Η Life μπήκε στο τμήμα παραγωγής των πιο διαδικαστικών, εκπαιδευτικών και ευφάνταστων επιτραπέζιων παιχνιδιών

 Το «Καραβάκι» του Δεσύλλα  πλέει στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Χριστούγεννα! Η πιο όμορφη ημέρα του Χρόνου απέχει λίγα μόλις 24ωρα. Ακόμη και αυτές οι παράξενες –σε πολλά επίπεδα- γιορτές ανήκουν δικαιωματικά στα παιδιά.

Ποιος μπορεί να τις φανταστεί χωρίς παιχνίδια τυλιγμένα σε χρωματιστά και ευφάνταστα περιτυλίγματα;  Και μετά το σκριτς-σκρατς από τα ανυπόμονα παιδικά χεράκια και τα χαμόγελα να «σκάνε» μέχρι τα αυτιά.

Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τις γιορτές χωρίς δώρα και κυρίως παιχνίδια.

Η Life  κάνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα ενόψει των εορταστικών ημερών. (Το θέμα έχει δημοσιευθεί στο free press περιοδικό LIFE τον Δεκέμβριο του 2020 δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ)

Από το περιοδικό Life το ρεπορτάζ

Στο Περιστέρι εδώ και 4 δεκαετίες λειτουργεί μια εταιρεία που επινοεί και κατασκευάζει παιχνίδια και βρίσκεται σε ένα στενό επί της Αρκαδίας, της παράλληλης της Κύπρου.

Ας μην σας βάλουμε κουίζ, παρά την παιχνιδιάρικη διάθεση που έχουμε. Ας αποκαλυφτούμε για να δώσουμε τη συνέχεια σε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα.

Μπήκαμε μέσα στην εταιρεία που επινοούν και κατασκευάζουν τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια. Στην εταιρεία Δεσύλλας.

Στη Life μιλούν δύο στελέχη της εταιρείας. Ο Χρήστος Τζαφόλιας, ο οποίος είναι ο Sales & Marketing Manager και ο Μιχάλης Κανέλλος, ο οποίος είναι Product Development & Marketing.

Ο κ. Χρήστος Τζαφόλιας μας αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από το γνωστό καραβάκι σήμα της εταιρείας, «ξετυλίγει» τον μύθο του αγαπημένου επιτραπέζιου, του «Γκρινιάρη» και μιλά για τη βαρύτητα που δίνουν εκτός από την ψυχαγωγία και στην εκπαίδευση των παιδιών που παίζουν με τα επιτραπέζια Δεσύλλα. Παράλληλα μας αποκαλύπτει και τους επόμενους στόχους.

Στιγμιότυπο από την διαδικασία παραγωγής

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Κανέλλος -ο οποίος έχει έναν κομβικό ρόλο, είναι από τους ανθρώπους που επινοούν και εξελίσσουν επιτραπέζια παιχνίδια- επισημαίνει μιλώντας στη Life ότι δημιουργούν παιχνίδια με πρωτοπόρους μεθόδους μάθησης. Ταυτόχρονα τονίζει πως οι γονείς θα πρέπει να παίζουν με τα παιδιά τους και να μην εκτίθενται οι οικογένειες μπροστά από τις οθόνες. Και εξηγεί γιατί το επιτραπέζιο είναι μαγικό.

Χρήστος Τζαφόλιας:  Παιχνίδια με γνώμονα τη γνώση και τον Πολιτισμό

Ο κ.Χρήστος Τζαφόλιας είναι ο Sales & Marketing Manager της εταιρείας Δεσύλλας

Δεσύλλας, ένα όνομα ταυτόσημο με το επιτραπέζιο. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το «καραβάκι» που ξεκίνησε από το Περιστέρι;

«Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 39 χρόνια, όταν η εταιρία γραφικών τεχνών του ιδιοκτήτη Διονυσίου Δεσύλλα έμελλε να γίνει μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών  στην Ελλάδα και εξελίχθηκε ως το μεγαλύτερο εργοστάσιο παιχνιδιών και εμπορικό σήμα στον κλάδο του παιχνιδιού  από τον σημερινό Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αναστάσιο Δεσύλλα».

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πως ο «Γκρινιάρης-Φιδάκι» είναι από τα πρώτα επιτραπέζια που μπήκαν σε παραγωγή. Αυτό το παιχνίδι ορόσημο «απογείωσε» την εταιρεία;

«Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που το γνωρίζετε αυτό κ. Θεοδωρακόπουλε καθώς όντως αυτό είναι αληθές. Μάλιστα μαζί με τα πρώτα εκπαιδευτικά παιχνίδια από την εταιρεία μας αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης της ανοδικής πορείας της εταιρείας Δεσύλλας».

Ποια θεωρείτε τα 5 top κλασσικά σας παιχνίδια;

«Γκρινιάρης  – Φιδάκι»- ένα από τα  πιο κλασσικά επιτραπέζια στην ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

«Ποιος-πού- πότε- γιατί για παιδιά και μεγάλους» Το πρώτο trivia game στην Ελλάδα!

Η σειρά «Τα Νησάκια της Γνώσης με πάνω από 20 εκπαιδευτικά παιχνίδια προσχολικής ηλικίας,

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα – Ευρώπη και κόσμο-  Η αυθεντική και πρώτη σειρά που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σχετική με γεωγραφία.

ΥΠΕΡΑΤΟΥ – η αυθεντική σειρά με κάρτες σύγκρισης χαρακτηριστικών  με Αεροπλάνα, Πλοία, Φόρμουλα 1, Υπεραυτοκίνητα και άλλα πολλά που μεγάλωσαν γενιές!

Έχετε πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια, θεωρείτε ότι τα παιδιά μπορούν παίζοντας να μάθουν χρήσιμες γνώσεις; 

«Η κάθε έκδοση ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού της εταιρείας Δεσύλλας έχει πρωταρχικό στόχο την μάθηση μέσω δημιουργικού και διαδραστικού παιχνιδιού. Το παραπάνω μοντέλο που ακολουθούμε κατά το σχεδιασμό των παιχνιδιών μας από το αντίστοιχο τμήμα είναι και αυτό που μας έχει κάνει ξεχωριστούς και βρισκόμαστε πρώτοι στις προτιμήσεις γονιών και δασκάλων αλλά και παιδιών όταν αποφασίσουν να αγοράσουν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι. Είναι πλέον εκτός από γνωστό και αποδεδειγμένο από τους εκπαιδευτικούς που έχουν πειραματιστεί και χρησιμοποιήσει παιχνίδια στη διδασκαλία τους, ότι ένα παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει τελικά ένα επιτυχημένο πλαίσιο μάθησης και ότι πράγματι συμβάλλει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων στα παιδιά».

Ποια είναι τα παιχνίδια στα οποία «ποντάρετε» να γράψουν τη δική τους ιστορία;

«Σίγουρα κάθε design και έκδοση παιχνιδιού από την εταιρεία Δεσύλλας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον κόσμο των παιδιών. Επίσης η εταιρεία μας είναι γνωστή περισσότερο για τους αειθαλείς τίτλους της και τη συνέπεια που δείχνει στην ποιότητα των παιχνιδιών της τόσο κατασκευαστικά όσο και θεματικά, παρά την ακολουθία μοδών και θεμάτων που αποσκοπούν στο πρόσκαιρο κέρδος, παρά στην ουσία του ίδιου του παιχνιδιού. Υπό αυτήν την έννοια επομένως ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία μέσω των παιχνιδιών μας για τα χρόνια που θα έρθουν».

Μιχάλης Κανέλλος: Γιατί τα επιτραπέζια εκπέμπουν μαγεία

Ο κ. Μιχάλης Κανέλλος, είναι Product Development & Marketing της εταιρείας Δεσύλλας

Εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες κατασκευάζετε επιτραπέζια. Ποιες είναι οι αλλαγές στα παιδιά και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικογένεια ως προς τον τρόπο ψυχαγωγίας τους;

«Η μεγάλη έκρηξη της τεχνολογίας αλλά και των ερεθισμάτων που λαμβάνουν καθημερινά τα παιδιά δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα και τα δικά μας παιχνίδια. Από ένα σημείο και μετά είναι χρέος μας όχι μόνο να ακολουθούμε την εξέλιξη των παιδιών αλλά να δημιουργούμε παιχνίδια με τις πιο πρωτοπόρες θεωρίες μάθησης. Μια από αυτές είναι ότι κατά την τελευταία και πλήρη ανανέωση της εκπαιδευτικής σειράς προσχολικής ηλικίας «Τα Νησάκια της Γνώσης», για πρώτη φορά εισήγαμε την έννοια της Μεταγνώσης στα παιχνίδια μας καθώς και τον Παιδαγωγικό οδηγό με δράσεις και δραστηριότητες για παιδιά- γονείς- δασκάλους».

Αναμφισβήτητα ζούμε στην εποχή που η εικόνα και η οθόνη είναι αυτές που κυριαρχούν κατά τον ελεύθερο  χρόνο των παιδιών, αλλά και των  οικογενειών γενικότερα. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για να στραφεί ο κόσμος στα επιτραπέζια παιχνίδια;

Ένα πρότυπο επιτραπέζιο πριν βγει στην παραγωγή

«Το μήνυμα μου είναι ξεκάθαρο. Παν μέτρον άριστον. Όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο. Όλες οι εκφάνσεις παιχνιδιών έχουν να προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα παιχνίδια, όπως έχω ξαναπεί, ανταγωνιζόμαστε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που απομένει στα παιδιά και στους γονείς. Το μήνυμα προτροπής μου είναι  όλοι οι γονείς από φέτος να ξεκινήσουν να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους».

Τέλος, γιατί το επιτραπέζιο παιχνίδι θεωρείται «μαγικό»;
«Πολύ απλά διότι όποιος σταματήσει να παίζει γερνάει και όποιος συνεχίζει να παίζει, δεν ξεχνά ποτέ το παιδί μου κρύβει μέσα του… Καλά Χριστούγεννα σε όλους!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ