Περισσότερες από 8000 κλήσεις στην Γραμμή SOS 15900

Ραγδαία αύξηση της βίας κατά των γυναικών στα lock-down;

To μήνυμα της Γ.Γ  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων  Μαρία Συρεγγέλα  στην «On Time» στις κακοποιημένες γυναίκες: «Ζήτα βοήθεια, γίνε η δύναμή σου»

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Πόρτες κλειστές. Πίσω από αυτές απλώνεται το βασίλειο του πόνου, του φόβου και της σιωπής…  Εκατοντάδες γυναίκες θύματα κακοποίησης στην Ελλάδα.  Άγριο ξύλο, χωρίς λόγο τις περισσότερες φορές μόνο και μόνο για την επίδειξη ισχύς και επικράτησης.

Η βία δεν ξεχωρίζει κοινωνικά στάτους, περιοχές και  παραμονεύει ειδικά την περίοδο του lock-down.   Πίσω από τα καλά κλειδωμένες πόρτες την προηγούμενη περίοδο καταγράφηκε αύξηση βίαιων κρουσμάτων σε βάρος γυναικών της τάξεως του 80%.

Και αυτές είναι οι επίσημες καταγραφές από τις κλήσεις που δέχθηκε η Γραμμή SOS 15900, γυναίκες που τόλμησαν και σήκωσαν το ακουστικό και μίλησαν με έναν ειδικό για να βγουν από το λαβύρινθο αυτό.   Αυτή την περίοδο διανύουμε το δεύτερο lock-down σε ένα χρόνο και σίγουρα το φαινόμενο της βίας βρίσκεται πάλι σε έξαρση.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της Γραμμής SOS 15900 οι κλήσεις κάθε χρόνο ανέρχονται στις 4000 αλλά  το διάστημα εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων Μαρτίου-Απριλίου οι σχετικές κλήσεις αυξήθηκαν κατά 80%.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο κύμα του lock-down τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και  ο Πρωθυπουργός είχαν μιλήσει για την βία σε βάρος των γυναικών σε μηνύματα τους και τις παρότρυναν να μην ανέχονται την κακοποίηση και να μιλούν.

Σε συνδυασμό και με το σποτ της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας που παιζόταν στις τηλεοράσεις άνοιξαν στόματα και πολλές γυναίκες μίλησαν σπάζοντας την σιωπή.

Σήμερα 25 Νοεμβρίου,   Διεθνής  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών  και η «On Time» αποδίδει φόρο τιμής στις γυναίκες και στέλνει  μήνυμα ηχηρό κατά της βίας.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα On Time στις 25 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο αυτό μιλά η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ Μαρία Συρεγγέλα  μιλάει στην «On Time» και επισημαίνει  πως καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη της και τα μαρτύρια έχουν τέλος και λύσεις.

Πόσες κλήσεις δεχτήκατε σε έναν χρόνο που αφορούν την κακοποίηση; Έχουν αυξηθεί και κατά πόσο τα προηγούμενα χρόνια;

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ Μαρία Συρεγγέλα

«Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και τις 22/11/2020 η Γραμμή SOS  δέχθηκε  8.133 κλήσεις. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 5.624 (69%) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων βίας.  Από αυτές, οι 3.814 κλήσεις (68%) αφορούσαν  καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1.810 κλήσεις (32%), αφορούσαν καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα.  Οι 3.400 κλήσεις (88%) αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση καταγγελιών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει αυξηθεί η βία. Εκτιμάται ότι επειδή το ζήτημα συζητείται πιο ανοιχτά, ολοένα και περισσότερα θύματα τολμούν να μιλήσουν για το πρόβλημά τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας του Μαρτίου: Να φτάσει παντού το μήνυμα πως υπάρχει διέξοδος για τις γυναίκες θύματα βίας, μέσω του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.  Μέσα από την καμπάνια αυτή, τόσο τα θύματα όσο και τα τρίτα πρόσωπα του φιλικού/συγγενικού περιβάλλοντος ενημερώθηκαν για τη γραμμή 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας και αποφάσισαν να  αναλάβουν δράση».

 Οι συνθήκες του εγκλεισμού αυξάνουν τα περιστατικά βίας στο σπίτι;

«Δεν ευθύνεται η καραντίνα για τη βία κατά των γυναικών. Άνδρες που δεν ήταν βίαιοι, δεν έγιναν ξαφνικά λόγω του περιορισμού στο σπίτι. Εντάθηκαν τα περιστατικά βίας από άνδρες που ήδη είχαν βίαιη συμπεριφορά απέναντι στις συντρόφους τους. Πρόκειται για φαινόμενο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται σε περιόδους κρίσης, καθώς και σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί».

 Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί βία και προσπαθούν να «αποδράσουν» απ’ αυτή την κατάσταση;

«Η έξοδος από μια κακοποιητική σχέση απαιτεί προσεκτικά βήματα και σωστή ενημέρωση. Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα που εντάσσονται στο δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν δωρεάν τις εξής υπηρεσίες:

– ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών,

– κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης (µε την οπτική του φύλου),

-παραπομπής ή συνοδείας -όποτε αυτό απαιτείται- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.,

-νομικής βοήθειας, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους.

Φυσικά, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, οι γυναίκες αυτές μπορούν και πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, ή να καλέσουν στο 100».

Ποιες ώρες λειτουργεί η γραμμή 15900 και ποιες είναι οι υπηρεσίες που διαθέτει;

« Η τηλεφωνική γραμμή 15900 λειτουργεί πανελλαδικά 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα. Παρέχει άμεση συμβουλευτική στήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς/ες επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας, ενώ οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής».

 Τέλος, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα κατά της γυναικείας κακοποίησης;

«Αυτό που θέλω να πω σε κάθε γυναίκα που κακοποιείται είναι: «Ζήτα βοήθεια, γίνε η δύναμή σου».

Όταν το σπίτι δεν είναι ασφαλές καταφύγιο, υπάρχει διέξοδος, υπάρχει το Δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ