Η Ιωάννα Παπάζογλου είναι μια νεαρή ζωγράφος της οποίας τα έργα φέρουν μια ιδιαίτερη νοσταλγία. Όταν πρωτοαντικρίσει κανείς θα δει ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι τα πρόσωπα των ηρώων της. Σε δεύτερη ανάγνωση βγάζουν μια όμορφη αισθητική της παλιάς εποχής, αφού θυμίζουν πολύ τις εικονογραφήσεις στα αναγνωστικά «Η Γλώσσα μου» και «Ανθολόγιο» των δεκαετιών 80-90.

Όπως λέει η νεαρή ζωγράφος στο Newsbomb.gr ίσως έχει επηρεαστεί από την αγνότητα που εξέπεμπε εκείνη η εποχή και θέλει να την αποτυπώσει και να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές. (Δείτε το θέμα εδώ στο newsbomb.gr)

Ωστόσο μέσα από τα έργα της περνά μηνύματα κατά της γυναικείας κακοποίησης.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι έχει αρχίσει μια έρευνα με τις γυναικείες (κυρίως) παραδοσιακές φορεσιές. Κάθε μία που «ανακαλύπτει» την ζωγραφίζει με το δικό της τρόπο… Η Ιωάννα Παπάζογλου είναι μια καλλιτέχνις που θα αφήσει ένα πολύ ξεχωριστό πολύχρωμο και έντονο αποτύπωμα στην ελληνική τέχνη.

Έργα πρωτότυπα που κυριαρχεί το πρόσωπο…για ποιο λόγο;

«Το πρόσωπο μας είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας, των σκέψεων μας, του εσωτερικού μας κόσμου γενικά! Είναι το πιο ευαίσθητο και εκφραστικό μέρος του σώματος μας! Και γι’ αυτό το λόγο κυριαρχεί στα έργα μου, γιατί με εκφράζει!».

Στα έργα σου διακρίνεται μια νοσταλγία, μια άλλη εποχή, που κυριαρχούσαν τα καθαρά πρόσωπα και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό επαναφέρεις μέσα από την τέχνη σου;

«Ακριβώς! Νιώθω γενικά ότι είμαι συνδεδεμένη με μια παλιά εποχή. Θα ήθελα να είχα ζήσει στα παλιά καλά χρόνια! Τότε που τα πράγματα ήταν πιο αθώα, πιο αληθινά! Τότε που οι άνθρωποι είχαν πιο καθαρά συναισθήματα, πιο αθώες προθέσεις! Μέσα από την τέχνη μου επαναφέρω αυτό ακριβώς! Τη νοσταλγία του παλιού αλλά με έναν αέρα της σημερινής εποχής!».

Κάνεις κάποια σχέδια που οι πρωταγωνιστές σου φορούν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές… Τι σε ώθησε αυτή την ιδέα; Έχει ανταπόκριση στον κόσμο; Πιστεύεις πως είναι μια συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού αυτή η υπενθύμιση μέσα από τη δουλειά σου;

«Όπως προ είπα, αγαπώ την παλιά εποχή! Μια αδυναμία μου είναι και η παράδοση! Οι παραδοσιακές φορεσιές ανά την Ελλάδα με έχουν εμπνεύσει να τις βάλω στα έργα μου. Τα έντονα χρώματα, τα πολύχρωμα κοσμήματα, τα περίτεχνα χτενίσματα, τα ωραία υφάσματα, είναι όλα πηγή έμπνευσης για εμένα! Προσπαθώ μέσα απ’ αυτη την έμπνευση να ενώσω το παλιό στοιχείο με το καινούργιο. Και ναι! Έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη!».

Στα ζευγάρια που φτιάχνεις διακρίνεται έντονα η αγάπη… Λείπει η αγάπη από την εποχή μας;

«Δε νομίζω ότι λείπει η αγάπη! Η αφοσίωση θα έλεγα ότι λείπει!».

Οι εικόνες σου, μου θυμίζουν αυτές στα σχολικά βιβλία που είχαμε εμείς στην δεκαετία του 80-90… βέβαια έχουν το δικό σου στοιχείο. Έχουν περάσει μέσα στο DNA σου εκείνες τότε και τις εξέλιξες;

«Ίσως ενδόμυχα να έχουν περάσει! Βασικά πιστεύω μας θυμίζει τα παλιά βιβλία όπως η γλώσσα και το ανθολόγιο γιατί και αυτά είχαν εικονογραφήσεις από μια πιο παλιά εποχή!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ