Τι λένε στο Πινάκιο άνθρωποι της μόδας

Η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει σε όλο και περισσότερα πεδία της ζωής μας. Εδώ και λίγο καιρό φαίνεται να προκαλεί αναταράξεις στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με τη μόδα.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Θα μπορούν οι υπερ-υπολογιστές να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη φαντασία και ευρηματικότητα στην δημιουργία των ρούχων αλλά και των τάσεων στη μόδα;

Νομικές δικλείδες

Την στιγμή που μεγάλο μέρος του κόσμου της μόδας γιορτάζει τις νέες δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρει στον κλάδο η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, η επιστήμη του Δικαίου τρέχει (και δεν φτάνει) να νομοθετήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάζουν πλήθος νομικών προκλήσεων, που σχετίζονται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την παραποίηση και το απόρρητο των δεδομένων.

Ο καθορισμός της κυριότητας και της προστασίας των σχεδίων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη  εγείρει ζητήματα σχετικά με την κυριότητα των πνευματικών δικαιωμάτων και την επιβολή του νόμου σε περιπτώσεις παραβίασης. Επιπλέον, η δυνατότητα της ΤΝ να δημιουργεί πειστικά προϊόντα απομίμησης περιπλέκει τις προσπάθειες καταπολέμησης της προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν μπορούν οι υπολογιστές να νικήσουν την φαντασία και τις ιδέες μας

Στο Πινάκιο μιλούν γυναίκες από το χώρο της μόδας, κυρίες που γνωρίζουν αυτόν τον χώρο πολύ καλά και δίνουν την δική τους οπτική στην υπόθεση ότι οι υπολογιστές θα αντικαταστήσουν σχεδιαστές και παρεμφερή επαγγέλματα.

Στέλλα  Bολακάκη, σχεδιάστρια μόδας: Ένα νέο ταξίδι

Εν έτη 2024 που η τεχνολογία καλπάζει σε όλους τους τομείς η βιομηχανία της μόδας δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο και έχει μπει για τα καλά στην βιομηχανία της μόδας. Σχεδιασμός, κατασκευή, εξατομίκευση, καταναλωτική εμπειρία είναι οι πέντε βασικοί τομείς που η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά ραγδαία στην ανάπτυξη τους  Εικονικές εμπειρίες δοκιμών προϊόντων και εξατομικευμένες προτάσεις για κάθε άνθρωπο είναι δύο από τα δυνατά χαρτιά αυτής της τάσης. Όπως σε κάθετι καινοτόμο έτσι και εδώ πολύ είναι αρνητές πιστεύοντας ότι έτσι θα καταργηθεί η έννοια της δημιουργίας. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα πάει την μόδα σε άλλα επίπεδα που δεν τα έχουμε καν φανταστεί και ανυπομονώ για αυτό το ταξίδι.

Dita Von D, σχεδιάστρια μόδας: Να δούμε την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης ως νέα ευκαιρία

Είναι γεγονός πως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις ζωές μας -τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Όσο η τεχνολογία θα εξελίσσεται και θα προκύπτουν  τάσεις που  φέρουν μια καινούρια ταυτότητα άλλο τόσο θα αυξάνεται  η απειλή της αντικατάστασης. Παράλληλα  θεωρώ πως καμία εξέλιξη  τεχνολογίας δεν θα είναι εχθρός μας εάν εμείς πάρουμε την πρωτοβουλία  να πορευτούμε πάνω σε αυτήν και να την χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για την δική μας δημιουργική διαδικασία. Τον παν είναι η προσαρμογή .

Όπως CGI δεν αντικατέστησε τον «πραγματικό» κινηματογράφο και το Photoshop δεν αντικατέστησε την πραγματική τέχνη αλλά προσφέρανε καινούριες δυνατότητες αναβαθμίζοντας ότι ξέραμε μέχρι στιγμής,  έτσι, και ο σχεδιαστής με την βοήθεια του AI θα μπορέσει να πετύχει το στόχο του πιο άμεσα και αποτελεσματικά χάρη του σωστού  φιλτραρίσματος των δεδομένων.

Η σωστή ενημέρωση και η επιπλέον γνώση γύρω από το ΑΙ θα μας βοηθήσει πως να χειριστούμε σωστά και ηθικά τους κίνδυνούς που αναμένονται να προκύψουν ,  και εμείς από την άλλη θα  ξεπεράσουμε το φόβο της αντικαταστάσης . Άλλωστε, σε οτιδήποτε χάνεται κάτι καινούριο προκύπτει ,(θέσεις εργασίας ,επαγγέλματα ,ιδέες, δημιουργίες, ευκαιρίες κλπ ).

Έλβη Μιχαηλίδου, δημοσιογράφος: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς την ανθρώπινη δημιουργικότητα και μοναδικότητα

Υπάρχουν δύο απόψεις: μια ενθουσιωδώς ταγμένη υπέρ μιας ευρείας και εκτεταμένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και μια άλλη επιφυλακτική και φοβική απέναντι της. Στο ενδιάμεσο εκφράζονται διάφορες συμβιβαστικές υβριδικές θεωρίες, που υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς την ανθρώπινη δημιουργικότητα και μοναδικότητα, που προϋποθέτουν προσωπικές  ιδέες/δεξιότητες και ανθρώπινες εμπειρίες, αλλά μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του σχεδίου, της μόδας και να εξασφαλίσει προσαρμογή σε ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής. Η εργαλειοποίηση αυτή, μέσω του αυτοματισμού μπορεί να εξοικονομήσει κόστος, χρόνο και να προάγει την καινοτομία.  Επιπλέον μπορεί να διευκολύνει νέους χρήσιμους τομείς όπως προγνωστική-προσομοιωτική ανάλυση, οικολογικό σχεδιασμό κ.α. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές, παραγωγικές κατασκευαστικές διαδικασίες και εργασίες, αλλάζοντας την ανθρώπινη ζωή. Το θέμα όμως παραμένει και είναι ευρύτερο. Θα περιοριστεί άραγε η τεχνητή νοημοσύνη στα προαναφερόμενα και υποβοηθητικά όρια ή θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατάσταση και με ποιο σκοπό;  Ως ένα σύνολο αλγορίθμων και δεδομένων η πορεία της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται από αυτά τα δεδομένα και την εξέλιξη τους, την ποιότητα, σκοπιμότητα, την ποσότητα τους, την συχνότητα και τον τρόπο και τον έλεγχο τροφοδοσίας.  Όμως όπως ο απόλυτος εξορθολογισμός δεν είναι ίδιον της δημιουργικότητας έτσι και η απόλυτη ουδετερότητα δεν είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τεχνολογίας.

NadiaBele, κοσμηματοποιός:  Η υψηλή τεχνολογία θα μας διευκολύνει

Βάσει ερευνών η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων στη βιομηχανία της μόδας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% τα προσεχή χρόνια. Στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούμε περισσότερο από μια δεκαετία τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας κι ομολογώ πως μας διευκολύνει απίστευτα σε ορισμένες εργασίες. Ποτέ δεν ανησύχησα πως απειλούμαστε απ’ αυτήν. Κάθε άλλο, αγαπώ την εξέλιξη, και πιστεύω πως αν αξιοποιήσουμε σωστά τη τεχνητή νοημοσύνη θα μεγαλουργήσουμε. Ως ανθρώπινα όντα ο Δημιουργός φρόντισε να μας προικίσει με ανεπτυγμένα συναισθήματα και σπουδαία ταλέντα που κανένα προϊόν τεχνολογίας δε θα μπορέσει να αντικαταστήσει. Οπότε κατά την γνώμη μου το εξυπνότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε-χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για τις «βαριές εργασίες» και να κρατήσουμε για ‘μας τις πιο “λεπτοφυείς” εξασφαλίζοντας έτσι ποιοτική εργασία σε πιο σύντομους χρόνους,  και συνεπώς περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εμάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ