Τα γράμματα είναι ο καθρέφτης μας. Ο τρόπος που γράφουμε και αποδίδουμε στο χαρτί τις σκέψεις μας, τις σημειώσεις μας, ακόμη και τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ είναι σημάδια στο χαρτί που μαρτυρούν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γραφικός χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός, όπως και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Ωστόσο, παρατηρώντας κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τη διάταξη στον χώρο, το μέγεθος των γραμμάτων και την κατεύθυνσή τους, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του γράφοντος. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που μπορούν να παρατηρηθούν είναι η αποφασιστικότητα, η αντίληψη, η ισορροπία σκέψης και συναισθημάτων, η ανεξαρτησία, η μεθοδικότητα, η φαντασία, η σταθερότητα του χαρακτήρα, ο ναρκισσισμός κι άλλα. Αντίθετα, ο γραφικός χαρακτήρας δεν είναι ενδεικτικός της ηλικίας του ατόμου, του επαγγέλματος, της εμφάνισης και της οικονομικής του κατάστασης.

Τα «νήματα» πάνω στα οποία κινείται ο γραφολόγος προκειμένου να ψυχολογήσει τον γράφοντα είναι:

Η διάταξη στον χώρο

Η διάσταση των γραμμάτων

Η γραφική πίεση

Η μορφή των γραμμάτων (ο τρόπος που σχηματίζονται)

Η γραφική ταχύτητα

Η σύνδεση (πώς συνδέονται τα γράμματα)

Λεπτομέρειες που δεν είναι τελικά

Η ταχύτητα στο γραπτό είναι ενδεικτική μιας προσωπικότητας με ευστροφία και διεισδυτικής σκέψης. Το αργό γράψιμο δείχνει προσπάθεια διατήρησης συναισθηματικού ελέγχου.

Τα ασύνδετα μεταξύ τους γράμματα δείχνουν πως έχουμε μπροστά μας ένα άνθρωπο χωρίς αυτοέλεγχο, με υπερβολική φαντασία και αποσπασματικό τρόπο σκέψης. Τα γράμματα που συνδέονται με λεπτές γραμμές, ο λεγόμενος «νηματοειδής τύπος», δηλώνουν έντονη αίσθηση αυτοσυντήρησης, ευκολία προσαρμογής και μεγάλη πνευματική συνάφεια. Τα γράμματα με έντονες γραμμές δείχνουν μια προσωπικότητα ήρεμη, ευγενική, με αυτοκυριαρχία και συμπαθητική.

Μέγεθος

Πολύ μεγάλο μέγεθος: Είσαι εξωστρεφής, κοινωνικός, εκφράζεις εύκολα τη γνώμη σου και σου αρέσει να τραβάς πάνω σου τα βλέμματα της προσοχής. Σε μερικές περιπτώσεις το πολύ μεγάλο μέγεθος γραμμάτων υποδηλώνει ότι υψώνεις τείχη και παριστάνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση.

Μέτριο: Είσαι ισορροπημένος χαρακτήρας και προσαρμόζεσαι εύκολα σε καταστάσεις.

Μικρά γράμματα: Είσαι ντροπαλός, λιγάκι απόμακρος, συγκεντρωμένος και λεπτολόγος – ψείρας που λέμε.

Διάστημα μεταξύ των γραμμάτων

Υψηλή απόσταση: απολαμβάνεις την ελευθερία σου, δεν αντέχεις να σε πιέζουν όπως δεν αντέχεις και τον πολύ κόσμο.

Μικρή απόσταση: δεν αντέχεις τη μοναξιά. ΣΕ κάποιες περιπτώσεις ίσως γίνεσαι και λίγο αδιάκριτος.

Ο τρόπος που σχεδιάζεις τις καμπύλες

Τα γράμματα «ζ», «ξ», «γ», και «ς» κάνουν κάποιες καμπύλες. Ακόμη και ο τρόπος που γράφεις τις καμπύλες μαρτυρά στοιχεία της προσωπικότητάς σου.

Οι στενές καμπύλες δείχνουν ότι είσαι αυστηρό άτομο και ότι περιορίζεις τον εαυτό σου. Ορισμένες φορές μπορεί να σημαίνει ότι είσαι και καχύποπτος με τους άλλους ανθρώπους.

Οι πλατιές καμπύλες δείχνουν ότι είσαι χαλαρός και αυθόρμητος. Το να εκφράζεσαι σου είναι κάτι εύκολο. Κάποιες φορές οι πλατιές καμπύλες υποδεικνύουν άτομο ανοιχτόμυαλο που δεν έχει πρόβλημα να βιώσει νέες εμπειρίες.

Οι τόνοι σου

Ο τόνος βρίσκεται κοντά στο γράμμα: εκτιμάς τη λεπτομέρεια, για την ακρίβεια είσαι πιστός σε αυτή. Είσαι οργανωτικό άτομο και σου αρέσει να προσθέτεις εμφάσεις στον λόγο σου.

Ο τόνος βρίσκεται πιο ψηλά: Η φαντασία σου καλπάζει.

Λίγο πιο αριστερά: Αν διάβασες μέχρι εδώ και βάζεις λίγο πιο αριστερά τους τόνους σου, μάλλον είσαι λίγο αναβλητικός.

Οι τόνοι σου είναι πλάγιοι: Περισσότερο μοιάζουν με «/» παρά με «|», δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι γίνεσαι επικριτικός με τον εαυτό σου, δεν έχεις υπομονή με τους αδύναμους ανθρώπους ή αυτούς που δε μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Τα «Τ», «τ» σου, πώς τα κάνεις;

Αν η κάθετη γραμμή στην κορυφή του «τ» έχει μεγάλο μήκος, τότε είσαι αποφασιστικός και ενθουσιώδης. Ωστόσο, κάποιες φορές γίνεσαι ισχυρογνώμων και δεν μπορείς να αφήσεις πίσω σου κάποιες καταστάσεις.

Αν η κάθετη γραμμή έχει μικρό μήκος, τότε έχεις την τάση να γίνεσαι οκνηρός και αναποφάσιστος.

Γενικότερα

Αν ο γραφικός σου χαρακτήρας είναι πιο «στρογγυλός» τότε τείνεις να είσαι δημιουργική και καλλιτεχνική ψυχή.

Αν στον τρόπο γραφής σου παρατηρούνται γωνίες και είναι πιο «τετραγωνισμένος», τότε είσαι λιγάκι επιθετικός, έντονος χαρακτήρας, πιθανώς έξυπνος και περίεργος -με την έννοια ότι θέλεις να μαθαίνεις καινούριες πληροφορίες.

Αν τα γράμματά σου ενώνονται, όπως στην καλλιγραφία πάνω-κάτω, είσαι λογικός και παίρνεις προσεκτικά τις αποφάσεις σου.

Πίεση

Δυνατή πίεση: Είσαι καλός με τη δέσμευση και παίρνεις τα πράγματα σοβαρά. Αν η πίεση είναι αρκετά δυνατή, έχεις την τάση να είσαι ευερέθιστος και να αντιδράς απότομα στην κριτική.

Ελαφριά πίεση: Είσαι ευαίσθητος και έχεις ενσυναίσθηση, αλλά έχεις έλλειψη ζωτικότητας.

Ταχύτητα

Γρήγορη: Είσαι ανυπόμονος, σιχαίνεσαι την αργοπορία ή τα άτομα που σπαταλούν τον χρόνο τους.

Αργή: Είσαι οργανωτικός, μεθοδικός και βασίζεσαι στον εαυτό σου.

Υπογραφή

Ευανάγνωστη – μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το επώνυμό σου στην υπογραφή: Νιώθεις σίγουρος και άνετος με τον εαυτό σου. Δεν έχεις την ανάγκη να υποκριθείς κάτι που δεν είσαι.

Δυσανάγνωστη: Είσαι αρκετά κλειστός χαρακτήρας· ο κόσμος δυσκολεύεται να σε καταλάβει ή να διαβάσει τον χαρακτήρα σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ