Ο Joker είχε μια μακρά και ταυτόχρονα  ταραχώδη πορεία όπου πολλές εμφανίσεις του φαίνεται να κάνουν τον εμβληματικό χαρακτήρα του ενώ άλλες πάλι πασχίζουν να ξεχωρίσουν.

Αν και η κάθε ερμηνεία του Joker στην μεγάλη οθόνη «μένει» στον θεατή υπάρχει μια ερμηνεία που ξεχωρίζει.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την ερμηνεία του Heath Ledger στο The Dark Knight του 2008.

Έδωσε βάθος και ήταν η πρώτη φορά που οι φαν του Batman ασχολήθηκαν με τον Joker εξίσου με τον αγαπημένο τους ήρωα εξερράγη στη σκηνή και έγινε αμέσως επιτυχία στους θαυμαστές.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότερες απεικονίσεις του Joker μετά από αυτό προσπάθησαν να αναπαράγουν πτυχές της ερμηνείας του Ledger. Για να γίνει ξανά επιτυχία στο κοινό κάθε νέα απεικόνιση ζωντανής δράσης, πρέπει να απεικονίσει κάτι νέο που μπορεί να εκπλήξει τους ανθρώπους με την αποτελεσματικότητά του.

Η πρώτη του εμφάνιση του 1940 και πως «σώθηκε»

Ο Joker έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1940 στο ντεμπούτο τεύχος του κόμικ Batman. Η αρχική απεικόνιση αυτού του κακού προοριζόταν να σκοτωθεί, ωστόσο, σώθηκε από τους εκδότες και κρατήθηκε στη ζωή. Μετά από αυτό, ο χαρακτήρας συνέχισε να αυξάνεται σε δημοτικότητα και αναδείχθηκε ως ο βασικός κακός του Batman.

Τα στοιχεία του χαρακτήρα του και οι σκοτεινές του ρίζες

Έδειχνε σημάδια ψυχοπάθειας και γενικά όντας τρελός, ο Joker προοριζόταν πάντα να είναι ένας πιο σκοτεινός και στριμμένος κακός για να πολεμήσει ο Σκοτεινός Ιππότης. Λόγω της λογοκρισίας από τον κώδικα των κόμικς, ωστόσο, για ένα μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάστηκε περισσότερο ως φαρσέρ παρά ως δολοφόνος. Αυτό επανήλθε στη δεκαετία του 1970, όταν δόθηκε στον Joker η ελευθερία να επιστρέψει στις πιο σκοτεινές του ρίζες.

Με το μουστάκι ο Joker

Υπήρχαν πολλές εκδοχές του Joker καθώς ο άντρας με τα μαύρα μεταβαλλόταν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μία από τις προηγούμενες εμφανίσεις του είχε γίνει από τον Cesar Romero για τη σειρά Adam West Batman. Αυτή η σειρά, παρόλο που ταιριάζει στην φιλοσοφία της ιστορίας και εξυπηρετεί το σκοπό της, τελικά δεν έχει θεωρηθεί ως η καλύτερη απεικόνιση του χαρακτήρα. Οι πιο χαζές πτυχές συμβαδίζουν περισσότερο με την ερμηνεία του φαρσέρ που παρατηρήθηκε κατά την εποχή του κόμικ. Το μακιγιάζ έχει επίσης κοροϊδευτεί, με τον Romero να αρνείται να ξυρίσει το μουστάκι του, απαιτώντας επομένως τη λευκή μπογιά να απλωθεί απλώς στις τρίχες.

Η αναγέννηση με τον Jack Nicholson

Μια μεταγενέστερη απεικόνιση όπως είδε ο Jack Nicholson στο Batman του 1989 ήταν κάπως πιο αληθινή στα πιο σκοτεινά θέματα του χαρακτήρα. Αυτή η απεικόνιση είναι πολύ πιο ακριβής στις προθέσεις του χαρακτήρα και ξεχωρίζει ως μια μοναδική απεικόνιση. Αυτή η πιο μαφιόζικη εκδοχή του Τζόκερ ταίριαξε καλά με το κοινό και οδήγησε στο να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία εκείνη η ταινία του Μπάτμαν εκείνη την εποχή.

Και ξαφνικά… Ledger

Με ένα νέο reboot του Batman από τον Christopher Nolan, ήρθε μια νέα απεικόνιση του Joker. Ο Ledger ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο ήταν γνωστός μόνο για κωμικούς και ρομαντικούς ρόλους, χλευάστηκε ανοιχτά από τους θαυμαστές επειδή επιλέχθηκε να υποδυθεί τον εμβληματικό κλόουν. Πολλοί πίστευαν ότι αυτό σήμανε την πτώση της διαφημιστικής εκστρατείας για τον Batman του Nolan, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι το casting του Ledger ήταν μια κοροϊδία του χαρακτήρα.

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας , ένα κύμα  διαφορετικών απόψεων σάρωσε τους πάντες. Η ερμηνεία του Ledger ήταν κάτι νέο, σκοτεινό και τελικά κάτι περισσότερο από άξιο να αυτοαποκαλείται ζωντανή απεικόνιση του Τζόκερ.

Οι θαυμαστές δεν περίμεναν, και μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν δει ποτέ, μια τέτοια απεικόνιση του χαρακτήρα στην οθόνη. Ο Ledger δυστυχώς πέθανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων και θα κέρδιζε μετά θάνατον Όσκαρ για την ερμηνεία του. Έχοντας κατά νου τη δημοτικότητα της απεικόνισης, κανείς δεν ήξερε πώς θα μπορούσε να ακολουθηθεί αυτή η εκδοχή.

Το έργο του Ledger στο The Dark Knight είναι πιθανότατα η καλύτερη απεικόνιση αυτής της εκδοχής του Joker που θα υπάρξει.

Οι νέες ερμηνείες του Joker  θα πρέπει αντ ‘αυτού να επικεντρωθούν στους νέους δρόμους που θα μπορούσε να πάρει ο χαρακτήρας. Ποια θα μπορούσε να είναι μια νέα ερμηνεία ή προσέγγιση του χαρακτήρα που θα τον έκανε να νιώθει φρέσκο; Αυτό το μοναδικό ερώτημα είναι τι έκανε τον Ledger να κατακτήσει τον θαυμασμό των θαυμαστών του Batman. Το βήμα του προς τον Nolan για τον χαρακτήρα ήταν απόλυτα σύμφωνο με τον κόσμο που είχε καθιερωθεί και ένιωθε σαν μια πιο αληθινή εκδοχή του πώς μπορεί να υπάρχει ένας χαρακτήρας όπως ο Joker.

Οποιαδήποτε νέα εκδοχή του Joker πρέπει να σέβεται το βάρος του ρόλου και να καταλήξει σε κάτι εντελώς πρωτότυπο αν θέλει να ξεχωρίσει. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία που μπορεί να έχει κάποιος νέος να ξεχωρίσει ως ο πρίγκιπας κλόουν του εγκλήματος. Διαφορετικά, είναι πολύ πιο πιθανό οποιαδήποτε νέα απόδοση να λάβει απλώς να είναι άγουρη. Δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς θα μπορούσε να κάνει αυτή η νέα εκδοχή, ωστόσο, κανείς δεν περίμενε τι ήταν σε θέση να φέρει στο τραπέζι ο Ledger. Θα χρειαζόταν κάτι αντίστοιχο για να ξαναγίνει ο χαρακτήρας ξανά η φαντασία των θαυμαστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ