Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η βαριά κακοκαιρία που πλήττει το Τέξας προκαλεί προβληματισμό έντονο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα γραφεία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές επιπτώσεις.  Τα αιολικά της πάρκα στο Τέξας δεν ήταν σε θέση να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια λόγω των ακραίων και πρωτόγνωρων για την περιοχή καιρικών φαινομένων.

Σε  σχετική της ανακοίνωση  της η εισηγμένη τόνισε, «τα τρία αιολικά της πάρκα, συνολικής ισχύος 520 MW υπέστησαν περιορισμό στη λειτουργία τους κι έτσι δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια του πολικού ψύχους που επικράτησε. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο «να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις».

Το Deal που την περιορίζει

Το πρόβλημα που έχει προκύψει  είναι ότι το SPV (εταιρεία ειδικού σκοπού) το οποίο ελέγχει τα τρία αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας, συνολικής δυναμικότητας 520Mw, είχε προπληρωμένα συμβόλαια για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω της μη λειτουργίας των αιολικών μονάδων. Θεωρητικά θα έπρεπε να αγοράσει από την αγορά την ποσότητα ενέργειας που δεν μπόρεσε να διοχετεύσει, ωστόσο, αυτό στην πράξη δεν μπορεί να συμβεί καθώς η τιμή κιλοβατόρας, λόγω της κατάρρευσης της παραγωγής, εκτινάχθηκε στα 9.000 δολάρια/MWh έναντι 20 δολαρίων κανονικής τιμής, καθιστώντας αδύνατη την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων.

Που ποντάρει η ΤΕΡΝΑ  για να σώσει την παρτίδα

Με την πολιτεία του Τέξας να έχει κηρυχθεί από τον κυβερνήτη σε κατάσταση καταστροφής («state of disaster») η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επικαλέστηκε ανωτέρα βία (force majeure) για τη μη πώληση της ποσότητας ενέργειας που προέβλεπαν τα συμβόλαιά της, παραπέμποντας στα δικαστήρια την υπόθεση.

Τα  τρία ενδεχόμενα που εξετάζουν για να σώσουν την παρτίδα είναι:

  • να γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι ανωτέρας βίας, αποφεύγοντας τις οικονομικές επιπτώσεις,
  • να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και
  • να απορριφθεί το αίτημα της εταιρίας και να υποχρεωθεί στην τήρηση του συμβολαίου.

Από την κακοκαιρία στις ΗΠΑ στις καλές θάλασσες του Αιγαίου

Και ενώ  στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, εντός των τειχών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρά στην υλοποίηση του οράματος των θαλασσίων αιολικών πάρκων.

Νέο κεφάλαιο με την Ocean Winds

Σε δυναμική είσοδο στην πολλά υποσχόμενη αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που ανακοίνωσε συνεργασία με την Ocean Winds. Η τελευταία αποτελεί joint venture δύο κορυφαίων διεθνών ενεργειακών ομίλων, της EDP Renewables (EDPR) και της ENGIE, με 5,5 GW έργων υπό κατασκευή και υπό ανάπτυξη.

«Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, όπως χάθηκε η ευκαιρία του 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, παρουσιάζοντας το όραμα των τριών ομίλων για τον βέλτιστο τρόπο ανάπτυξης της νέας αυτής αγοράς στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ