Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Σε μια εποχή που το θάρρος λείπει από πολλά παιδιά και αυτό έχει ως συνέπεια να φοβούνται να εκφράσουν αυτό που νιώθουν, αυτό που αισθάνονται, αυτό που τους συνέβη ή αυτό που θέλουν, έρχεται ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Δεσύλλας να σμιλεύσει την εσωτερική τους δύναμη και να αποκτήσουν το θάρρος που χρειάζεται.

Ο Θαρροφύλακας είναι το παραμύθι που υπογράφει ο συγγραφέας Διονύσης Σταθακόπουλος και “ντύνει” με εικόνες ο εικονογράφος Πέτρος Μπουλούμπασης
Ο Διονύσης Σταθακόπουλος μιλώντας στο Πινάκιο επισημαίνει πως οι γονείς πρέπει να αποτελούν τους φάρους των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως οι φόβοι και οι φοβίες παραμονεύουν στην καθημερινότητα όλων μας.
Από την πλευρά του ο εικονογράφος Πέτρος Μπουλούμπασης τονίζει ότι “οι εικόνες σε ένα παιδικό βιβλίο έχουν διπλό ρόλο. Από τη μία να συνεισφέρουν στο νοηματικό επίπεδο και από την άλλη να δημιουργήσουν ένα εικαστικό περιβάλλον”.
Ο Θαρροφύλακας είναι ένα παραμύθι που θα πρέπει οι γονείς να το διαβάσουν στα παιδιά τους καθώς θα νικήσουν τους φόβους των παιδιών τους αλλά και τους δικούς τους.

Διονύσης Σταθακόπουλος: Οι δικοί μας άνθρωποι είναι οι θαρροφύλακές μας

Ο Θαρροφύλακας, μια λέξη φανταστική με πολύ μεγάλη ουσία. Από πού την εμπνευστήκατε;
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι των λέξεων “φαροφύλακας” και “θάρρος”. Έψαχνα να βρω έναν τίτλο για το βιβλίο μου, ενώ η ιστορία υπήρχε ήδη στο μυαλό μου. Ήξερα από την αρχή πως θα έχω έναν φάρο στην ιστορία μου, οπότε η συνέχεια -και κατ’ επέκταση η εύρεση του τίτλου-, ήρθε κάπως αυτόματα.

Τι σημαίνει για εσάς ο Θαρροφύλακας; Και ποιος είναι ο συμβολισμός του;


Ο Θαρροφύλακας είναι ένας συμβολικός χαρακτήρας, πράγματι. Ένας φύλακας – ίσως να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι – στη θάλασσα, βαθιά μέσα μας, που δεν αφήνει ποτέ το θάρρος να χαθεί.

Θεωρείτε ότι τα σημερινά παιδιά (κυρίως στην εφηβεία) δεν έχουν θάρρος – να πουν και να μιλήσουν αν κάτι τους ενοχλεί;
Η σχολική, και όχι μόνο, πραγματικότητα, μερικές φορές μπορεί να γίνει ένα τοπίο γεμάτο φόβους, σκοτεινό. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως μέσα στο σκοτάδι υπάρχει φως: η αλήθεια μας, το ποιοι είμαστε πραγματικά, οι άνθρωποί μας, οι γονείς, οι φίλοι, οι δικοί μας άνθρωποι είναι οι θαρροφύλακές μας. Εκείνοι, που στα σκοτεινά δωμάτια μέσα μας, μάς δείχνουν πάντα από που ανάβει το φως.

Στο βιβλίο σας γράφετε για έναν φάρο πάνω σε βράχους… ποια είναι η αλληγορική χρήση του φάρου; Ουσιαστικά, πώς μέσα στο σκοτάδι υπάρχει φως;


Είναι ο συνδυασμός των δύο εννοιών που στην πραγματικότητα τα ορίζει. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να υπάρχει το άλλο. Αλληλο-ορίζονται. Αλληλο-υπάρχουν. Όπως η θάλασσα και η ακτή. Όπως ο φόβος και το θάρρος. Το θάρρος δεν σημαίνει απουσία του φόβου. Σημαίνει το ακριβώς αντίθετο: θάρρος σημαίνει να ζυγίζω τον φόβο. Να τον φέρνω κοντά μου και να τον εξημερώνω. Να τον ξεπερνώ. Να παίρνω δύναμη από την υπερνίκησή του. Κι έτσι να μεγαλώνω το θάρρος μου. Να μεγαλώνω με το θάρρος μου.

Η φάλαινα, τα πειρατικά και τα κύματα τα ορμητικά τα αντιμετώπισε ο ήρωας της ιστορίας σας, ο μικρός Ρεμί. Είναι οι φόβοι που έχουμε όλοι μέσα μας από μικρά παιδιά;
Είναι φόβοι μας, ναι. Που όμως είναι συναρπαστικοί, όταν βλέπεις ότι τους ξεπερνάς, ότι σε βοηθούν να πας παρακάτω, να γίνεσαι πιο δυνατός. Όλα αυτά που φοβάται ο Ρεμί, που νομίζει ότι φοβάται, είναι αυτά που τον οδηγούν στο φως, στο θάρρος, στην επόμενη μέρα.

Οι γονείς είναι θαρραλέοι; Είναι αυτοί που πρέπει, μεταξύ άλλων, να μεταδώσουν το θάρρος στα παιδιά τους;
Οι γονείς είναι φάροι. Πρέπει να είναι φάροι. Πρέπει να οδηγούν τα παιδιά στην αλήθεια του εαυτού τους, στο να ανασύρουν από τους βυθούς μέσα τους την αυτογνωσία και τη δύναμη που φέρνει μαζί της σαν κύμα. Τα παιδιά πρέπει να έχουν την αποδοχή, τη στήριξη και την καθοδήγηση των φάρων-γονιών. Πρέπει όμως να καθοδηγούνται προς το δικό τους φως. Να γίνονται αυτόφωτες υπάρξεις. Και αυτή η καθοδήγηση προϋποθέτει πολλή αγάπη, κατανόηση και αποδοχή.

Παιδιά που δεν έχουν θάρρος είναι ευάλωτα σε κινδύνους όταν μεγαλώσουν; Ήσασταν γενναίο παιδί εσείς;
Κοιτάζοντας πίσω, θα σας πω ότι ήμουν γενναίο παιδί. Τότε πίστευα το αντίθετο. Ξέρετε, πολλές φορές τα παιδιά είναι πιο θαρραλέα από τους ενήλικες. Γιατί η ψυχή των παιδιών είναι πιο κοντά στην αλήθεια του κόσμου. Αυτό φθίνει μεγαλώνοντας, δυστυχώς. Η καθημερινότητα και τα λανθασμένα πρότυπα ευτυχίας και επιτυχίας μας μπερδεύουν. Μας αποπροσανατολίζουν. Γι’ αυτό έχουμε πάντα ανάγκη από τον θαρροφύλακα μέσα μας. Να μας δείχνει τον δρόμο. Το ποιοι πραγματικά είμαστε, τι πραγματικά θέλουμε, που πραγματικά θέλουμε να πάμε.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το ηθικό δίδαγμα του βιβλίου σας;
Αυτό που θέλω οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες του βιβλίου να κρατήσουν – γιατί ο “Θαρροφύλακας” είναι ένα βιβλίο για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά – είναι ακριβώς αυτό: φόβος και θάρρος πάνε μαζί. Συνυπάρχουν. Είναι οι αντίθετες όψεις του ίδιου νομίσματος. Το θάρρος είναι η συνέχεια του φόβου, η προέκτασή του. Αν ο φόβος είναι η θάλασσα, το θάρρος είναι πάντα η ακτή.

Πέτρος Μπουλούμπασης: Το θάρρος να βρεις και να υποστηρίξεις τη “ματιά” σου

Όταν ακούσατε τον τίτλο Θαρροφύλακα ποια ήταν η πρώτη εικόνα που σας ήρθε στο μυαλό;
Η αρχική εικόνα, νομίζω είναι αρκετά κοντά σε αυτήν που τελικά είδατε.

Το φως, του φάρου τι συμβολίζει στις εικόνες σας;
Οι εικόνες σε ένα παιδικό βιβλίο έχουν διπλό ρόλο. Από τη μία να συνεισφέρουν στο νοηματικό επίπεδο και από την άλλη να δημιουργήσουν ένα εικαστικό περιβάλλον. Στο αισθητικό επίπεδο, συμβολισμοί είναι πιθανόν να προκύπτουν, η νοηματοδότηση των οποίων, κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερο να μην διευκρινίζονται από τον δημιουργό, αλλά να παραμένουν “ανοιχτοί” προς ερμηνείες.

Τα έντονα συναισθήματα του Ρεμί ήταν εύκολο να αποτυπωθούν και να αποδοθούν για να τα κατανοήσουν οι μικροί αναγνώστες;
Ήταν σίγουρα δημιουργικά ευχάριστο.

Νιώθετε ένα βάρος που οι εικόνες σας αποτελούν την πρώτη ύλη, τη βάση για την φαντασία των παιδιών;
Όχι, γιατί αν κυριαρχεί αυτή η – κατά τα άλλα, απόλυτα λογική – σκέψη, μειώνεται ο παρορμητισμός της δημιουργικής διαδικασίας. Με την αυτονόητη συνθήκη, ότι όλες οι βασικές προϋποθέσεις/παράμετροι υπάρχουν πάντα στην αποθήκη του μυαλού του εικονογράφου, την ώρα της δημιουργίας, απλώς παίζεις.

Η ζωγραφική και εικονογράφηση τελικά θέλουν θάρρος;
Το θάρρος να βρεις και να υποστηρίξεις τη “ματιά” σου.

Διαγωνισμός
Κάντε like στη σελίδα του Πινακίου και στου desyllas group και κάτω από το ποστ στο facebook(εδώ) και διεκδικήστε ένα από τα δύο βιβλία Θαρροφύλακας.
Ο διαγωνισμός λήγει την Πέμπτη στις 2 Ιανουαρίου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην σελίδα του Πινακίου και κατόπιν θα πρέπει να περάσουν στην οδό Ιπποκράτους 44 στην Αθήνα να παραλάβουν το βιβλίο τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ