Η επικεφαλής των εκπαιδευτικών κέντρων «Λογοπαίγνιο» μιλά στο Πινάκιο για την εκπαίδευση και την Παιδεία των παιδιών

Στην Αγία Βαρβάρα και στον Πειραιά οι μαθητές έχουν το δικό τους σημείο αναφοράς στην καθημερινή τους μελέτη το «Λογοπαίγνιο»

«Η Παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος του ανθρώπου» κατά τον Πλάτωνα. Ένα ρητό το οποίο αποτελεί τον κατευθυντήριο γνώμονα της Καλλιόπης Ποτηριάδη της επικεφαλής των εκπαιδευτικών κέντρων «Λογοπαίγνιο».

Η ίδια είχε οραματιστεί από πολύ μικρή έναν χώρο δημιουργικό και φιλικό προς τα παιδιά. Έναν χώρο που τα παιδιά θα μελετούσαν αλλά ταυτόχρονα θα δομούσαν στοιχεία του χαρακτήρα τους.

Κι έτσι «γεννήθηκε» το Λογοπαίγνιο.  Στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί ορόσημο, όπως φιλοδοξεί να γίνει και στον Πειραιά.

Η κα. Ποτηριάδη και το έμπειρο  προσωπικό της έχουν βάλει ένα επιπλέον στοίχημα, να αποτελέσουν το «όχημα» της γνώσης, της Παιδείας και του Πολιτισμού σε όσα περισσότερα παιδιά μπορούν. 

Οι μαθητές της Αγίας Βαρβάρας είναι κοινωνοί αυτού του εγχειρήματος και τώρα την ίδια ευκαιρία έχουν και τα παιδιά στον Πειραιά.

Στο Πινάκιο η κα. Καλλιόπη Ποτηριάδη μιλά για τους στόχους της, για την φροντίδα και την αγάπη που δείχνει στα παιδιά, για τα «φορτωμένα» προγράμματα των μαθητών αλλά και για το σημαντικό ρόλο των γονέων στο ταξίδι της γνώσης.

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης όλων μας,  είναι η «επένδυση» στο μέλλον μας και η πίστη μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Στο «Λογοπαίγνιο» αυτή η «επένδυση» είναι καθημερινή.  

Λογοπαίγνιο… πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα ;

«Ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα με την εξής ατάκα όντας μικρή. Πάντα άκουγα, « Γιατί να μην υπάρχει ένας χώρος που να αγαπά τα παιδιά , να τα προσέχει και να επιστρέφουν στο σπίτι και μόνο να παίζουν;». Το φανταστικό αυτό γεγονός έγινε πραγματικότητα….

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα χώρο, που τα χρώματά του και η αγάπη μας θα καλωσόριζε τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας. Δηλαδή τα παιδιά. Με κίνητρο λοιπόν τις γνώσεις μας εγώ και οι συνεργάτες μου καθημερινά βάζουμε ένα- ένα λιθαράκι πάνω στην μελέτη και την προετοιμασία της άλλης μέρας των παιδιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από την μία τα παιδιά να γυρνούν σπίτι τους χωρίς άγχος για το διάβασμά τους και από την άλλη οι γονείς να μην αναλώνονται και σ’ αυτό τον τομέα μετά από μια κουραστική ημέρα. Έτσι πραγματοποιήθηκε και ο στόχος μας λέγοντας στους γονείς μια μικρή προτασούλα: «κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους». «ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΑΤΕ»».

Ποια είναι τα σημεία του «Λογοπαίγνιου» ;

Η κα. Καλλιόπη Ποτηριάδη έξω από το Λογοπαίγνιο απέναντι από την πλατεία Πηγάδα στον Πειραιά

«Τα σημεία που γίνεται όλο αυτό το «έργο» είναι το πρώτο στην Αγία Βαρβάρα απέναντι από το 7ο Δημοτικό σχολείο. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει τον παιδικό σταθμό και δίπλα το κέντρο μελέτης.

Το δεύτερο σημείο είναι στην Πηγάδα στον Πειραιά που είναι καθαρά κέντρο μελέτης».

Για εσάς το ζητούμενο είναι μόνο το να είναι διαβασμένα για την επόμενη μέρα στο σχολείο ή να δομήσετε τις βάσεις για την ευρύτερη εκπαίδευση των παιδιών ;

«Η εκπαίδευση των παιδιών δεν σημαίνει μόνο το μαθησιακό κομμάτι , αλλά η εξέλιξη του χαρακτήρα τους και η κοινωνική παιδεία. Με μπούσουλά μας την πυξίδα μας :

Μέθοδος + οργάνωση = Αποτέλεσμα

Φροντίδα + προστασία = Αγάπη

πετυχαίνουμε και την μαθησιακή εκπαίδευση αλλά και τις δομημένες μορφές που μεγαλώνοντας θα γίνουν άξιοι και ικανοί πολίτες».

Η αφοσίωση και η πίστη στο να πάτε τα παιδιά ένα βήμα παρακάτω σας ωθούν καθημερινά να συνεχίσετε το έργο σας ;

«Όχι μόνο ωθούν αλλά είναι και το εφαλτήριο για όσα έχω παλέψει. Είναι σημαντικό αλλά πολύ δύσκολο να αγωνίζεσαι και να προετοιμάζεσαι κάθε μέρα ώστε να μπορείς να αφοσιώνεσαι και πάνω από όλα να πιστεύεις σ’ αυτά τα μικρά πλασματάκια θέλοντας μόνο να τους δώσεις τις βασικές αξίες και να τους μάθεις να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο. Είναι σημαντικό να σε κοιτούν με τα ματάκια τους και να περιμένουν απ’ σένα τι θα τους πεις αλλά και πώς θα το πεις το καθετί. Έτσι, χτίζεται η σχέση ανάμεσα μας που για να κρατηθεί πρέπει να «δώσεις και να πάρεις»».

Πληροφορίες

Πειραιάς:
Γεωργίου Θεοτόκη 16Α και Ιάσωνος- Πλατεία Πηγάδας
τηλ: 2105692044

Αγία Βαρβάρα:
Πλάτωνος 24-26
τηλ: 2105692044

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ