Από την γη των Κενταύρων ο Χρήστος Βολικάκης ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας έχει κατακτήσει τα όνειρα του και συνεχίζει την ανηφορική του πορεία προς τα άστρα.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Φέτος ο covid-19 του στέρησε να διεκδικήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, όμως ο Έλληνας πρωταθλητής δεν πάτησε φρένο… και δηλώνει στο Πινάκιο ότι στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες θα ανεβάσει ταχύτητα και κάνει δικό του το πιο μεγάλο στόχο του.

Ένας άνθρωπος πολύ δυναμικός που με τις συνεχόμενες επιτυχίες του έχει ταυτίσει το όνομα του με το άθλημα της ποδηλασίας.

Ωστόσο παρά τα επιτεύγματα του κρατά χαμηλούς τόνους και συνεχίζει να κάνει πετάλι κόντρα στις αντιξοότητες, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Καζαντζάκη «Ο σωστός ο δρόμος είναι ο ανήφορος».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το στοίχημα σου για το 2020. Η αναβολή τους τι συναισθήματα σου προκάλεσε;

«Ήταν και για εμένα ο στόχος όπως και για κάθε αθλητή που φθάνει και πολλές φορές ξεπερνά τα όρια του.

Επειδή οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες οδήγησαν στην αναβολή.

Το αποδέχθηκα ήρεμα το τετριμμένο «Κάθε εμπόδιο για καλό».

Πως αντιμετώπισες την συνθήκη εγκλεισμού όλο αυτό το διάστημα; Το «φρένο» αυτό σου έκανε καλό ή όχι;

«Προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα μπορώ να πω και επειδή δεν το ένιωσα σαν κάτι δεσμευτικό αφού με κάθε τρόπο επ’ ευκαιρία είχα το εργαλείο της φύσης δηλαδή το ποδήλατο μάλλον καλό μου έκανε. Από τέτοιες δοκιμασίες πρέπει να γίνεσαι σοφότερος».

Ο δρόμος ναι, είναι ανηφορικός όπως εξάλλου και κάθε δρόμος που οδηγεί σε κορυφή, ποια ήταν η πιο δύσκολη ανηφόρα που έχεις ανέβει;

«Όντως ανηφορικός ο δρόμος πριν την επιτυχία και μάλιστα μακράς διάρκειας αλλά ο ποδηλάτης δεν φοβάται την ανηφόρα, είναι κάτι που συναντά κάθε μέρα και μαθαίνει να την διαβαίνει καλύτερα κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αλλοίμονο αν η κατάκτηση της κορυφής ήταν εύκολη υπόθεση δεν θα είχε αξία αν σε αυτή έφθανες χωρίς μόχθο και πολύ πόνο.

Όλη η πορεία είναι δύσκολη. Δεν υπάρχει εύκολη στιγμή, στην μέχρι τώρα καριέρα μου για να κάνω βήματα μπροστά αναγκάστηκα να περνώ και να ξεπερνώ συνεχώς δυσκολίες και αυτό είναι μονόδρομος».

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή σου από την αθλητική ζωή σου;

«Η νίκη και η κατάκτηση της φανέλας με τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι μέχρι στιγμής η επιτυχία που με έκανε να κλάψω από χαρά και να ονειρευτώ στιγμές από το μέλλον με κάτι ακόμη μεγαλύτερο που για εμένα θα είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου στους επερχόμενους ολυμπιακούς».

Με τις επιδόσεις σου και τους τίτλους σου έχεις κάνει την ποδηλασία συνώνυμο με το όνομα σου. Σε γεμίζει αυτό το γεγονός ως αθλητή αλλά και ως «άνθρωπο»;

«Ήταν ένα όνειρο ζωής και κάτι ξεχωριστό που θα μείνει σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

«Μου λένε πως έχω κάνει την ποδηλασία συνώνυμο του ονόματος μου, αν είναι έτσι δεν μπορώ παρά να νιώθω γεμάτος σαν αθλητής και περήφανος σαν άνθρωπος που άφησα το «αποτύπωμα» μου σε αυτό το άθλημα και εξακολουθώ ακόμη να το υπηρετώ με συνέπεια».

Οι επιτυχίες σου «ταρακούνησαν»  τους φορείς να ασχοληθούν με την ποδηλασία δίνοντας έμφαση σε αυτή. Είναι μια αρχή σε έναν μακρύ δρόμο;

«Τελικά αυτό που στην πατρίδα μου το Βόλο ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκαν με κάθε κόστος να το υλοποιήσουν αναγνωρίζοντας την προσφορά μου στο άθλημα και θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ποδηλατοδρομίου ως κληρονομιά στην νεολαία θα με ανεβάσει στον 7ο ουρανό και θα με κάνει να αντιμετωπίζω τα πράγματα στην συνέχεια με μεγαλύτερη ευθύνη και απεριόριστη διάρκεια. Αυτό σαν αρχή θα είναι το πιο ιδανικό που σίγουρα θα φέρει πολλά θετικά βήματα για το άθλημα».

Πως μπορεί η ποδηλασία να μπει σε κάθε σπίτι;

«Το ποδήλατο ήδη αποτελεί το πρώτο παιχνίδι για τα παιδιά και αυτό το δεδομένο υπάρχει σε κάθε σπίτι. Απλούστατα αν ενταχθεί στα σχολεία και διδάσκεται ως μάθημα η σωστή και η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου θα περάσει στον κόσμο με όλα τα θετικά που όπως ποιότητα ζωής, καθαρό περιβάλλον, οικονομία στην μετακίνηση, αθλητική ενασχόληση σωστή οδήγηση σε ότι αφορά τον Κ.Ο.Κ και πολλά άλλα…

Με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουμε όλους τους φορείς στην προσπάθεια βελτίωσης βασικών παραμέτρων».

Τέλος, τι θα έλεγες στα νέα παιδιά για να τα προσέλκυες στην ποδηλασία;

«Στην νεολαία έχω να πω πως μόνο οφέλη θα αποκομίσουν εάν ασχοληθούν και με την ποδηλασία.

Να βάλουν καλά στο μυαλό τους, πρώτοι και καλύτεροι οι γονείς, ότι η κίνηση  γενικότερα είναι το καλύτερο φάρμακο για την  υγεία μας και να θυμόμαστε πως όταν στις φλέβες μας κυκλοφορεί η επιθυμία για άσκηση έχουμε πετύχει να διώξουμε πολλά άλλα ανεπιθύμητα που εγκυμονούν κινδύνους στην πορεία μας.

Η ζωή μας δείχνει με απλό τρόπο τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε και ένα μέσο αυτής της διαδρομής ίσως το καλύτερο να αποδειχθεί το ποδήλατο». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ