Ο Νικόλας Ράσσελ έχει στη συλλογή του 80 σπάνια τεύχη του περιοδικού «Τα Σαΐνια». Μαζί του ξεφυλλίζουμε τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα παιδιά κάθε πρώτη του μήνα, έσπευδαν στα περίπτερα και στα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς τους για να αγοράσουν το περιοδικό Σαΐνια, ένα παιδικό περιοδικό που θα λέγαμε πως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Στις σελίδες του περιοδικού βρίσκαμε θέματα γνώσεων, κόμικ που υπέγραφαν καταξιωμένοι δημιουργοί (όπως ο Νίκος Μαρουλάκης), στήλες για ηλεκτρονικά παιχνίδια (Game Kings), δυνατές συνεντεύξεις, διαγωνισμούς με πλούσια δώρα, θέματα για τους μικρούς αναγνώστες, αλληλογραφία μεταξύ αναγνωστών και πολλά άλλα. Και τι δεν είχε αυτό το περιοδικό, ακόμα και συναντήσεις των αναγνωστών του διοργάνωνε. Μια άλλη καινοτομία του ήταν το μικρό βιβλιαράκι «be mini its fun», ένα ένθετο λιλιπούτιο βιβλιαράκι το οποίο κάθε μήνα είχε και άλλη θεματική, όπως μαγικά κόλπα, ανέκδοτα, σπαζοκεφαλιές κ.ά.

Τα Σαΐνια δεν ήταν ένα απλό περιοδικό, ήταν ιδέα. Για αυτό το λόγο μια ολόκληρη γενιά ταυτίστηκε με αυτό. Σε μια εποχή που ο ηλεκτρονικός εθισμός δεν υπήρχε καν ως ορολογία ή ιδέα, τα παιδιά στον ελεύθερο τους χρόνο ξεφύλλιζαν και διάβαζαν Τα Σαΐνια.

Στο Newsbomb.gr μιλάει ένας παθιασμένος συλλέκτης τους. Ο Νικόλας Ράσελ έχει στην κατοχή του 80 τεύχη. Μαζί του κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, ξεφυλλίζοντας τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Τι σημαίνει για εσένα το περιοδικό Σαΐνια;

«Τα Σαΐνια ήταν το πρώτο περιοδικό (εκτός Disney) που ήρθε στα χέρια μου και διάβαζα φανατικά ως παιδί, κάθε μήνα ανελλιπώς. Έχω μόνο γλυκές αναμνήσεις και θυμάμαι σαν χθες την ανυπομονησία μου να πάρω στα χέρια μου το καινούριο τεύχος. Με εγκυκλοπαιδικά αφιερώματα, επιστημονικά πειράματα, ανέκδοτα, comics, μουσική, ταινίες, video games… πραγματικά δεν υπήρχε τίποτα που δεν κάλυψαν τα Σαΐνια! Ήταν ό,τι είναι σήμερα το internet και ακόμα περισσότερα, γραμμένα με ποιότητα, καλή αισθητική και σεβασμό στο παιδί. Είχαν την τέλεια αναλογία διασκέδασης και επιμόρφωσης, σε πραγματική αρμονία».

Δείτε έδω την συνέχεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ