Διακοπές στην Ελλάδα…Κλείσε τα μάτια. Τι σου έρχεται στο μυαλό; Εικόνες από θάλασσα, περίπατους στην αμμουδιά, κοκτέιλ το βράδυ σε γραφικά μπαράκια. Άνοιξε τώρα τα μάτια σου και πες μου τι ξέχασες; Μη βασανίζεις το μυαλό σου, θα σου πω εγώ. Ξέχασες ότι ζεις στην πιο συγκλονιστική χώρα του κόσμου. Σε μια χώρα που η φύση ερωτοτρόπησε με τους Θεούς και αυτοί της τα έδωσαν όλα απλόχερα. Από την μία άκρη έως την άλλη ενσταντανέ που δεν χωράνε στην φαντασία και ξεχειλίζουν άγρια ομορφιά. Αυτό το ρεπορτάζ σκοπό έχει να χαρτογραφήσει τις περιβαλλοντολογικές γωνίες με τις ανάλογες δραστηριότητες. Μαζί θα βουτήξουμε στο βυθό των Χανίων και στην συνέχεια θα χαθούμε στο σπήλαιο του Δυρού, ενώ θα περπατήσουμε πλάι στον Αχέρωντα και θα κοιτάξουμε την θέα από την Νεράιδα. Θα δροσιστούμε στο Πόζαρ για να παρακολουθήσουμε τα πτηνά από τον Νέστο. Τι λες, αρχίζουμε την ξενάγηση;
Βουτιά στα παγωμένα νερά του Αχέροντα
Η περιοχή των Στενών Αχέροντα αποτελεί τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, που διασχίζεται από τον ποταμό Αχέροντα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η πλούσια βιοποικοιλότητά της συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, προστατευόμενο σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 και βρίσκεται στην χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.

Ο Αχέρων ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 μέτρα), και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας. Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Ο Αχέρων, λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Η επίσκεψη σε αυτόν είναι εμπειρία ζωής, πόσο μάλλον μια βουτιά στα κρύα νερά του.
Στα ιαματικά λουτρά Πόζαρ

Σε απόσταση 13 χλμ. Από την έδρα του Δήμου, την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, έκταση 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου , ή Λουτρά Πόζαρ όπως είναι ευρέος γνωστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις “πο” και “ζαρ” που σημαίνουν “κάτω από την φωτιά”.
Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βραχώδες βουνό και μέσα ρέει ο θερμοπόταμος ¨Τόπλιτσα¨, σχηματίζοντας μικρού καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.
Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 – 390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.
Λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα

Εκεί που το πράσινο συναντά την ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλικής γης δεσπόζει η λίμνη Πλαστήρα. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η ιδέα δε για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Η τεχνητή λίμνη αποτελεί μια μοναδική ανάσα για τους επισκέπτες της καθώς η φύση γύρω της είναι μοναδική.
Στον Χάλακα της Μήλου

Η μία πλευρά του νησιού αυτές τις ημέρες βουλιάζει. Η άλλη της πλευρά, ο «Χάλακας» είναι ότι πρέπει για να έρθει κανείς σε επαφή με τη φύση. Η παραλία του Αγίου Ιωάννη έχει δίπλα της…λίμνη. Είναι από τα σημεία που τα ξέρουν μόνο οι κάτοικοι και πολλοί λίγοι ξένοι. Εκεί με μια σκηνή στην παραλία θαρρείς πως είσαι σε άλλον κόσμο.