Της Λυδίας Καραθανάση

Θέλουν να ζήσουν το πρώτο καλοκαίρι ως… ροβινσώνες κρούσσοι μακριά από τις προσταγές και τον έλεγχο των γονέων τους. Επιταχυντής σε αυτή την επιθυμία δεν είναι άλλος από τον έρωτα. Οι έφηβοι θέλουν να κάνουν διακοπές, τις πρώτες τους και μόνοι τους. Στην ανακοίνωση της επιθυμίας το σπίτι μετατρέπεται σε … πεδίο μάχης. Πως αποφεύγονται αυτές οι εντάσεις; Με ποια επιχειρήματα οι γονείς πείθουν τα παιδιά χωρίς να τα πληγώνουν εξηγώντας τους πως θα κάνουν διακοπές όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή;

Η κατάλληλη ηλικία

«Ένα παιδί μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έτοιμο να κάνει μόνο του διακοπές. Ο κάθε γονιός αντιλαμβάνεται πολύ καλά αν το παιδί του διαθέτει την ωριμότητα να κάνει διακοπές μόνο του ή όχι. Είναι σημαντικό όμως η κρίση αυτή ως προς την ωριμότητα να είναι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας και όχι απόφαση βασισμένη στο φόβο και την ανασφάλεια του γονέα. Ένας έφηβος είναι λογικό να θέλει να περάσει χρόνο στις διακοπές με φίλους. Η αυτονομία του είναι μια πολύ σημαντική διεκδίκηση για την είσοδο του στην ενήλικη ζωή. Αν δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος πραγματικός κίνδυνος σε αυτό που ζητά ο έφηβος, οι διακοπές είναι ένα θέμα που χρειάζεται να συζητήσουν οι γονείς μαζί του και να συναποφασίσουν πως θα γίνει πραγματικότητα και υπό ποιους όρους. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τις πρώτες διακοπές; (π.χ. σε κάποιο φιλικό σπίτι; Σε κοντινή απόσταση; Για λίγες μέρες;)», εξηγούν οι επιστήμονες της Γραμμής 115-25.

Συμβουλές:

Αν το παιδί τελικά φύγει θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες συμβουλές. «Συμβουλές, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες κατά την περίοδο των διακοπών οι έφηβοι έχουν δεχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγαλώματός τους.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ