Μας προστατεύουν ή όχι τα εμβόλια; Πρόσω ολοταχώς για καθολικό lockdown;

Συναγερμό, φόβο και νέα έκτακτα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα με ανησυχητικά πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα που αποτελεί το «κλειδί» για την είσοδο στα ανθρώπινα κύτταρα.  Η μεταδοτικότητα της είναι πολύ ισχυρή και έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα…

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ειδικός στον τομέα της υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δεν έκρυψε τους φόβους του για τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια νέα παραλλαγή σε ένα τρέχον κύμα», έγραψε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σήμερα στο Twitter.

«H νέα παραλλαγή μας εξέπληξε, εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό, αναπτύσσοντας περισσότερες μεταλλάξεις από ό,τι περιμέναμε, ειδικά μετά από ένα πολύ σοβαρό τρίτο πανδημικό κύμα της παραλλαγής «Δέλτα», υποστηρίζει ο Τούλιο ντε Ολιβιέρα, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform».

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιστήμονες «έχουν πλήρη μεσάνυχτα» σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητας των εμβολίων που διαθέτει στη φαρέτρα της η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπισή της.

«Η παραλλαγή της Μποτσουάνα έχει ομοιότητες με τις μεταλλάξεις Λάμδα και Βήτα», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός επιστήμονας, Ρίτσαρντ Λέσελς, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

«Όλα αυτά μας προκαλούν ανησυχία ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί όχι απλώς να έχει ενισχύσει τη μεταδοτικότητα, επομένως να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να παρακάμψει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Λέσελς, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Στην Ελλάδα

Εντείνεται η ανησυχία από την μετάλλαξη Μποτσουάνα. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα συνεδριάζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώ ήδη χώρες της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει την αναστολή πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής.

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 40%

Και ενώ η νέα μετάλλαξη του ιού σκορπά τρόμο ο  ΠΟΥ έκανε άλλη μια δραματική επισήμανση, δείχνοντας πόσο απαραίτητη είναι η τρίτη δόση. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στη μετάδοση του κορωνοϊού. Επανέλαβε δε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα. «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%. Με τη Δέλτα, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε.

Οι Pfizer/BioNTech εξετάζουν αν αντέχει το εμβόλιο τους απέναντι στην «Μποτσουάνα»

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο της BioNTech, που συνεργάζεται με την πολυεθνική του φαρμάκου της Pfizer, πραγματοποίησε έρευνες για την ανθεκτικότητα του εμβολίου τους απέναντι στην νέα νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή «Μποτσουάνα» της Covid-19. Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών αναμένονται «το αργότερο σε δύο εβδομάδες», δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech.

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», σε περίπτωση που κάποια παραλλαγή του ιού αποδειχθεί ανθεκτική στις υπάρχουσες εκδοχές των εμβολίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ