Η πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας η Κοζάνη δεσπόζει επιβλητική. Ορόσημο της πόλης το Ρολόι της στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η θέση της πόλης είναι σε τέτοιο σημείο που την καθιστά συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει τη Μακεδονία με την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.   

Η κατασκευή της νέας Εγνατίας μείωσε την απόσταση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και διευκόλυνε την πρόσβαση επισκεπτών. Οι κάτοικοι του Δήμου Κοζάνης φροντίζουν για την διατήρηση της πλούσιας τοπικής παράδοσης αλλά και για την ανάπτυξη της πόλης μέσα από σύγχρονες υποδομές  για να είναι η πόλη σε μια θέση ευημερίας και ξεχωριστής λειτουργικότητας.

Η επίσκεψη σε αυτή την ορεινή πόλη αξίζει καθώς ο ταξιδευτής θα ανταμώσει την Ιστορία και τον Πολιτισμό όχι μόνο της πόλης αλλά της ευρύτερης περιοχής, της δυτικής Μακεδονίας.

Μωσαϊκό πολύμορφο

Ο τόπος είναι ιδιαίτερος και ουσιαστικά πρόκειται για ένα  μωσαϊκό εναλλαγών και αντιθέσεων με αξιόλογα μνημεία. Τα  αξιοθέατα σε συνδυασμό με το  φυσικό κάλλος και ιδιαίτερα τοπικά έθιμα κάνουν την Κοζάνη έναν ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 720 μέτρων στους πρόποδες του Βερμίου και γι’ αυτό όλες τις εποχές του χρόνου το κρύο έχει έντονη την παρουσία του.

Το ρολόι

Κάτω από τους δείκτες αυτού του ρολογιού έχουν ζήσει εκατοντάδες άνθρωποι στιγμές μοναδικές, στιγμές καθημερινές.Αυτό πάντα αγέρωχο στέκει αμίλητο και παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, εδώ και δεκαετίες.

Μια από τις πιο σπουδαίες Βιβλιοθήκες της χώρας

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης ιδρύθηκε αρχικά ως σχολική και ήταν η «καρδιά» της πνευματικής ζωής της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, καθώς περιλαμβάνει πάνω από 153.000 τόμους, χειρόγραφα, τουρκικά φιρμάνια, κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις. Από αυτές ξεχωρίζει η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.

Το μουσείο της Αιανής

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης στεγάζεται στο Παναγιωτίδειο Αρχοντικό, ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο της πόλης. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται ευρήματα από τους προϊστορικούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς στους χώρους του φιλοξενείται Έκθεση Φυσικής Ιστορίας από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους, Αρχαιολογική-Βυζαντινή έκθεση, Ιστορική και Λαογραφική έκθεση, πινακοθήκη, συλλογή γραμματοσήμων και ραδιοφώνων. Στο υπόγειο του μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να δουν και ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Μια «Νεράιδα» στην Κοζάνη

Η Νεράιδα στη Κοζάνη είναι ένα μέρος πραγματικά υπέροχο. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για επίσκεψη, αφού προσφέρει εκπληκτικό τοπίο, όμορφα ηλιοβασιλέματα, καλό φαγητό, ωραία πλατεία για περπάτημα και φυσικά, πολλούς θρύλους.

Λέγεται, επίσης, πως κάποιοι ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους διηγούνταν ότι στην περιοχή του παλαιότερου χωριού εμφανίζονταν νεράιδες κάθε που σουρούπωνε, οι οποίες ήταν ορατές σε όσους διέσχιζαν τον λοφίσκο. Μάλιστα, σύμφωνα με μια διαφοροποιημένη εκδοχή, αν έβλεπαν νέους άνδρες τους μιλούσαν, προτρέποντάς τους να πέσουν μαζί τους στα νερά του Αλιάκμονα.

Συνάντηση με τις μούσες στο Βελβεντό Κοζάνης

Στους πρόποδες των Πιερίων, 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου (του ποταμού Αλιάκμονα), συναντάμε το Βελβεντό. Μια κωμόπολη περίπου 4000 κατοίκων, που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το Βελβεντό είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό για τη συνάντηση μας με τις…μούσες στο «Φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών» ή αλλιώς στο «Σκεπασμένο». Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ κατέβαιναν οι εννέα μούσες (που όλες τις μάγευε η μουσική) για να λουστούν και να χορέψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ