«Ονειρεύομαι έναν κόσμο δίκαιο με ισότητα»

«Οι γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και αυτό πρέπει να αλλάξει»

Με τον πύρινο της λόγο και τις ιδέες της η Βάσια Αναστασίου θέτει σειρά από αλλαγές, αλλαγές  που επιβάλλονται για να μετατραπεί η κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ισόνομη και πιο δίκαιη. Η αναπληρωτής τύπου του ΠΑΣΟΚ μιλά στο Πινάκιο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν αντιδρά και δείχνει σφυγμό και αντανακλαστικά.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Θέτει το θέμα της υπογεννητικότητας και εκτιμά πως οι νέοι έχουν τείχος μπροστά τους αφού οι ρυθμοί της επιβίωσης δεν τους επιτρέπουν να ζουν ξέγνοιαστα για να μπορούν να τεκνοποιήσουν και στην συνέχεια να αφοσιωθούν στην οικογένεια.

Η Βάσια είναι μια νέα γυναίκα με δυναμισμό. Αναφέρεται και στη βία κατά των γυναικών τονίζοντας πως πρέπει να εξαλειφθεί και προτείνει τρόπους για να σταματήσει αυτό το ακραίο και άσχημο για την κοινωνία φαινόμενο.

Μια νέα πολιτικός η οποία αναδύεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας και σίγουρα θα δώσει πολλές μάχες αν τις δοθεί η ευκαιρία.

(Το Πινάκιο ευχαριστεί θερμά το upupa epops για την φιλοξενία της συνέντευξης)

Γιατί θέτεις τον εαυτό σου στο στίβο της πολιτικής; Τι είναι αυτό που σε ωθεί;

«Θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Δεν μ’αρέσει η ζωή μου και η καθημερινότητα γύρω μου και θέλω να το αλλάξω αυτό.  Το μέλλον με αφορά, μας αφορά. Ως ένας άνθρωπος που εργάζεται και ανήκει στην ελληνική κοινωνία επιδιώκει καλύτερες μέρες. Στο επίκεντρο της δικής μου προσωπικής ατζέντας είναι τα ζητήματα της κοινωνίας και εξηγούμαι οι χαμηλοί μισθοί, οι περικοπές των συντάξεων, το ζήτημα των γυναικών, οι γυναικοκτονίες, οι ανισότητες, οι χαμηλότεροι μισθοί που λαμβάνουν οι γυναίκες από τους άντρες για την ίδια ή και περισσότερη εργασία».

Οι μητέρες  εργαζόμενες αντιμετωπίζουν μια καθημερινότητα πολύ σύνθετη και πολύ δύσκολη. Απαιτητικές οι εργασίες, δύσκολες οι μετακινήσεις, το 8ωρο γίνεται 10ωρο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι και μαμάδες και σύζυγοι και να κρατάνε το σπίτι. Μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα; Πρέπει να δοθούν κίνητρα;

«Φυσικά και πρέπει να δοθούν κίνητρα. Έχουμε αυταπάτες. Όποιος γυρίσει και πει ότι τα ίδια βάρη πέφτουν σε μια γυναίκα και σε έναν άντρα, θα πει ψέματα. Γιατί η αλήθεια ποια είναι; Η αλήθεια είναι ότι μια γυναίκα καλείται την σύγχρονη εποχή να είναι άψογη μητέρα, άψογη επαγγελματίας, άψογη σύζυγος. Οπότε τα βάρη πέφτουν στη γυναίκα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται  με τον ίδιο τρόπο εργασιακά μια γυναίκα με έναν άνδρα. Είναι δυνατόν μια γυναίκα να σχολάει από τη δουλειά 5:30 – 6:00 από τη δουλειά όταν  τα σχολεία κλείνουν 2, το παιδί που θα πάει από τις 2 έως τις 6; Άρα είναι δυνατόν να σχολάει την ίδια ώρα μια γυναίκα με έναν άντρα, δεύτερο ερώτημα είναι δυνατόν οι γυναίκες να μην αμείβονται με τον ίδιο μισθό με έναν άνδρα; Κατά πόσο μάλλον είναι γυναίκες μιας μονογονεϊκής οικογένειας Έχω ένα παράδειγμα μιας συναδέλφου η οποία μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες στο Μενίδι, είναι μια μόνη μητέρα αυτή την στιγμή όπου δεν της φθάνει ο μισθός της για να αναθρέψει τα δύο της παιδιά, με ότι συνεπάγεται αυτό φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, εξωσχολικές δραστηριότητες και καθημερινότητα. Και τρίτο ερώτημα, είναι δυνατόν μια γυναίκα που παίρνει υψηλά ρίσκα και αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο σεξισμό στο εργασιακό της περιβάλλον να έχει την ίδια αντικειμενική αξιολόγηση με έναν άνδρα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη δουλειά της, στον εργασιακό της χώρο είναι πολύ περισσότερες».

Μια γυναίκα όταν αποσύρεται με άδεια εγκυμοσύνης, επιστρέφει στην εργασία της τον 3ο ή τον 6ο μήνα ζωής του παιδιού της. Δεν θα έπρεπε να κάτσει περισσότερο χρόνο με το παιδί της και παράλληλα να δοθούν και κίνητρα και στον εργοδότη;

«Αν μια γυναίκα μεγαλώνει μόνη της το παιδί της δεν μπορεί να δικαιούται τον ίδιο χρόνο άδειας με μια άλλη που έχει έναν σύντροφο. Πρέπει η κάθε περίπτωση να αξιολογείται διαφορετικά. Ειδικά σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν οριζόντια μέτρα κάθε άλλο».

Ανήκεις σε μια γενιά που έχει υποστεί οικονομικές κρίσεις, μνημόνια, πανδημία και τώρα έρχεται ένας ενεργειακός χειμώνας που σηματοδοτεί ακρίβεια και στο βάθος υπογεννητικότητα…

«Το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας το έχει θέσει και το κόμμα μου κεντρικά και ήμασταν οι πρώτοι και οι μόνοι που το θέσαμε ψηλά ως θέμα. Χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες από το Ταμείο ανάκαμψης, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός και αναρωτιέμαι γιατί. Στην Πορτογαλία έγινε, στην Ισπανία έγινε εδώ που κολλάει αυτό; Είναι κάτι πρακτικό. Επίσης πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε είδη τα οποία αφορούν σε βρέφη. Πάνες, τροφές για βρέφη, όπως και σε είδη γυναικείας υγιεινής. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος το οποίο δεν απευθύνεται σε αυτά τα ζητήματα. Και η γενιά μου αντιμετωπίζει έντονα το θέμα της υπογεννητικότητας.  Δεν ξέρω αν θα κάνω οικογένεια γιατί όταν ένα ζευγάρι (αν είναι τυχερό) και παίρνει 1000€ ο καθένας μισθό δεν μπορεί να ονειρευτεί καν αν μπορεί να κάνει παιδιά. Πως θα λυθεί το δημογραφικό αν δεν υπάρχουν κίνητρα για να λυθεί».

Η οικονομία όμως θα πουν ότι πάει καλά (λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών)…

«Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει αντανακλαστικά και ο  κόσμος βυθίζεται στην αβεβαιότητα. Έχουμε ζητήσει επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε προτείνει μείωση του έμμεσου φόρου στα καύσιμα δεν έχει γίνει τίποτα, έχουμε προτείνει μείωση του φόρου στα βασικά αγαθά δεν έχει γίνει τίποτα. Άρα που είναι το οικονομικό αντίκτυπο που έχει έρθει από τον τουρισμό; Στην τσέπη του μέσου Έλληνα δεν έχει υπάρξει καμία διαφορά. Διακοπές στην Ελλάδα έκαναν οι ξένοι, δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη όταν δεν μπορούσαν ούτε ολιγοήμερες διακοπές να κάνουν οι Έλληνες. Άρα για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν ο Έλληνας δεν μπορεί να ζήσει στη ώρα του με αξιοπρέπεια».

Εσύ αν θα μπορούσες τον κόσμο να άλλαζες τι θα έκανες;

«Εγώ αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ήθελα μια χώρα που θα μπορώ να ζω με αξιοπρέπεια, μια χώρα που θα είχε πραγματική ισότητα όχι μόνο στα λόγια. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους να χαμογελάνε ξανά. Σε άλλες χώρες συναντά κανείς πιο χαμογελαστούς και ανέμελους πολίτες, εδώ είμαστε πια σκυθρωποί. Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα έβαφα πράσινη τη θάλασσα κι αυτό το λέω με όρους σοσιαλιστικούς. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η μόνη ιδεολογία η οποία μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα του σήμερα, όπως και στην Σουηδία. Γιατί ο σοσιαλισμός τι σου λέει; Αυτός που αξίζει, αυτός που δουλεύει, αυτός που προσπαθεί και αγωνίζεται πρέπει να έχει εφόδια από το κράτος να μπορεί να φθάσει ψηλά. Να μπορούν όλοι ισότιμα να έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός και αυτόν τον σοσιαλισμό οραματίζομαι για τη χώρα μου».  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ