Ακλόνητος, ακούραστος εδώ και δεκαετίες συνεχίζει να κεντρίζει με τις περιπέτειες του στον μπερντέ τις νέες γενιές των Ελλήνων.

Ο Καραγκιόζης είναι άτρωτος στις κρίσεις, στον κορωνοϊό, αντέχει στις κακουχίες και αποδεικνύει πως ο Έλληνας δεν λυγίζει, δεν είναι στο DNA του.

Ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου ζωντανεύει τον εθνικό λαϊκό μας ήρωα και Πέρα από τις κλασικές ιστορίες «σκαρώνει» και δικές του.

Μιλάει στο Πινάκιο για την αξία του θεάτρου σκιών για την μαγεία που εκπέμπει σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους.

Σίγουρα ο Καραγκιόζης και η παρέα του αποτελούν μια μικρογραφία του Πολιτισμού μας αλλά και της νοοτροπίας μας

Ο Καραγκιόζης τελικά «επιβίωσε» και από τον κορωνοϊό. Τελικά το DNA του είναι τόσο δυνατό και αναλλοίωτο;

«Οι δυσκολίες για το Θέατρο σκιών και τον πρωταγωνιστή του, τον Καραγκιόζη υπήρχαν πάντα. Από τα πιο παλιά χρόνια, από την έλευση του κινηματογράφου και της τηλεόρασης μέχρι της σημερινής εποχής του ίντερνετ  και τώρα του κορωνοϊού. Πάντα έβρισκε τρόπο ο Καραγκιόζης να επιβιώσει, έχει ισχυρό DNA, γιατί συμβολίζει τον Έλληνα, που έχει μάθει να αγωνίζεται, να μην το βάζει κάτω όλα αυτά τα χρόνια και αυτό συνεχίζει να κάνει».

Σήμερα που τα παιδιά είναι καθηλωμένα σε τάμπλετς και κινητά όταν βλέπουν το θίασο του Καραγκιόζη σαγηνεύονται και τον παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσήλωση. Ποιοι είναι οι παράγοντες που ο Καραγκιόζης «κερδίζει» ακόμη και τις ηλεκτρονικές φιγούρες;

«Ο σημερινός του λόγος, η σύγχρονη ύπαρξη του, ο αυτοσχεδιασμός του,  τον καθιστούν πάντα διαχρονικό και αγαπητό στις ψυχές των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Αυτή είναι η επιτυχημένη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει ένας καλός Καραγκιοζοπαίχτης σήμερα για να αποδώσει έναν σημερινό «ζωντανό» Καραγκιόζη».

Εσένα Παναγιώτη τι σε τράβηξε στον Καραγκιόζη και ασχολήθηκες μαζί του;

«Η μαγεία της σκιάς ! Από μικρό παιδί με εντυπωσίασε και όσο μεγάλωνα το λάτρευα όλο και περισσότερο γνωρίζοντάς το.  Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς το Θέατρο σκιών, χωρίς αυτή την τέχνη».

Θα μας περιγράψεις τους χαρακτήρες που αποτελούν το θίασο σου; Τα ονόματα και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

«Ο Καραγκιόζης συμβολίζει τον  Έλληνα, είναι ο ίδιος ο λαός! Με όλα του τα κουσούρια, με όλες του τις αρετές, ο λαός που περικλείει ένα μεγάλο μέγεθος καλοσύνης, κάποια στιγμή την μπαγαποντιά αλλά και την πονηριά. Μετά έχουμε τον Μπαρμπαγιώργο, είναι ο τύπος του βουνίσιου Έλληνα και ειδικά του Ρουμελιώτη, θείος του Καραγκιόζη, αγνή φιγούρα, τον οποίο ο Καραγκιόζης θέλει να τον έχει μπάρμπα επειδή ακριβώς έχει την δύναμη. Κάποια στιγμή που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, και δέρνεται από τον Βεληγκέκα, ζητάει την βοήθεια του μπάρμπα του για να τον βοηθήσει. Ακολουθεί ο Χατζηαβάτης, ο οποίος παίζει τον ρόλο του κόλακα, του δουλοπρεπή, του προσκυνημένου, του ανθρώπου που είναι διατεθειμένος να κάνει καθετί προκειμένου να εξοικονομήσει λίγα χρήματα, είναι ο άνθρωπος που πάντα αντικρούεται με τον Καραγκιόζη, στην λογική του Καραγκιόζη βέβαια. Ύστερα έχουμε τον Σταύρακα, μια φιγούρα που είναι ο πρεσβευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού μας, γιατί μέσα από το Θέατρο σκιών περπάτησε σε όλη την Ελλάδα από το 1925 που παρουσιάστηκε. Αργότερα έχουμε τον Διονύσιο, κατάγεται από την Ζάκυνθο, έναν αγαθό, πολιτισμένο χαρακτήρα, που σατίριζε τον ξεπεσμένο ή τον κατά φαντασία αριστοκράτη που καυχιέται για την αρχοντική καταγωγή του. Ύστερα γνωρίζουμε τον Μορφονιό, έναν χαρακτήρα που ενώ είναι κοντός, με πελώριο κεφάλι και μεγάλη μύτη, ο ίδιος πιστεύει πως είναι όμορφος, και κοροϊδεύει τους άλλους ως άσχημους.

 (Αυτοί είναι κάποιοι από τους χαρακτήρες και τα χαρακτηριστικά τους).

Ποια φράση μπόμπιρα σου έχει αποτυπωθεί μετά το τέλος μιας παράστασης;

«Η λέξη «Σας ευχαριστώ πολύ κύριε» και η αγκαλιά του μετά !!!

Η καλύτερη αμοιβή από όλες για τον κάθε Καραγκιοζοπαίχτη που σέβεται και αγαπάει αυτό που κάνει…  Ότι το κοινό του φεύγει χαρούμενο και ικανοποιημένο από την παράσταση».

Ο Καραγκιόζης αποτελεί μια κοιτίδα του ελληνικού Πολιτισμού;

«Ασφαλώς !!! Η Πάτρα υπήρξε κεντρικό σταυροδρόμι για τον λόγιο, επίσημο νεοελληνικό πολιτισμό, αφού εκεί πρώτα πρώτα μπολιάστηκε η επτανησιακή και ευρωπαϊκή παιδεία στον κορμό της νεότερης Ελλάδας, είναι , νομίζω, γεγονός γνωστό και τεκμηριωμένο. Αλλά ότι η ίδια αυτή πόλη στάθηκε η κοιτίδα του ελληνικού Καραγκιόζη και επομένως, ένα βασικό κέντρο του νεότερου λαϊκού μας πολιτισμού. Ο Καραγκιόζης δεν είναι μόνο, μαζί με το ρεμπέτικο, η σημαντικότερη μορφή αυτού του πολιτισμού που γέννησαν όχι πια οι αγροτικές κοινότητες, αλλά τα αστικά κέντρα, είναι ακόμα το κατ’ εξοχήν λαϊκό θέατρο του τόπου μας, το μόνο που έγινε αληθινά πανελλήνιο».

Τέλος, που θα σε συναντήσουμε το καλοκαίρι Παναγιώτη;

«Για όλο το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στο θερινό θεατράκι μας στη Σαλαμίνα που βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου Ιπποκράτους 156, (απέναντι από τα Κ.Ε.Π.) κάθε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ, ώρα 9:00 μ.μ.».

         Κάθε μέρα με νέο έργο !!!

                Τιμή Εισιτηρίου: 3,50 €

” Καλοκαιρινές βραδιές γέλιου με τον Καραγκιόζη “

       από το Θέατρο σκιών του Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου

Παραστάσεις:   Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

                             9:00 μ.μ. (από Ιούνιο)

                             Νέο έργο κάθε βράδυ

                             Εισιτήριο 3,50 ευρώ

                             Διάρκεια παράστασης: 60΄

   Διεύθυνση:    Λεωφόρος Ιπποκράτους 156, Σαλαμίνα  (απέναντι από τα Κ.Ε.Π.)

Πληροφορίες:  210 400 63 12, 6979 354 681»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ