Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin εκτινάχθηκε πάνω από το 1 τρισ. δολάρια καθώς η τιμή του άγγιξε στις αρχές Νοεμβρίου τα 70.000 δολάρια. Στις 26 Νοεμβρίου, με την τιμή του να έχει υποχωρήσει στα 54.572 δολάρια, η αξία των bitcoin ανερχόταν στα 1,03 τρισ. δολάρια.
Σε ποιο ποσοστό, όμως, της συνολικής ποσότητας του χρήματος στον κόσμο αντιστοιχεί το ποσό αυτό; Σύμφωνα με μία εκτίμηση, αντιστοιχεί στο 2,9% της παγκόσμιας ποσότητας χρήματος και στο 11,4% της παγκόσμιας αξία τους χρυσού.

Η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων, που είναι υπερδιπλάσια από αυτή του bitcoin, ανέρχεται στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς χρήματος.


Πώς υπολογίσθηκε η προσφορά χρήματος
Για την παραπάνω εκτίμηση ελήφθη υπόψη η παγκόσμια προσφορά χρήματος με τη στενή έννοια, δηλαδή η νομισματική κυκλοφορία (χαρτονομίσματα και κέρματα) καθώς και οι καταθέσεις όψεως, την οποία το Money Project υπολόγισε ότι ανέρχεται σε 35,2 τρισ. δολάρια.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς θεωρείται αμφιλεγόμενος δείκτης, καθώς εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα crypto, τα οποία υπόκεινται σε μεγάλη χειραγώγηση των τιμών τους, όπως φαίνεται και από τις τεράστιες διακυμάνσεις τους.

Τι είναι το Bitcoin και ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα «Satoshi Nakamoto»

Αρχικά πρέπει να αντιληφθεί κανείς τι είναι το Bitcoin.
Δημιουργήθηκε το 2009, και ο λόγος ύπαρξης του είναι να χρησιμοποιείται ως μέσο κρυπτογράφησης σε μια βάση δεδομένων blockchain στην οποία επιτρέπεται η γρήγορη και ανώνυμη μεταφορά κεφαλαίων εκτός του συμβατικού κεντρικού συστήματος πληρωμών.
Ο συγγραφέας της δημοσίευσης, και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού, παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.
Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα.
Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Satoshi Nakamoto για μεγάλο διάστημα έδινε το παρόν σε διάφορα forum σχετικά με το Bitcoin, απαντώντας σε ερωτήσεις. Ύστερα, την άνοιξη του 2012 εξαφανίστηκε από προσώπου Internet, και έκτοτε δεν έχει ξαναδώσει αδιαμφισβήτητα ψηφιακά σημεία ζωής.
Άλλη μια πληροφορία που υπάρχει για τον Nakamoto, είναι πως είναι κάτοχος ενός εκατομμυρίου Bitcoin, τα οποία, με την ισοτιμία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 421 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ