Γνωρίζοντας το νησί του Ιπποκράτη

Η Σέβη Βλάχου  Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κω σκιαγραφεί στο Πινάκιο τις ομορφιές του νησιού της

Στην Νότιο Αιγαίο το νησί του Ιπποκράτη η Κως κρύβει μεγάλες συγκινήσεις και πολλούς «θησαυρούς» για όποιους θελήσουν να την επισκεφθούν.

Ιδιαίτερη, ελκυστική εκπέμπει μια μαγεία. Η ιστορία της βαθιά, χάνεται στους αιώνες. Η ομορφιά της σαγηνευτική…

Στο Πινάκιο μιλάει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κω Σέβη Βλάχου και κάνει λόγο για ένα νησί ποικιλόμορφο…

Απολαύστε απαντήσεις και εικόνες και κάντε check in στο νησί του Ιπποκράτη.

Η Κως έχει καθιερωθεί στους συνειδήσεις του κόσμου ως το νησί του Ιπποκράτη. Ποιες είναι οι εκπλήξεις που κρύβει στους επισκέπτες του;

«Από που να ξεκινήσουμε! Κάτι που συχνά εκπλήσσει τους επισκέπτες είναι η πλούσια της βλάστηση του νησιού, οι εξωτικοί φοίνικες, οι ευκάλυπτοι, οι πελώριοι αιωνόβιοι φίκοι στη Βασιλέως Γεωργίου, το πευκοδάσος στην Πλάκα. Επίσης το γεγονός ότι προσφέρει πολλές επιλογές σε ότι αφορά τα διαθέσιμα καταλύματα και τις δραστηριότητες εντός και εκτός νησιού, όπως είναι οι μονοήμερες εκδρομές σε γειτονικά νησιά ή την Τουρκία, τα επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία και οι μονάδες παραγωγής μελιού, δραστηριότητες όπως το σερφινγκ και το κάιτ σέρφινγκ, η ποδηλασία, η ορεινή ποδηλασία, η ιππασία, οι επισκέψιμες φάρμες, το φυσικό πάρκο της Ζιάς, η κατάδυση, τα αλεξίπτωτα θαλάσσης, τα υδάτινα πάρκα, ο περίπατος σε δάση με εξωτικά παγώνια όπως το πευκοδάσος «Πλάκα», η πεζοπορία σε ορεινούς όγκους όπως στην κορυφή του βουνού «Δίκαιος» και πολλά ακόμη. Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία ως προς τις παραλίες της, αφού διαθέτει 112 χιλιόμετρα ακτογραμμής με γαλάζια κρυστάλλινα νερά, εξωτικές αμμουδιές, πολλές παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία, βραχώδεις κόλπους και φυσικές, ηφαιστειακές, ιαματικές πηγές. Το νησί της Κω συχνά περιγράφεται και ως υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο αφού διαθέτει δεκάδες ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, κτίρια Ιταλικής αρχιτεκτονικής και μουσουλμανικά τεμένη, φανερώνοντας το πλήθος πολιτισμών που πέρασαν από το νησί και παραμένουν αλληλένδετοι στο πέρας των αιώνων. Και φυσικά το ποδήλατο!

Το νησί διαθέτει συνολικά πάνω από 12 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, με την ποδηλασία να αποτελεί μια δημοφιλής δραστηριότητα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Και τέλος, η σύγχρονη και καλά οργανωμένη μαρίνα της Κω (επίσης βραβευμένη με γαλάζια σημαία), που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Μεσογείου».

Γιατί κάποιος να επιλέξει την Κω για τις διακοπές του;

«Γιατί προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών. Ήλιος, θάλασσα, ιστορία, γαστρονομία, δραστηριότητες; η Κως τα έχει όλα! Είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται τόσο για χαλάρωση όσο και για περιπέτεια και προσφέρει επιλογές για όλους: οικογένειες, ζευγάρια, φίλους. Επιπλέον, η Κως βρίσκεται στην καρδιά των Δωδεκανήσων και προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για σύντομες και ημερήσιες εκδρομές σε γειτονικά νησιά, όπως η Κάλυμνος, η Ψέριμος, η Νίσυρος, ακόμη και η Τουρκία. Προσφέρει δηλαδή τη δυνατότητα να επισκεφθείς εύκολα ακόμα περισσότερα νησιά και μέρη.

Ένας ακόμη λόγος είναι η ποικιλομορφία του νησιού. Κάθε σημείο αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό! Η Κως διαθέτει μια ακτογραμμή 112χλμ., με το μεγαλύτερο μήκος της να καλύπτεται από παραλίες. Σχεδόν τα 2/3 του νησιού καταλαμβάνονται από παραλίες κι αυτή η αναλογία είναι μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο! Η ποικιλομορφία του νησιού αντικατοπτρίζεται και στην τοπική γαστρονομία, καθώς στα εστιατόρια της Κω προσφέρονται πολλά παραδοσιακά προϊόντα και τοπικές λιχουδιές. Τέλος, το νησί προσφέρει αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία και πολιτιστικά δρώμενα. Η Κως είναι ευρέως γνωστή ως «το νησί του Ιπποκράτη», πατέρα της Ιατρικής και δημιουργό του Ιπποκρατικού Όρκου. Ο Ιπποκράτης άσκησε και δίδαξε την ιατρική επιστήμη στο Ασκληπιείο της Κω (αρχαίο θεραπευτήριο), το οποίο μαζί με τον αρχαίο Πλάτανο του Ιπποκράτη που διατηρείται μέχρι και σήμερα, αποτελούν ορισμένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας!

Κοσμοπολίτικη, ζωντανή και πολύχρωμη, η Κως αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν συναρπαστικό προορισμό και προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών».

Έχετε ένα εξαιρετικό δίκτυο ποδηλασίας. Είναι αυτός ένας επιπλέον λόγος να επισκεφτεί κάποιος το νησί; Μπορεί το ποδήλατο να έχει μια άλλη οπτική επαφή;

«Μα φυσικά! Η Κως είναι αρκετά επίπεδη συγκριτικά με άλλα νησιά, κάτι που σου επιτρέπει να την εξερευνησεις άνετα με το ποδήλατο. Ακόμη, πρόκειται για έναν οικολογικό τρόπο μετακίνησης και μάλιστα αρκετά δημοφιλή, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Στους ποδηλατόδρομους, στους πεζόδρομους, στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, η πλειοψηφία των κατοίκων κινείται με ποδήλατα και, όπως ξέρετε, όσο πιο παλιό και απλό το ποδήλατο – τόσο πιο έντονη η ποδηλατική κουλτούρα! Στην Κω, ο φίλος τους ποδηλάτου θα διαπιστώσει αμέσως πως οι περισσότεροι κινούνται με παλιά ποδήλατα, με τα κανονικά τους ρούχα και φυσικά χωρίς κράνος στην πόλη ενώ ποδηλατούν με πανάκριβες κούρσες και MTB και πλήρη ποδηλατικό εξοπλισμό (κράνος, γάντια, γυαλιά) για λόγους αναψυχής. Όπως γίνεται δηλαδή μόνο σε χώρες με ανεπτυγμένη ποδηλατική κουλτούρα! Με το ποδήλατο οι νέοι και οι έφηβοι μετακινούνται και διασκεδάζουν, με το ποδήλατο πάνε για ψώνια οι ηλικιωμένοι και το ποδήλατο επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους οι επισκέπτες.

Με το ποδήλατο αθλείσαι, έρχεσαι σε επαφή με τη φύση και αναπνέεις καθαρό οξυγόνο. Και όσο για τους φαν του ΜΤΒ, στους ορεινούς όγκους της Κω θα βρουν ότι ψάχνουν! Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ορεινών διαδρομών με εύκολη πρόσβαση – πάντα με το ποδήλατο – από το κέντρο της πόλης. Σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί προορισμοί στην Ελλάδα που την μια μέρα μπορείς να κάνεις ένα φλατ γύρο 60 χιλιομέτρων, την επόμενη έναν πιο απαιτητικό γύρο του νησιού σε μια  διαδρομή 110 χιλιομέτρων με 1000μ. ανάβασης και την τρίτη να επισκεφτείς τις περισσότερες παραλίες. Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους και για τις ποδηλατικές επιλογές που προσφέρει, κάποιος που θέλει να κάνει ποδηλατικό τουρισμό διαλέγει την Κω.

Ακόμη, στο νησί εντυπωσιάζεσαι από τα ποδηλατικά καταστήματα που προσφέρουν αμέτρητες επιλογές, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και υπηρεσιών. Επίσης εντυπωσιακό είναι πως στο νησί μας υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση πάνω από 6.500 ποδήλατα! Δε νομίζω πως ο αριθμός αυτός υπάρχει οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και σίγουρα, από μόνος του αρκεί για να ονομαστεί η Κως νησί του ποδηλάτου».

Το νησί είναι μια παραλία μόνο του. Η κάθε σπιθαμή του ξαφνιάζει. Όμως αν ο επισκέπτης έχει λίγες ημέρες στη διάθεση του  ποιες είναι οι παραλίες που θα πρέπει να δει και να απολαύσει;

«Η δημοφιλέστερη και πιο πολύ-φωτογραφημένη παραλία είναι αυτή του «Άγιου Στεφάνου». Βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικά ευρήματα και θα τη συναντήσεις στην Κέφαλο, η οποία μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται για τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Από την ξαπλώστρα σου αγναντεύεις το γραφικό νησάκι «Καστρί» με το χαριτωμένο Ορθόδοξο μοναστήρι, μόλις λίγα μέτρα από την ακτή. Οι παραλίες στο Τιγκάκι και το Μαρμάρι είναι ιδανικές για οικογένειες με παιδιά, αφού διαθέτουν ρηχά νερά και εστιατόρια μόλις μερικά μέτρα από την αμμουδιά. Στο Ψαλίδι και τον Άγιο Φωκά, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, μπορεί κανείς να συναντήσει βαθιά μπλε αιγαιοπελαγίτικα νερά και απομονωμένους κολπίσκους με πλούσιο βυθό, ιδανικούς για τους λάτρεις της υποβρύχιας εξερεύνησης. Η παραλία «Paradise» αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες στην Κέφαλο, αφού διαθέτει θαλάσσια σπορ και ρηχά νερά. Για τους περισσότερο περιπετειώδεις ταξιδιώτες, υπάρχει η παραλία Cavo Paradiso, που θεωρείται ίσως η πιο εξωτική αλλά και η πιο δυσπρόσιτη. Η παραλία «Κάτα» με το ναυάγιο στην ακτή και η παραλία «Βολκάνια» βρίσκονται επίσης στην Κέφαλο και φημίζονται για τα όμορφα νερά τους».

Επιμένω στις ολιγοήμερες διακοπές και ερωτώ αν ο επισκέπτης του νησιού έχει στη διάθεση του 4-5 ημέρες για να δει το νησί που επιβάλλεται να πάει;

«Για περιήγηση, οπωσδήποτε στο επιβλητικό Ασκληπιείο για ένα ιστορικό ταξίδι στην αρχαιότητα. Για μπάνιο, στην Κέφαλο και στην παραλία Άγιος Στέφανος που προσφέρει ένα ιδιαίτερα μαγευτικό τοπίο. Για βόλτα, στο ιστορικό κέντρο της Κω, να περπατήσει στη Λεωφόρο των Φοινίκων, να θαυμάσει τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους και τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, να κάνει περίπατο στην Πλατεία Ελευθερίας, να επισκεφθεί τη Δημοτική Αγορά και να περιηγηθεί στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Αξίζει και μια επίσκεψη στη Ζιά, το γραφικό ορεινό χωριό με την παραδοσιακή κουζίνα και το μαγευτικό πανοραμικό ηλιοβασίλεμα. Τέλος, επιβάλλεται να δει τα Θερμά, τις φυσικές ιαματικές και άκρως ηφαιστειακές πηγές, το δάσος «Πλάκα» με τα  παγώνια και τον υδροβιότοπο στο Τιγκάκι που μπορεί και να συναντήσει φλαμίνγκο».

Εκτός από τις παραλίες υπάρχουν και οι επιλογές οι πιο ορεινές. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες προτάσεις;

«Το γραφικό ορεινό χωριό Ζιά, και η ευρύτερη περιοχή Χαιχούτες, Λαγούδι, είναι σαν όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες».

Αρχαιότητα και Κως είναι έννοιες ταυτόσημες. Πως νιώθετε που ζείτε σε ένα νησί που έχει συνδέσει το όνομα του με την ιστορία και τον πολιτισμό;

«Τυχερή και περήφανη! Η Κως λέγεται ότι είναι το πρώτο νησί που κατοικήθηκε στα Δωδεκάνησα. Η πλούσια ιστορία της φανερώνεται μέσα από τους αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνδυασμό με τα κλασικά κτίρια ιταλικής αρχιτεκτονικής και τα μουσουλμανικά τεμένη στο κέντρο της πόλης; πολιτισμοί αλληλένδετοι στο πέρας των αιώνων.

Το νησί της Κω συχνά περιγράφεται ως ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο και δικαίως, αφού διαθέτει δεκάδες ιστορικά μνημεία τοποθετημένα στο ιστορικό του κέντρο και προσφέρει πλήθος από δραστηριότητες και πολιτιστικά δρώμενα. Η Κως είναι ευρέως γνωστή ως «το νησί του Ιπποκράτη», πατέρα της Ιατρικής και δημιουργό του Ιπποκρατικού Όρκου. Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη, κάτω από τη σκιά του οποίου φημολογείται πως δίδασκε τους μαθητές του, σώζεται μέχρι και σήμερα. Ο Ιπποκράτης άσκησε και ίδρυσε την ιατρική του σχολή την ιατρική επιστήμη στο Ασκληπιείο της Κω, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας.

Η Ιπποκρατική σχολή ή Σχολή της Κω είχε ως επίκεντρό της τη φροντίδα του ασθενούς και την πρόγνωση. Ο Ιπποκράτης είχε την πεποίθηση ότι το σώμα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο σύνολο του και διαμόρφωσε τον Όρκο του Ιπποκράτη ως ηθικό κώδικα συμπεριφοράς. Ήταν ο πρώτος που απελευθέρωσε την ιατρική από κάθε είδους θρησκευτική δεισιδαιμονία και την καθιέρωσε ως επιστήμη βασισμένη στην παρατήρηση και την καταγραφή περιπτώσεων. Η προσφορά της Ιπποκρατικής Ιατρικής στην παγκόσμια Ιατρική Επιστήμη είναι ανεκτίμητη. Το περιεχόμενό της είναι μαζί ιστορικό και φιλοσοφικό, ανθρωπιστικό και μεθοδολογικό. Η παγκόσμια αναγνώριση του Κώου Ιπποκράτη ως «πατέρα της ορθολογικής Ιατρικής» αποτελεί περίτρανη απόδειξη της ανεκτίμητης αξίας του πρωτοποριακού του έργου, που επηρέασε βαθύτατα τη διαχρονική εξέλιξη της επιστημονικής ιατρικής σκέψης στα χρόνια που ακολούθησαν από τότε ως και σήμερα.

Αλλά η ιστορία της Κω δεν περιορίζεται μονάχα στο Ασκληπιείο. Ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο ιστορικά μνημεία από διαφορετικές περιόδους και συχνά περιγράφεται ως ένα ανοιχτό μουσείο, αφού έχει δεκάδες αρχαιολογικά μνημεία τοποθετημένα στο ιστορικό του κέντρο. Μια γρήγορη βόλτα μέσα στη πόλη θα δικαιολογήσει απόλυτα την περιγραφή αυτή: μεσαιωνικά κάστρα, πρώην ιταλικά διοικητήρια και μουσουλμανικά τεμένη, είναι μόνο μερικά από τα αρχιτεκτονικά διαμάντια που συναντά κανείς κατά μήκος του νησιού, επιβεβαιώνοντας πως η Κως διαθέτει ένα ανεπανάληπτο κράμα πολιτισμών. Το ταξίδι στην Κω αποτελεί και ένα ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας, όπου διαφορετικοί πολιτισμοί συνυπάρχουν ειρηνικά, δημιουργώντας εν τέλει μια μοναδική εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη».

Η γαστρονομία του νησιού θα καταπλήξει τους επισκέπτες; Τι πρέπει να δοκιμάσουν;

«Σίγουρα το περίφημο «κρασοτύρι» ή «τυρί της πόσσας», μυζήθρα βουτηγμένη σε οινολάσπη. Οπωσδήποτε το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, τα πολλά και διάφορα τοπικά κρασιά και τυριά, ντόπιο μέλι και ελαιόλαδο και βότανα από τον κήπο του Ιπποκράτη.

Μερικά παραδοσιακά πιάτα είναι οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, τα γιαπράκια με τοπικά αμπελόφυλλα (τα ξέρετε ως ντολμαδάκια), το πλιγούρι με καβουρδιστό χοιρινό, εβραϊκό, κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι, μυδοπίλαφο, κατιμέρια, πιταρίδια, το γλυκό μαγεριά και φυσικά το δροσερό ρόφημα κανελάδας».

Θα είναι ασφαλής προορισμός η Κως φέτος το καλοκαίρι, ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

«Ναι, η Κως είναι ασφαλής. Με το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία έχουν ήδη εμβολιαστεί 20.631 από τους 35.000 περίπου μόνιμους κατοίκους του νησιού. Στα επείγοντα του νοσοκομείου της Κω εγκαταστάθηκε ένας καινούριος μοριακός αναλυτής PCR ταχείας ανίχνευσης του ιού SARS-COV 2 της εταιρείας ABBOTT μοντέλο ID NOW COVID-19. Ο εν λόγω αναλυτής είναι τελευταίας τεχνολογίας και παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων: α) ανιχνεύει τον ιό SARS-COV2 εντός μόνο 13 λεπτών, με τη μεγάλη αξιοπιστία που επιδεικνύει η μέθοδος PCR και β) το κόστος των αντιδραστηρίων για τη λειτουργία του είναι συγκριτικά πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχους αναλυτές PCR. Ακόμη, στο νησί υπάρχουν εργαστήρια για την πραγματοποίηση rapid tests ή μοριακών τεστ (PCR). Επιπλέον, όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καθώς και οι μονάδες παροχής υπηρεσιών τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19 και εκπαιδεύονται συνεχώς στα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας του Ε.Ο.Δ.Υ».

Τέλος, ποιο είναι που στέλνετε στον κόσμο αυτό το καλοκαίρι;

«Να έρθει σε επαφή με τη φύση και να υιοθετήσει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, με οδηγό την Ιπποκρατική φιλοσοφία. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο η υγεία επηρεάζεται από τη διατροφή, τις σωματικές διαδικασίες και το ευρύτερο περιβάλλον. Το μήνυμα μας λοιπόν είναι να έρθουν στην Κω, να βιώσουν πως είναι η ζωή κοντά στη θάλασσα και το παρθένο φυσικό περιβάλλον, να διατηρήσουν το σώμα τους υγιές κάνοντας ποδήλατο αναπνέοντας καθαρό αέρα και να γευτούν τα αγνά τοπικά προϊόντα και τα βότανα της μάνας Γης; αυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ