Της Ζωής Ζαχαρίου

Ποια γεγονότα μπορούν να ανατρέψουν την πορεία και τα όνειρα μιας νέας κοπέλας; Τι θα μπορούσε να είναι τόσο οδυνηρό και καταστροφικό ώστε  να οδηγήσει στη ματαίωση όλων των στόχων; Στην ταινία Το γεγονός (L’événement) της Audrey Diwan που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Annie Enraux, το γεγονός είναι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 

Το 1963 όπου διαδραματίζεται η ιστορία, οι νεαρές κοπέλες είχαν μόνο μία “επιλογή”: τον γάμο. Μία εγκυμοσύνη και η απόκτηση ενός παιδιού αποτελούσε εμπόδιο για τα γυναικεία όνειρα. Ντροπή, ενοχές, φόβος, απόγνωση, απόρριψη, απομόνωση είναι το τίμημα της γυναικείας αυτοδιάθεσης. Ο φακός ακολουθεί την απεγνωσμένη προσπάθεια μιας νεαρής που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα της επιλογής και φθάνει να διακινδυνεύσει τη ζωή της για να μη της στερηθεί η δυνατότητα να σπουδάσει.

 Η ταινία που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας παρουσιάζει με ρεαλιστική ματιά τη σκληρή πραγματικότητα μιας εποχής όπου οι γυναίκες έπρεπε να παλέψουν για την μόρφωση και την ανέλιξη τους στην κοινωνία. Ένας αγώνας που δυστυχώς όχι μόνο δείχνει ότι δεν έχει τελειώσει αλλά οι εξελίξεις που αφορούν στις σύγχρονες κοινωνίες αποδεικνύουν μια τάση επιστροφής σε παλιές νοοτροπίες και αντιλήψεις, οι οποίες καταργούν κι εκμηδενίζουν όλες αυτές τις προσπάθειες.

Αυτή η σκληρή αποτύπωση μιας ιστορίας του παρελθόντος άραγε να είναι  μία απλή αναφορά σε περασμένες δεκαετίες  ή μήπως καταγράφει την αγωνία  μιας επικείμενης κατάστασης;            

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ