόσμο

Δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον του χωριού και οι επαφές με τα αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και οι εκδηλώσεις που φέρνουν τον κόσμο πολύ κοντά.

Στα μεγάλα πανηγύρια ο κόσμος ανταλλάζει εμπειρίες, δημιουργεί νέες και γενικά αναβαθμίζεται ο δεσμός ανάμεσα σε συγχωριανούς και μη.

Στο πλαίσιο αυτό μιλούν στο  «Καρφί» άνθρωποι που κατέχουν αξιώματα σε ακριτικά χωριά της χώρας μας. Η κα. Αφροδίτη Καραούλη Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμυνταίου και ο δημοτικός σύμβουλος του Νεστορίου κ. Αργύρης Κεραμάρης μιλούν για την επιστροφή του κόσμου  στο χωριό του το Καλοκαίρι του 2022.

Αφροδίτη Καραούλη, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου:  Επιστροφή στο Λέχοβο,

«Επιστροφή στο μαρτυρικό Λέχοβο,  στο γραφικό και παραμυθένιο χωριό του Δήμου Αμυνταίου. Ορεινό μα γεμάτο σημαντικά ιστορικά γεγονότα και αξιοθέατα.  Εδώ μπορεί να βρει κανείς καταφύγιο για να ηρεμήσει και να περάσει στιγμές ανεμελιάς! Το φετινό καλοκαίρι έχουν έρθει ήδη πολλά παιδιά από τα αστικά κέντρα και περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.  Διακοπές που θα τους μείνουν αξέχαστες καθώς θα περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους που τους αγαπούν όσο τίποτα στον κόσμο. Όσο πλησιάζουμε πιο βαθιά στο Καλοκαίρι σίγουρα θα έρθουν και άλλοι πολλοί στο χωριό. Μάλιστα φέτος θα ξαναπραγματοποιηθεί και το πανηγύρι του Προφητη Ηλία με πολλές  εκδηλώσεις οι οποίες δεν έγιναν τα δύο προηγούμενα χρόνια  εξαιτίας της πανδημίας.

Στη γύρω περιοχή κυριαρχούν τα δάση της οξιάς, της βελανιδιάς και της μελανής πεύκης. Επίσης, ευδοκιμούν το γκι σε δενδρώδη μορφή, ρίγανη, σαλέπι, μελισσοβότανο και πολλά είδη βοτάνων και αγριολούλουδων. Αυτό τι σημαίνει; Πολλές εκδρομές μέσα στην φύση που θα αναζωογονήσουν ψυχή και πνεύμα», λέει χαρακτηριστικά στο «Καρφί» Η κα. Αφροδίτη Καραούλη Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμυνταίου.

 Αργύρης Κεραμάρης, δημοτικός σύμβουλος Νεστορίου: 

Ο Αργύρης Κεραμάρης είναι δημοτικός σύμβουλος στο Νεστόριο του δήμου Καστοριάς και μιλάει στο «Καρφί» για το χωριό του, το Επτάχώρι. Συγκεκριμένα λέει,  «Φαίνεται ότι αυτό το καλοκαίρι τα χωριά μας επιστρέφουν στην προ-κορωνοϊού εποχή. Μετά από δύο χρόνια που οι μετακινήσεις των χωριανών που μένουν στις πόλεις και το εξωτερικό αλλά και των ξένων επισκεπτών είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, φέτος υπάρχει αισιοδοξία. Το Επταχώρι είναι ένα χωριό του Δήμου Νεστορίου (Νομός Καστοριάς) που το χειμώνα έχει 100 κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι ξεπερνάει τους 500, με εξαίρεση τα 2 τελευταία χρόνια. Φέτος όμως ήδη τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Με αφορμή και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν όλες κανονικά (Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής, εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Γράμμου του Δ. Νεστορίου, εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου, γάμοι, βαφτίσεις κλπ.) αναμένεται η επιστροφή στα γνώριμα δεδομένα! Η δίψα του κόσμου για διασκέδαση και η δεδομένη αγάπη για το χωριό τους το Επταχώρι, θέλω να πιστεύω ότι θα υπερνικήσει τις όποιες επιφυλάξεις έχουν λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα».

Πέντε πλεονεκτήματα που έχουν οι διακοπές στο χωριό (κυρίως για τα παιδιά)

Και όμως οι διακοπές στο χωριό είναι εγγυημένα οι καλύτερες διακοπές και η καλύτερη επιλογή. Οι δυνατότητες μπορεί να μην φαντάζουν οι ίδιες με κάποιο ξενοδοχείο ενός νησιού αλλά η ποιότητα και τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα.

  1. -Επιστροφή στις ρίζες και στην παράδοση σημαίνει το χωριό. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μυήσετε και τα παιδιά σας σε τρόπους διαπαιδαγώγησης με γνώμονα τις ιστορικές αξίες του τόπου.
  • Η επαφή με την φύση. Καθώς ο τόπος είναι εύφορος και παραγωγικός, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία παρέα με τον παππού να σκάψουν το χώμα, να ποτίσουν τα λαχανικά στον κήπο, να μαζέψουν τη σοδειά του.
  • Η επικοινωνία με αγαπημένους ανθρώπους. Παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, ξαδέλφια και φίλους. Τα παιδιά απολαμβάνουν τις συναναστροφές με συγγενείς και γείτονες και το παιχνίδι και «χτίζουν» σχέσεις ζωής.
  • Η χαρά του παιχνιδιού, μεγάλη. Η βόλτα με το ποδήλατο είναι απολαυστική και οι εξερευνήσεις ατελείωτες και φυσικά με μια μπάλα όλη μέρα στο πόδι.
  • Οι γευστικές απολαύσεις, ξεχωριστές. Όλα είναι νοστιμότερα από την κουζίνα της γιαγιάς. Τα καλούδια που μας φιλεύουν οι άλλες γιαγιάδες της γειτονιάς αξεπέραστης νοστιμιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ