Η φωτογραφία ντοκουμέντο με τανκ που μπαίνει στο Πολυτεχνείο – Τα καρέ του με όλους τους πρωταγωνιστές της τελευταίας 40ετιίας

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Μέσα από το φωτογραφικό του φακό έχει αποτυπώσει ντοκουμέντα τα οποία συνοδεύουν την Ιστορία και αποδεικνύουν την αληθινή διάσταση των γεγονότων.

Ο λόγος για τον εκ των κορυφαίων (αν όχι τον κορυφαίο) φωτορεπόρτερ  Αριστοτέλη Σαρρηκώστα .

ARISTOTELIS SARRIKOSTAS / ASSOCIATED PRESS PHOTOGRAPHER

Ο μοναδικός φωτογράφος που τράβηξε τη στιγμή που το τανκ, με στραμμένο το κανόνι προς την είσοδο του Πολυτεχνείου, ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, με τον επικεφαλής λοχία να κρατά το τηλέφωνο στο χέρι και να περιμένει την εντολή να εισβάλει και να γκρεμίσει τη σιδερένια πόρτα, για να μπουν μέσα αστυνομικοί και στρατιώτες.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί το Σάββατο 10 Απριλίου

Ιστορικό ντοκουμέντο: Η εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο

ARISTOTELIS SARRIKOSTAS /ASSOCIATED PRESS PHOTOGRAPHER

Ο ίδιος μιλώντας στο Καρφί, με αφορμή το βιβλίο του «Ζην Επικινδύνως» το οποίο αποτελείται από εμπειρίες μιας ζωής 40 ετών φωτορεπορτάζ, σκιαγραφεί τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου έξω από το Πολυτεχνείο και εξηγεί τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η φωτογραφία του.  «Πολύ φοβούμαι πως αν δεν υπήρχε αυτή η φωτογραφία θα υπήρχε παραποίηση ιστορίας. Τις επόμενες ώρες ο Πατακός σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως δεν είχε συμβεί τίποτα το προηγούμενο βράδυ. Όμως εγώ επειδή ήμουν φωτογράφος του Associated Press την φωτογραφία μου έφερεστα πρωτοσέλιδα του ο διεθνής Τύπος. Οπότε όταν υπήρξε η πίεση από τον δημοσιογραφικό κόσμο εκτός συνόρων αναγκάστηκαν να πουν τότε ότι όντως υπήρξε ένταση το προηγούμενο βράδυ έξω από το Πολυτεχνείο».

Ο προσιτός Αντρέας Παπανδρέου και η απλότητα της Μελίνας

ARISTOTELIS SARRIKOSTAS /ASSOCIATED PRESS PHOTOGRAPHER

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας αναφέρει στο Καρφί και την σχέση που είχε χτίσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν μια σχέση που βασιζόταν στον αλληλοσεβασμό αναφέρει.

«Ο Ανδρέας ήταν πολύ φιλικός. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήγαινα στο σπίτι του στο Καστρί την φιλοξενία του. Μάλιστα πριν τις συναντήσεις με επισήμους προσκεκλημένους του ήταν 3-4 λεπτά μόνος του με εμάς τους φωτογράφους. Μας μιλούσε, ενώ κάποια στιγμή επεξεργάστηκε την φωτογραφική μου μηχανή και με ρωτούσε τι θα μπορούσε να αγοράσει για την δικιά του, φακούς κ.α Γενικά ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν πολύ προσιτός.

Η Μελίνα από την άλλη ήταν προσιτή και εκείνη και παρά το μέγεθος της την διέκρινε η απλότητα της».

ARISTOTELIS SARRIKOSTAS /ASSOCIATED PRESS PHOTOGRAPHER

Οι εμπόλεμες ζώνες

«Ο ήχος της σφαίρας που σφυρίζει δίπλα σου, σου υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη αλλά και πολύτιμη είναι η ζωή», τονίζει στο Καρφί ο Έλληνας φωτορεπόρτερ δηλώνοντας πως οι πιο δύσκολες στιγμές της μακρόχρονης καριέρας του ήταν οι εμπόλεμες ζώνες.

Η τιμή και η αναγνώριση

Για το φως που έριξε στα πραγματικά γεγονότα  με κίνδυνο της ζωής του, τιμήθηκε το 2008 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια με τον Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Το μήνυμα του

Από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για το μέλλον είναι ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας ο οποίος έχει ζήσει το παρελθόν έντονα.  Στο «Καρφί» τονίζει πως η Ελλάδα κάνει ομόκεντρους κύκλους γύρω από τον άξονα της, συνεχίζει να περιθωριοποιεί τις νέες γενιές και δεν δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να γράψουν νέες σελίδες. Ωστόσο ευελπιστεί σε καλύτερες ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ