Ελάχιστα έχουν μείνει πλέον παλιά σπίτια που θυμίζουν μια άλλη εποχή.

Τα περισσότερα σπίτια εκτός από την ξύλινη επιβλητική πόρτα είχαν στην άκρη του σκαλοπατιού μια σιδερένια ορθογώνια λάμα που είναι βιδωμένη στο έδαφος  η οποία δεν είχε καθόλου τυχαίο ρόλο . Αυτή η λάμα ονομαζόταν ποδόμακτρο ή ξελασπωτήρας εξώπορτας. Η λέξη «ποδόμακτρο» προέρχεται από το πόδι και το μάκτρον, όπου μάκτρον είναι οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για να σκουπιστούμε.

Κάποια ποδόμακτρα από αυτά, λιγοστά έχουν ξεμείνει και σκουριάζουν στον απόηχο μιας άλλης εποχής.

Είχαν έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης.

Επειδή την δεκαετία του 50 και του 60  άσφαλτος δεν ήταν κάτι το αυτονόητο για τους δρόμους κάθε πόλης και χωριού, κάθε σπίτι είχε το ποδόμακτρό του! Είχε δηλαδή μια σιδερένια λάμα που ήταν στερεωμένη είτε στο πεζοδρόμιο, είτε δεξιά της κεντρικής εισόδου του σπιτιού, ώστε να καθαρίζει όποιος μπαίνει τα παπούτσια του από τις λάσπες.

Το ποδόμακτρο είναι ένα από τα τελευταία διακοσμητικά μιας άλλης εποχής που υπάρχει ακόμα σε πολλά σπίτια στην Ελλάδα. Από ένα σημείο και μετά, οι σιδεράδες της εποχής έμπαιναν στη διαδικασία να το κάνουν όμορφο και να δημιουργήσουν διάφορα σχήματα πάνω του. Εκτός, λοιπόν, από ένα χρήσιμο αντικείμενο, ήταν κι ένα διακοσμητικό ταυτόχρονα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ