Και τι έχει αλλάξει; Η κοινωνία έχει ξεφύγει από τον βαθύ συντηρητισμό ή όχι; Ζει απ’ αυτόν φορώντας ένα πέπλο νεοταξικό; Ο συμβιβασμός και το συμφέρον υπερτερούν; Και τελικά η ζωή κάνει κύκλους; Και τι μένει στο τέλος; Η αγάπη; Ακόμη και αν αυτή ποτίζεται από υποκρισία;

Κριτική: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που γεννιούνται στον θεατή καθώς παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το έργο στον μικρό Κεραμεικό στον Βοτανικό «Ελάτε να πιούμε έναν καφέ…». Η ταχύτητα του έργου, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και η ζωντανή μουσική προσδίδουν μια ιδιαίτερη αίσθηση θεατρική.  Σίγουρα μια παράσταση που πρέπει να δείτε γιατί πέρα της διαδραστικότητας της γεννά ερωτήματα υπαρξιακά και βαθιά στον κάθε θεατή που αποκωδικοποιεί το έργο με γνώμονα την δική του υπαρξιακή πυξίδα.

Είναι από τα λίγα έργα που παίζονται φέτος στην Αθήνα και δημιουργεί αυτές τις συνθήκες.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί  το έργο από την πρώτη κιόλας στιγμή μεταφέρει τον θεατή στην Ιταλία την εποχή του μεσοπολέμου εκεί που ο συντηρητισμός βασίλευε και έπνιγε τα «θέλω» και τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ο Εμερενζιανο Παρονζίνι, είναι ο κεντρικός ήρωας του έργου, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Καλαντζής.   Στο πρόσωπο του ήρωα αναδύεται ο πατριαρχισμός κάτω από το περίβλημα της πίστης και του καθωσπρεπισμού. Ο ήρωας διαλέγει το πρέπον και όχι το «θέλω» του και ίσως να πληρώνει αυτή την επιλογή του.    Μα αυτό δεν συμβαίνει και σήμερα;

 «Ξέρω καλά τι ζητάω. Μια γυναίκα άπειρη από τον κόσμο, αλλά γεμάτη δυνατότητες. Να μη θέλει παιδιά, ακόμα καλύτερα να μην είναι σε θέση να αποκτήσει. Από καλή και πλούσια οικογένεια. Πρέπει να είναι μια γυναίκα να την κάνεις ότι θες, να την υποτάσσεις με τη Βία. Μόνο έτσι στραγγίζεις τα πιο δυνατά αρώματα», αναφέρει κάποια στιγμή ο Εμερενζιανο Παρονζίνι.

Οι τρεις γεροντοκόρες αδερφές τις οποίες υποδύονται οι εξαιρετικές  Μαίρη Σαουσοπούλου, Άννα Κουτσαφτίκη, Ντόρα Ζαχαροπούλου,  ζουν μια ζωή  υπό τη σκιά του δυνάστη πατέρα τους και στην συνέχεια πέφτουν στα χέρια ενός καιροσκόπου άνδρα.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών επί 75 λεπτά, όσο κρατά το έργο, κρατούν το θεατή σε εγρήγορση στέλνοντας του μηνύματα κοινωνικά με παρονομαστή τον χρόνο και να αιωρείται ένα μεγάλο ερώτημα στα χείλη όλων, τι έχει αλλάξει; Πως και σε ποια κατεύθυνση προχώρησε η κοινωνική επανάσταση. Ερωτήματα που μόνο ο Πολιτισμός μπορεί να εκπέμψει.

Το «Ελάτε να πιούμε έναν καφέ…» είναι ένα έργο που επιβάλλεται να δείτε και στην συνέχεια να κάνετε την αυτοκριτική σας.

Το έργο είναι μια διασκευή της νουβέλας «La spartizione», που δημοσιεύτηκε το 1964 και γρήγορα απέκτησε ευρεία φήμη.

Γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία με τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη το 1971 από τον Αλμπέρτο Λατουάντα, με τον τίτλο «Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ», με πρωταγωνιστή τον Ούγκο Τονιάτσι.

Πληροφορίες

Το έργο είναι μια διασκευή της νουβέλας «La spartizione», που δημοσιεύτηκε το 1964 και γρήγορα απέκτησε ευρεία φήμη.

Γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία με τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη το 1971 από τον Αλμπέρτο Λατουάντα, με τον τίτλο «Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ», με πρωταγωνιστή τον Ούγκο Τονιάτσι.

Το έργο ασχολείται με την σχέση ενός Αρχιληξίαρχου με τρεις ανύπαντρες αδελφές, σε μια επαρχιακή πόλη, στην εποχή του Μεσοπολέμου στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.

Με αφορμή μια απλή πρόσκληση για έναν καφέ στο «Άβατο» των τριών αυτών αδερφών, απρόβλεπτες εξελίξεις και συνεχείς ανατροπές, με πολύτιμα όπλα το ακραίο, σε όρια φάρσας, χιούμορ , τη ζωντανή μουσική και τη χορικότητα οδηγούν τους ήρωες σε πραγματικά οριακές καταστάσεις.

Το θέατρο της ζωής με τις αντιθέσεις και τα αιώνια λάθη, καθώς και ο μικροαστικός καθωσπρεπισμός της επαρχίας, σχολιάζονται με σουρεαλιστική διάθεση, με φόντο μια βαθιά σκοτεινή περίοδο της ιστορίας.

ΠΑΙΖΟΥΝ :

Μαίρη Σαουσοπούλου, Άννα Κουτσαφτίκη, Ντόρα Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Καλαντζής, Χάρης Φλέουρας, Νάσος Φρίγγης, Λούλα Τριανταφύλλου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία : Νίκος Καρδώνης

Μετάφραση : Αντώνης Γαλέος

Διασκευή : Marco Filatori

Σκηνικά – κοστούμια – επιμέλεια κίνησης : Σταύρος Λίτινας

Μουσική : Χάρης Μπότσης

Στίχοι τραγουδιών : Βασίλης Ανδρέου

Επιμέλεια Φωτισμών – Φωτογράφιση παράστασης : Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Παραγωγή : RMLIGHT

Γραφίστας : Αναστάσιος Ευαγγελάκος

Βοηθός σκηνοθέτη : Δενδρινός Γιάννης

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη & Σάββατο στις 19.00

Παρασκευή & Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων

16€ προπώληση

18€ στο ταμείο

10€ ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ