Λειψοί, ένας τόπος που ο βασιλιάς Οδυσσέας «ναυάγησε» και γοητεύτηκε από την Καλυψώ και έμεινε εκεί 10 χρόνια.  

Η ενέργεια που εκπέμπει αυτός ο νησιωτικός τόπος σπάνια και πρωτόγνωρη έως και σήμερα.  

Για πολλούς είναι κρυμμένος παράδεισος, για κάποιους άλλους ησυχαστήριο όπως και να έχει οι Λειψοί σαγηνεύουν όσους τους επισκεφτούν.

Από την πλευρά του ο  δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος τονίζει ότι  εμπειρία ζωής η επίσκεψη στους Λειψούς.

Στο Πινάκιο μιλά ακόμη για τα ορόσημα του τόπου, για το μεγάλο στοίχημα που επετεύχθη και αυτό ήταν η ανακύκλωση, για τα έθιμα αλλά και για την αύξηση των γεννήσεων.  

Για ποιους λόγους η επίσκεψη στους Λειψούς να αποτελεί εμπειρία ζωής;

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος

«Οι Λειψοί αντανακλούν μία στάση ζωής που μάλλον εκλείπει στις ημέρες μας. Μια «παρέα από 24 εξωτικά νησάκια» με ανέγγιχτες παραλίες, χαλαρούς ρυθμούς, οικογενειακό κλίμα και ποιότητα χωρίς βαρύ τίμημα. Τους Λειψούς, το νησί της θεάς Καλυψούς, δεν τους «αγγίζει» το άγχος και η καθημερινότητα. Και για να αστειευτούμε λίγο δέχθηκα πλήθος ενθουσιωδών μηνυμάτων με τη φετινή καμπάνια μας, από όσους έχουν ήδη μυηθεί στην μαγεία των Λειψών. «Χονολουλού… Λειψοί και είσαι αλλού», «Καραϊβική… Λειψοί και είσαι εκεί!» Οι Λειψοί είναι η αυθεντική Ελλάδα και ταυτόχρονα είναι ο εξωτισμός  από… άλλη ήπειρο!».

Ποια είναι τα ορόσημα (τοπία) του νησιού;

«Είναι εντυπωσιακό πώς ένας μικρός νησιωτικός τόπος έχει δημιουργήσει τόσους πολλούς και  έντονους συναισθηματικούς δεσμούς στα διάφορα σημεία του.  Το χωριό των Λειψών που θυμίζει ιδανικό θεατρικό σκηνικό, ο εξωτικός Πλατύς Γυαλός, η παραλία της Λιεντού που την έχουμε καταστήσει πλέον προσβάσιμη σε ΑμεΑ και το πολυφωτογραφημένο Μονοδένδρι είναι μερικά μόνο από τα ισχυρά τοπόσημα των Λειψών. Στη πανδαισία των εικόνων που μετατρέπονται σε αναμνήσεις μίας ζωής είναι και η ιδιαίτερη εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου αλλά και η εξόρμηση στο Ασπρονήσι που θυμίζει ταινία με πειρατές!».

Η ζωή των νησιωτών είναι δύσκολη ωστόσο έχετε πετύχει κάποια επιτεύγματα, όπως αυτό με την ανακύκλωση. Ο στόχος είναι οι Λειψοί να δώσουν ηχηρό μήνυμα στην υπόλοιπη χώρα πως μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά;


«Χαίρομαι που θέσατε τόσο εύστοχα ένα θέμα που έχει αναδειχθεί σε κύριο χαρακτηριστικό της συλλογικής μας νοοτροπίας στους Λειψούς.  Σε πνεύμα αμοιβαίας συνεννόησης και αυτό-οργάνωσης έχουμε προχωρήσει πράγματι σε καινοτομίες, αποτελώντας καλό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Οι Λειψοί καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις πανελληνίως στη μέση ανακύκλωση ανά κάτοικο. Επιπλέον, η εγκατάσταση και λειτουργία water kiosk για προμήθεια πόσιμου νερού σε χαμηλό κόστος  «κατήργησε» στην ουσία τη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών. Ταυτόχρονα, η ομόφωνη απόφαση για την κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης  σε καφέ- εστιατόρια περιόρισε τη χρήση πλαστικού και «ανακούφισε» σημαντικά το οικοσύστημα και τις ακτές του προορισμού. Δεν είναι τυχαίο επίσης πως οι Λειψοί, επελέγησαν ως ο ιδανικός τόπος για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το πρώτο καταφύγιο περίθαλψης δελφινιών στον κόσμο! Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη που μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, όπως το δίκτυο Euronews, το Σουηδικό Vagabond, το Marie Claire Ιταλίας και η La Repubblica δηλώνουν συχνά πυκνά τον θαυμασμό τους για «τη μικρή αυτή φυσική γωνιά του πλανήτη που κρύβει μεγάλες ευχάριστες εκπλήξεις»!».

Το 2020 λόγω covid-19 ο τουρισμός δέχθηκε πλήγμα. Ποια είναι η δικιά σας εικόνα στο νησί σας και που την αποδίδετε;

 «Είναι γεγονός πως η πανδημία ανέτρεψε τον προγραμματισμό για κάθε τουριστικό προορισμό της χώρας μας. Ασφαλώς, οι Λειψοί επηρεάστηκαν από την παγκόσμια και εθνική αυτή δυσάρεστη συγκυρία. Ωστόσο, τα επιλεγμένα βήματα που μεθοδικά πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια ως Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με τις τοπικές επιχειρήσεις συνέβαλλαν σε ένα ανανεωμένο και υποσχόμενο brandname του νησιού που έχει κερδίσει ήδη την αποδοχή και εμπιστοσύνη της Ελληνικής αγοράς αλλά και τουριστών από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, κατορθώσαμε φέτος να διεκδικήσουμε και να διατηρήσουμε με αξιώσεις μεγάλο ποσοστό από το μερίδιο μας στον τουρισμό κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής, πράγμα που λειτούργησε ως σημαντική οικονομική και ψυχολογική «ένεση» για τους επαγγελματίες και τον τόπο σε μία τόσο δύσκολη χρονιά».

Κατά την τελευταία απογραφή το νησί σας κατέγραφε την μεγαλύτερη αύξηση γεννήσεων. Το γεγονός αυτό μαρτυρά βελτίωση της ποιότητας ζωής στους κατοίκους σας;

«Ο Λειψοί είναι ένας τόπος ακριτικός, αλλά ταυτόχρονα και προικισμένος. Χάρη στην ευρηματικότητα και παραγωγικότητα των κατοίκων,  έχουμε μάθει να αξιοποιούμε τα δώρα που μας προσφέρει η φύση. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι τοπικές παραγωγικές μονάδες, οι άρτιες υπηρεσίες και η πρωτογενής παραγωγή μας είναι η βάση των δραστηριοτήτων μας. Οι βραβεύσεις των τοπικών μας προϊόντων και η αυξανόμενη αποδοχή του προορισμού από τους εγχώριους και διεθνείς ταξιδιώτες επιβεβαιώνει πως βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όμως είμαστε εδώ, είμαστε Έλληνες και είμαστε αποφασισμένοι να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας στις νέες γενιές. Και ναι, είμαστε διατεθειμένοι να διαιωνίσουμε το λαό μας στο πανέμορφο αυτό ακριτικό νησί με όσο το δυνατό περισσότερους συνεχιστές. Όχι, γιατί είμαστε πλούσιοι ή διάγουμε μία ζωή χωρίς προβλήματα, αντιθέτως μάλιστα. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Ωστόσο  νοιώθουμε ευτυχισμένοι μέσα από τον καθημερινό, σκληρό μας αγώνα. Αυτή είναι άλλωστε η στάση ζωής στους Λειψούς».

Πολλοί δεν ξέρουν για την Παναγιά του Χάρου που είναι θαυματουργή και ανθίζουν πλάι της τα ξεραμένα κρινάκια. Θα μας μιλήσετε για αυτό; Θα μας βάλετε στο κλίμα;

«Επιτρέψτε μου μία σύντομη ιστορική αναδρομή. Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας του Χάρου, βρίσκεται σε ένα βυζαντινό εκκλησάκι που έχτισαν στους Λειψούς το 1.600μ.Χ. μοναχοί από την Πάτμο. Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας, μοναδική στο είδος της, που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Είναι μια εξαιρετική απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος, χτισμένος σε ρυθμό βυζαντινό. Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα, που ασκούν μια ασυνήθιστη γοητεία και τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, που το φειδωλό φως τους υποβάλλει τον προσκυνητή.

Τα ανθισμένα κρινάκια, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Ξεκίνησε το 1943, όταν μία νεαρή κάτοικος του νησιού προσέφερε στην Παναγιά ένα μικρό μπουκέτο από άσπρα κρινάκια. Τα τοποθέτησε στην εικόνα της και αυτά με το πέρασμα των ημερών ξεράθηκαν. Ωστόσο τον Ιούλιο του ίδιου έτους άρχισαν να «ζωντανεύουν», να βγάζουν μπουμπούκια τα οποία ανήμερα την εορτής της στις 23 Αυγούστου άνθισαν και γέμισαν ευωδίες.

Από τότε και κάθε χρόνο το φαινόμενο επαναλαμβάνεται. Ξεκινάει το μπουκετάκι που είναι ξεραμένο πάνω στην εικόνα της Παναγίας να βγάζει μπουμπούκια και να ανθίζει. Τα κρινάκια αυτά τα μαζεύουν μετά τη γιορτή της και τα προσφέρουν στους προσκυνητές».

Πως είναι η προσβασιμότητα για το νησί;

«Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις και στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Χάρη στην δραστική παρέμβαση μας ως Δημοτική Αρχή και σε συνδυασμό με το αίσθημα ευθύνης της Blue Star Ferries, οι Λειψοί συνδέονται πλέον δύο φορές την εβδομάδα με τον Πειραιά, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά το τουριστικό ρεύμα και έθεσε τη βάση για νέα άλματα στον τουρισμό μας. Η απόφαση μάλιστα αυτή δεν ανακλήθηκε στη φετινή δύσκολη σεζόν, πράγμα που επιβεβαιώνει την ισχύ του προορισμού και την επιτυχία της τουριστικής στρατηγικής μας μέχρι σήμερα. Συμπληρωματικά έχουμε, κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, καθημερινή σύνδεση με Δωδεκάνησα, γεγονός που μας καθιστά ακόμη πιο προσβάσιμους σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.  Ο λόγος είναι πως πλέον τα διεθνή αεροδρόμια της Κω, της Ρόδου αλλά ακόμη και της Σάμου μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τους ταξιδιώτες μας από το εξωτερικό σε συνδυασμό με τις συχνές και γρήγορες ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Dodekanisos Seaways,  ενώ ταυτόχρονα έχουμε καθημερινή συγκοινωνία και με τη Λέρο, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση και που διαθέτει αεροδρόμιο για εγχώριες πτήσεις».

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα που κάποιος πρέπει να δοκιμάσει;

«Μου βάζετε δύσκολα! Η «επίγευση» αυθεντικότητας που σου αφήνουν οι Λειψοί «περνάει», χωρίς αμφιβολία και από την τοπική κουζίνα.Γραφικά ταβερνάκια και ουζερί  μπορούν να σε ταξιδεύουν γευστικά με φόντο την γραφικότητα και  τη φυσική ομορφιά του νησιού. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, σπιτικά μαγειρευτά και συνταγές που διατηρούνται ευλαβικά από γενιά σε γενιά, «πρωταγωνιστούν» στο μενού των αναρίθμητων επιλογών μας. Από το τραπέζι των Λειψών δεν λείπει το παραδοσιακό ψωμί, οι ιδιαίτερες ποικιλίες τυριών του τοπικού τυροκομείου, κάποιες από αυτές με τοπικό βουβαλίσιο γάλα, τα θεσπέσια γλυκά, τα εξαίσια αρτοσκευάσματα των εκπληκτικών φούρνων μας, καθώς και ο μοναδικός οίνος.  Μάλιστα, το κρασί που λέει ο μύθος πώς πήρε μαζί ο Οδυσσέας όταν έφυγε από το νησί, ίσως τελικά και να είναι ο δημοφιλής οίνος που έφτανε κάποτε μέχρι και… το Βατικανό!».

Τέλος, τι σημαίνουν για εσάς οι Λειψοί;

««Λειψοί» σημαίνει «οικογένεια». Στον τόπο με τις περισσότερες γεννήσεις σε όλη την Ελλάδα, έχω την χαρά, την τιμή και την τύχη να είμαι οικογενειάρχης πολύτεκνης οικογένειας. Η έννοια της  οικογένειας για εμάς στους Λειψούς είναι το παν. Είναι συναίσθημα, αγάπη, πίστη, αυτοθυσία, ευτυχία και ευθύνη. Όλα αυτά συνάμα συμπυκνώνουν και όσα νοιώθω προσωπικά για τον τόπο που με γέννησε και που με εμπιστεύεται σήμερα ως Δήμαρχο. Χωρίς αμφιβολία, όλα αυτά μας χαρακτηρίζουν και στην καθημερινή μας επαφή με τους φίλους μας από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Σαν μια δεμένη οικογένεια, οι ντόπιοι μοχθούν και δουλεύουν αλλά όλοι μαζί μοιράζονται και στιγμές χαράς. Σε αυτές τις στιγμές είναι και ο κάθε ταξιδιώτης καλεσμένος, για τον απλό λόγο πως είναι μέλος της οικογένειας μας. Γιατί οι Λειψοί είναι, με δύο λόγια, μια Στάση Ζωής!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ