Ένα εντυπωσιακό διόραμα με ανακατασκευασμένες φιγούρες playmobil, φιλοξενείται από το περασμένο Σάββατο στο μουσείο των οχυρών Ρούπελ, δωρεά του ταλαντούχου Θεσσαλονικιού συλλέκτη και δημιουργού Τάσου Πανταζόπουλου.

Το μοναδικό αυτό διόραμα που προκαλεί τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων αρχικά εκτέθηκε στο πολεμικό μουσείο του Γ’ Σώματος Στρατού έχοντας συγκεντρώσει τα επαινετικά σχόλια εκατοντάδων επισκεπτών.

Ο Τάσος Πανταζόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη μάχη των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, θέλοντας να τιμήσει τους ήρωες αγωνιστές των οχυρών και να κρατήσει ζωντανή μια σημαντική στιγμή της ελληνικής ιστορίας, δημιούργησε ένα μοναδικής ομορφιάς διόραμα, που βρήκε περίοπτη θέση στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου του οχυρού Ρούπελ.

Χρειάστηκαν προσπάθειες πολλών μηνών, υπομονή και επιμονή, ένας αρκετά μεγάλος προϋπολογισμός, λεπτομερής εργασία, κυρίως όμως πολλή όρεξη και μεράκι ώστε να ολοκληρωθεί το διόραμα, που συγκινεί καθώς αποτυπώνει τον άνισο αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στις σιδερόφραχτες γερμανικές στρατιές. «Ειλικρινά, αν δεν ήταν η σύζυγός μου, η Κική Φακά, να με στηρίξει έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια και να δουλέψει πολλές ώρες, ίσως το έργο να μην είχε ολοκληρωθεί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Πανταζόπουλος.

«Μέσα από το διόραμα», συνεχίζει, «ήθελα να αποτυπώσω τη δεύτερη μέρα της Μάχης των Οχυρών, δηλαδή, την 7η Απριλίου 1941 όταν ήδη οι Γερμανοί μετρούσαν μεγάλες απώλειες και κάλεσαν ενισχύσεις που πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή. Το διόραμα αυτό μαθαίνει στους μικρότερους και θυμίζει στους μεγαλύτερους την ανδρεία και την αυταπάρνηση των Ελλήνων στρατιωτών, που αν και λιγότεροι, κατάφεραν με πίστη να αποκρούσουν τις γερμανικές επιθέσεις. Μελέτησα προσεχτικά την ιστορία εκείνων των ημερών και προσπάθησα να την αποτυπώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας σε όλες τις φιγούρες έναν διαφορετικό χαρακτήρα».

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ