Σε μια γειτονιά του Πειραιά, στην Πηγάδα εδώ και 75 χρόνια φτιάχνονται τα καλύτερα πιροσκί.

Δεν υπάρχει Πειραιώτης που δεν έχει δοκιμάσει πιροσκί από τον Γεωργίτση.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Βρεθήκαμε στην οδό Θεοχάρη που βρίσκεται μερικούς δρόμους πάνω από την Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι μυρωδιές αλλά και ο κόσμος που πήγαινε εκεί ήταν οι οδηγοί μας.

Όταν φθάσαμε μας υποδέχθηκε ο Μιχάλης Γεωργίτσης ο οποίος συνεχίζει και εξελίσσει μια παράδοση που έφερε η γιαγιά του Αναστασία ως πρόσφυγας το μακρινό 1948.

Μιλά για τα πιροσκί με ευλάβεια και τονίζει πως είναι χρέος του ο κόσμος να φεύγει ευχαριστημένος, ενώ η πελατεία του μετρά δεκαετίες, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εν ζωή και θυμούνται τη γιαγιά του την Αναστασία να φτιάχνει πιροσκί και υπάρχουν άνθρωποι που έρχονταν ως παιδιά και σήμερα ψωνίζουν για τα εγγόνια τους.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον leader των πιροσκί στην Αττική. Μια κληρονομιά που θα παραχωρήσει στην τέταρτη γενιά, τα παιδιά του την Αιμιλία και τον Γιώργο.

Πιροσκί Γεωργίτσης στον Πειραιά…από πότε είστε εδώ;

«Είμαι ο Μιχάλης Γεωργίτσης, είμαι η Τρίτη γενιά που φτιάχνουμε πιροσκί. Ξεκινήσαμε από το 1948 με την γιαγιά μου την Αναστασία, την διαδέχθηκε ο πατέρας μου ο Γιώργος και εγώ είμαι η Τρίτη γενιά. Αυτή την στιγμή στο κατάστημα υπάρχει και η τέταρτη γενιά η κόρη μου και συνεχίζουμε…».

Η γιαγιά Αναστασία ήταν πρόσφυγας;

«Ήταν πρόσφυγας από την τότε Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα από την Οδησσός. Ήρθε με τον Γιώργο τον πατέρα μου και τον Δημήτρη το θείο μου και βιοποριστικά ξεκίνησε να φτιάχνει τα πιροσκί και αργότερα ο πατέρας μου άνοιξε το πρώτο κατάστημα την δεκαετία του 70. Από εκεί και πέρα ανέλαβα εγώ την δεκαετία του 80 και συγκεκριμένα το 1984. Τότε ασχολούμασταν με την τροφοδοσία καταστημάτων και σχολείων και σιγά-σιγά μπήκαμε στο χώρο της λιανικής, των παιδικών πάρτι κ.ο.ε».

Ο κόσμος έχει βάλει στην κουλτούρα του το πιροσκί;

«Υπάρχει κόσμος που έχει φάει πιροσκί από κάπου άλλου και το φοβάται. Η δικιά μου πελατεία δεν το φοβάται, το έχει βάλει στην κουλτούρα της δεκαετίες τώρα . Έχουμε την σταθερή μας πελατεία και συνεχώς προστίθενται καινούργιοι πελάτες, οι οποίοι έρχονται να δοκιμάσουν και στην συνέχεια γίνονται πιστοί μας πελάτες».

Υπάρχουν πελάτες που ερχόντουσαν από παιδιά και σήμερα φέρνουν τα εγγόνια τους;

«Έχω πελάτες που είναι εν ζωή και θυμούνται την γιαγιά μου, αυτό τα λέει όλα».

Πόσους κωδικούς έχετε;

«Οι κωδικοί μας είναι πολλοί εκτός από τα μεγάλα φτιάχνουμε και μικρά πιροσκάκια για πάρτι, γιορτές. Έχουμε πάνω από δέκα διαφορετικές γεύσεις Παράλληλα φτιάχνουμε σφολιατάκια».

Ποια πιροσκί προτιμά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου;

«Ο νούμερο ένας κωδικός είναι το λουκάνικο, μετά πηγαίνουμε στο κοτόπουλο μπέικον, στον κιμά, στον κιμά-τυρί. Όλοι οι κωδικοί όμως φεύγουν μέσα στην ημέρα, δεν μένει τίποτα».

Τι διαφορά έχει το πιροσκί του Γεωργίτση από τα υπόλοιπα;

«Η διαφορά είναι ότι έχουν παντρέψει την τεχνολογία με την παράδοση. Τα υλικά, οι πρώτες ύλες αλλά και ο τρόπος παραγωγής περνάνε από καθημερινό έλεγχο. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διαχείριση λαδιού γιατί το πιροσκί τηγανίζεται. Η διαφορά του δικού μας πιροσκί είναι ότι δεν έχει…λαδίλα».

Είστε ο leader των πιροσκί γιατί είστε εδώ μόνο στον Πειραιά και δεν έχετε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές;

«Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Η μαζική παραγωγή σκοτώνει την ποιότητα και εμένα αυτό που μ’αρέσει είναι να δίνω στον κόσμο κάτι που έχω μάθει και έχω αγαπήσει να το κάνω».

Πληροφορίες
Που βρίσκεται: Αντωνίου Θεοχάρη 32, Πειραιάς (περιοχή Πηγάδα)
Τηλέφωνα: 210-4526475, 211-7159341, 211-7159342
On line (παραγγελίες): piroski-georgitsis.gr
Εξυπηρετεί efood

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ