Σημείο Πολιτισμού για την πόλη του Περιστερίου το art  gallery  στην οδό Μπουμπουλίνας

Πως η Τέχνη δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο Μικρός πρίγκιπας, η κοκκινοσκουφίτσα, ο Χάρι Πότερ ακόμη και τα σπουργίτια του Αρκά ζουν στο Περιστέρι. Ναι καλά διαβάσατε. Οι μυθικοί και φανταστικοί ήρωες έχουν γίνει γλυπτά από Papier-mâché δια χειρός του Αναστάση Πετιμεζά.

Ο Αναστάσης Πετιμεζάς είναι ένας καλλιτέχνης ιδιαίτερος, έντονος που μέσα από την δουλειά του εκπέμπεται μια γαλήνη, μια παιδικότητα και κάποιες φορές ένας ερωτισμός.

Ο χώρος του ένα όμορφο art  gallery  που φιλοξενεί το Harti -Χαρτί βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας στο Περιστέρι με πολλές εκθέσεις. Μάλιστα αυτή την περίοδο με αφορμή την γιορτή των ερωτευμένων, του Αγίου Βαλεντίνου θα έχει την έκθεση «Όχι, εκπτώσεις στον έρωτα».  Ο χώρος θα γεμίσει με καρδιές από Papier-mâché και άλλες χειροποίητες πρωτότυπες δημιουργίες με γνώμονα τον έρωτα.

Η  Αλίκη από την χώρα των θαυμάτων και οι φίλοι της που πλέον κατοικούν  στο Fairy Tale στην Νέα Φιλαδέλφεια γεννήθηκαν από τα χέρια του Αναστάση Πετιμεζά.

Ο καλλιτέχνης που ζει και δραστηριοποιείται στο Περιστέρι δίνοντας στην περιοχή έναν τόνο Πολιτισμού το Νοέμβριο του 2019 είχε εντυπωσιάσει με έργα του σε έκθεση στο χώρο του Δημαρχείου Περιστερίου.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί αρχικά στο περιοδικό life και στην συνέχεια στην ηλεκτρονική του έκδοση εδώ

Ασχολείστε κυρίως με το Papier-mâché   πως προέκυψε αυτό;

«Γνώρισα την τεχνική του papier-mâché μέσα από το κουκλοθέατρο.  Εκεί ανακάλυψα τη μαγεία και τις δυνατότητες που έχει το χαρτί. Έτσι, άρχισα να πειραματίζομαι και το χαρτί πήρε τη μορφή χρηστικών αντικειμένων και γλυπτών. Μ’ άρεσε η διαδικασία να δίνω ζωή στο χαρτί… και έτσι ξεκίνησα να κάνω αντικείμενα με αυτό. Άρχιζα να πειραματίζομαι με το χαρτί και έτσι προέκυψε να κάνω κατασκευές».

Τι μπορεί να βρει ή να ζητήσει κάποιος στο χώρο τέχνης Harti-Χαρτί;

«Φωτιστικά, καθρέφτες, κρεμάστρες, ρολόγια, διάφορα χρηστικά, αλλά και γλυπτά και πιο εικαστικά. Όλα είναι κατασκευές που δημιουργώ με γνώμονα την φαντασία, τα παραμύθια αλλά και ό,τι ζητά ο κόσμος. Ξέρετε στις ημέρες που ζούμε ο κόσμος αποζητά αποδράσεις.  Η τέχνη προσφέρει τέτοιες διεξόδους. Μάλιστα τις αποδράσεις αυτές οι περισσότεροι πελάτες μου τις κάνουν μαζί με τα παιδιά τους.  Νιώθω πολύ όμορφα όταν αποτυπώνω μέσα από την δουλειά μου στιγμιότυπα από παραμύθια και ιστορίες. Όταν τα παιδιά ταξιδεύουν στον πλανήτη του μικρού πρίγκιπα, όταν βλέπουν την κοκκινοσκουφίτσα που τους διηγείται κάποιος είναι μια προέκταση της τέχνης. Μια οπτικοποίηση της φαντασίας».

Την περίοδο που διανύουμε, την περίοδο που ο covid-19 έχει κυριέψει τις ζωές μας ποια είναι η απάντηση αλλά και η συμβουλή που δίνει ο καλλιτέχνης;

Η τέχνη σε κάθε κρίσιμη εποχή της ιστορίας φουντώνει και γίνεται βάλσαμο. Έτσι πιστεύω πως θα λειτουργήσει και τώρα. Και ήδη βλέπουμε γύρω μας ή αν προτιμάτε ακόμη και στην οθόνη του κινητού μας από το Instagram αλλά και από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεκάδες καλλιτέχνες που μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα δίνουν απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση. Η τέχνη ανθίζει πάντα στις μεγάλες κρίσεις. Και σίγουρα η περίοδος αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Η τέχνη την αποτυπώνει με τα δικά της χρώματα και σχέδια».

Ένα χαρτί που εμείς θα πετάξουμε μπορεί να γίνει έργο τέχνης;

Τα πάντα γύρω μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και όχι να πεταχτούν. Εμένα οι ιδέες μου στηρίχτηκαν πάνω στην ανακύκλωση. Είναι σαν να δίνεις -όπως και προανέφερα- ζωή. Ξέρετε είναι και μια φιλοσοφία. Δίνεις ζωή με χρώμα και συναίσθημα. Ό,τι έχει χρώμα και συναίσθημα αποκτά άλλη οντότητα».

Πόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να τελειώσετε ένα έργο;

«Αρχικά η Τέχνη δεν πρέπει να έχει χρόνο… Όπως είπα και πριν ξεκινάω να δημιουργώ από το 0 οπότε από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση και την τελειοποίηση απαιτείται αρκετός χρόνος, αρκετές εργατοώρες. Αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μιλάει στην καρδιά».

Στα έργα σας  διακρίνεται  μια έντονη παιδικότητα. Πόσο παιδί αισθάνεστε και πόσο μας έχει κοστίσει σε όλους μας που έχουμε απομακρύνει το παιδί από μέσα μας;

«Αρχικά όλα γίνονται για τα παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας, οι προεκτάσεις του εαυτού μας. Οφείλουμε να τους παραδώσουμε έναν κόσμο πιο όμορφο και πιο λειτουργικό.  Σε ότι αφορά εμένα δεν θέλω να ενηλικιωθώ. Ζω σαν παιδί, μ’ αρέσει να δημιουργώ συνεχώς και να ανακαλύπτω συνεχώς νέες πτυχές του εαυτού μου.

Δυστυχώς αυτό που παρατηρώ δεν είναι ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την παιδικότητα τους αλλά οι περισσότεροι φορούν ένα πέπλο σοβαροφάνειας. Η απελευθέρωση των συναισθημάτων απαιτεί την αντιμετώπιση της ζωής σαν να είναι παραμύθι. Γιατί μια φορά ζούμε…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ