Φυλακίστηκε δύο φορές – Κατηγορήθηκε για…εσχάτη προδοσία

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο μεσσηνιακό βουνό Ραμοβούνι, όταν η μητέρα του καταδιωκόταν από τους Τούρκους.

Από πολύ μικρός ακολούθησε τον πατέρα του στην κλέφτικη ζωή, και σε ηλικία 15 ετών, παντρεύτηκε την κόρη του προεστού Λεονταρίου Καρούσου, Αικατερίνη και έγινε οπλαρχηγός.

Έμεινε πολύ λίγο στο χωριό της γυναίκας του, γιατί η οικογένεια του είχε διαμάχες με τους Τούρκους. Έτσι εγκατέλειψε την ειρηνική ζωή και άρχισε πάλι την κλέφτικη.

Κατά την έξοδο του Ανδρούτσου από την Πελοπόννησο, ο Κολοκοτρώνης κάλυψε την υποχώρηση του, μέχρι και την Κόρινθο. Βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση κατά τη μάχη και αναγκάστηκε να καταφύγει στη ρωσοκρατούμενη Ζάκυνθο.

Με το ρωσοτουρκικό πόλεμο πήρε μέρος στην καταδρομική εκστρατεία του Αιγαίο, που κράτησε 10 μήνες. Πριν από την Σκιάθο κινδύνεψε να αιχμαλωτιστεί και να αναγκάστηκε πάλι να καταφύγει στην Ζάκυνθο. Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και τον Ιανουάριο του 1821, παίρνοντας την ειδοποίηση της προετοιμασίας της επανάστασης, πήγε στην Σκαρδαμούλα Μάνης, όπου έκανε πολλές στρατολογήσεις.

Ασυγκράτητος και αποτελεσματικός

Στις 23 Μαρτίου με ένα σώμα Μανιατών μπήκε στην Καλαμάτα και έπειτα στράφηκε στην Αρκαδία και πολιόρκησε τους Τούρκους ως την Καρύταινα, Στις 12 Μαΐου κατατρόπωσε τον τούρκικο στρατό του Κεχαγιά, στο Βαλτέτσι, και έπεισε τους Έλληνες οπλαρχηγούς να στραφούν κατά της Τρίπολης.

Η Τρίπολη ήταν τότε η πρωτεύουσα του Μοριά και μετά από επιτυχημένη πολιορκία παραδόθηκε στους Έλληνες, στις 26 Σεπτεμβρίου 1821.

Ο Κολοκοτρώνης διορίστηκε στο μεταξύ στρατηγός των επαναστατικών δυνάμεων της Πελοποννήσου, από την προσωρινή κυβέρνηση. Στάλθηκε στην Πάτρα την οποία πολιόρκησε, αλλά η κάθοδος του Δράμαλη στην Πελοπόννησο, τον ανάγκασε να σταματήσει την πολιορκία και να ασχοληθεί με την απόκρουση του Δράμαλη.

Με το στρατηγικό σχέδιο του Κολοκοτρώνη, οι Έλληνες κατάφεραν να αποκλείσουν τον Δράμαλη στην Αργολική πεδιάδα, ενώ τον Ιούλιο του 1822, επιχειρώντας ο Δράμαλης να επιστρέψει στην Κόρινθο (εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων) δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα στα Δερβενάκια. Έπειτα ο Κολοκοτρώνης στράφηκε προς το Ναύπλιο και το ανάγκασε να παραδοθεί.

Τον φυλάκισαν…πριν «γεννηθεί» η Ελλάς

Πριν προφτάσεις να στεριώσει η ελληνική εξουσία, στο Ναύπλιο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος.

Ο Κολοκοτρώνης πιάστηκε αιχμάλωτος και κλείστηκε στο Μοναστήρι της Ύδρας, ενώ ο γιός του Πάνος, σκοτώθηκε κατά τις εμφύλιες μάχες.

Στο μεταξύ, έγινε η εισβολή των Αιγυπτίων με τον Ιμπραήμ, στην Πελοπόννησο και όλοι στράφηκαν στον Κολοκοτρώνη.  Έτσι, αυτοί που τον κρατούσαν αιχμάλωτο αναγκάστηκαν να τον απελευθερώσουν και να του δώσουν πάλι την αρχηγία.

Έσωσε την Πελοπόννησο από τα νύχια του Ιμπραήμ με…κλεφτοπόλεμο

Ο Κολοκοτρώνης, επειδή δεν είχε τις απαιτούμενες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ, ρίχτηκε σε έναν κλεφτοπόλεμο, με στόχο τη φθορά της στρατιάς του Αιγύπτιου ηγέτη, εφαρμόζοντας την τακτική της «καμένης γης». Παράλληλα άρχισε ένα άγριο κυνηγητό κατά των «προσκυνημένων» κάθε χωριού. Με τη συμβολή του Κολοκοτρώνη και της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, αργότερα σώθηκε η Πελοπόννησος.

Μετά την απελευθέρωση και τον ερχομό του Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδας, ο Κολοκοτρώνης τάχθηκε στο πλευρό του αι έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς φιλορωσικούς παράγοντες.

Η αντιβασιλεία, η θανατική ποινή, οι δύο δικαστές και ο Όθωνας

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, ο Κολοκοτρώνης έγινε αρχηγός της ρωσικής παράταξης.  Συγκέντρωσε όμως το θυμό της Αντιβασιλείας για τα πολιτικά του φρονήματα και αιχμαλωτίστηκε. Δικάστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η δίκη του έμεινε ιστορική και κατά τη διάρκεια της, δύο δικαστές ο πρόεδρος Α. Πολυζωίδης και ο δικαστής Γ. Τερτσέτης αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις της Αντιβασιλείας και δεν υπέγραψαν την καταδικαστική απόφαση.

Μόλις ενηλικιώθηκε ο Όθωνας, ο Κολοκοτρώνης ήταν κλεισμένος στο Παλαμίδι. Η ποινή του μετατράπηκε σε 20ετη κάθειρξη και έπειτα από λίγο αφέθηκε ελεύθερος. Πήρε το βαθμό του στρατηγού και διορίστηκε σύμβουλος επικρατείς. Πέθανε σε ηλικία 73 χρονών στην Αθήνα και τιμήθηκε πολύ από τους Έλληνες. Θεωρείτε ο μεγαλύτερος ήρωας και η σεβαστότερη μορφή της επανάστασης και πολλά δημοτικά τραγούδια «Κολοκοτρωναίικα» υμνούν την δράση του και το όνομα του.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια – Υδρόγειος, επιμέλεια: Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Δείτε επίσης: Η αρχή και το τέλος της ελληνικής επανάστασης

Δείτε επίσης: Τα πραγματικά ονόματα των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης του 1821

Δείτε επίσης: Δούκισσα Πλακεντίας: Η ξεχασμένη ευεργέτιδα της ελληνικής επανάστασης

Δείτε επίσης: Ο Κολοκοτρώνης μέσα από τα μάτια ενός φιλέλληνα πολεμιστή

Δείτε επίσης: Δημήτριος Υψηλάντης: Ο ανιδιοτελής αγωνιστής της επανάστασης

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Οι μυθικές μάχες του ανυπέρβλητου στρατηγού και η δολοφονία στο Φάληρο

Δείτε επίσης: Οι ελληνικές εφημερίδες στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1830)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ