Είναι «γαντζωμένο» στους πρόποδες του Βιτσίου και δεσπόζει ανάμεσα στη Φλώρινα, την Καστοριά και την Κοζάνη, ενώ απέχει 60 χλμ από το μαγευτικό Νυμφαίο. Το ηρωικό Λέχοβο είναι προορισμός ζωής και σίγουρα θα συγκινήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Φωτογραφίες: Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή

Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας της πόλης σήμερα και ένας από τους στόχους της είναι να γνωρίσει ο κόσμος το ακριτικό μα πανέμορφο και ιδιαίτερο χωριό της.

Μέσα από τον φωτογραφικό της φακό γνωρίζουμε κρυμμένες ομορφιές της υπέροχης γωνιάς της Ελλάδας μας.

Οι Λεχοβίτες «πετράδες»

Το Λέχοβο μέχρι σήμερα παραμένει μαστοροχώρι, από τα λίγα που παραμένουν στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας. Ξακουστοί και περίφημοι ήταν οι Λεχοβίτες «πετράδες» σε όλα τα καμποχώρια της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σήμερα εργάζονται σε ακτίνα 100 χλμ. περιμετρικά του Λεχόβου.

Επίσης, στο Λέχοβο εδρεύει από το 1914 (δύο έτη μετά την απελευθέρωση) μέχρι σήμερα ένα από τα δέκα πρώτα στον ελλαδικό χώρο συνδικαλιστικά όργανα με την επωνυμία: Εθνικό Σωματείο Οικοδόμων και Λοιπών Επαγγελμάτων « ο ‘Αγιος Παντελεήμων ».

Μαρτυρικό Λέχοβο

Η πλατεία του χωριού με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις παραδοσιακές βρύσες, την περίλαμπρη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και την παρακείμενη -πάλαι ποτέ- «Αστική Σχολή Λεχόβου», αποτελούν μάρτυρα του πλούτου και της ευημερίας που γνώρισε παλαιότερα και πριν τα σπίτια του παραδοθούν στη λεηλασία και στις φλόγες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής το 1943.

Πολιτισμός και η ιστορία

Η Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή μέσα από τον φακό της μας μεταφέρει σε αυτόν τον όμορφο τόπο που πλημμυρίζει…Πολιτισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ