Σάμος, ένας παράδεισος στο Βόρειο Αιγαίο όπου η Ήρα λατρεύτηκε, ο Πυθαγόρας διέπρεψε στα μαθηματικά και στην φιλοσοφία και ο αρχιτέκτονας Ευπαλίνος ήταν ο αυτουργός του θαύματος της αρχαιοελληνικής μηχανικής που κατασκευάστηκε στο νησί τον 6ο αιώνα π.Χ.
Στο Καρλόβασι της Σάμου η καρέκλα του Γιάννη Ρίτσου στέκει αγέρωχη για να δείχνει πως ο μεγάλος Έλληνας ποιητής εμπνεόταν για το «Όνειρο του Καλοκαιρινού Μεσημεριού».
Ένας τόπος από τους Θεούς ευλογημένος όπου η θάλασσα και ο αέρας ερωτοτροπούν κάτω από τις σκιές των χιλιάδων δέντρων. Ποτάμια, καταρράκτες, χλωρίδα και πανίδα ιδιαίτερη.
Η Σάμος είναι αδικημένο από εμάς νησί καθώς δεν αποτελεί τουριστική προτεραιότητα παρόλη την βαθιά κληρονομιά που έχει να δώσει.
Ξαφνιάζει τους επισκέπτες σε κάθε τους βήμα, σε κάθε τους αναζήτηση. Παραλίες ιδιαίτερης ομορφιάς, νερά καθαρά και αρχιτεκτονική κτηρίων που προσδίδουν τον ορισμό της αρχοντικής γενιάς και προέλευσης.
Έντονο και το στοιχείο της πίστης με πανέμορφα εκκλησάκια μα και τον Άγιο Νικόλαο στο Καρλόβασι ο οποίος είναι μεγαλόπρεπος.
Από Υδρηλή σε Σάμο
Στις αρχαίες πηγές η Σάμος εμφανίζεται με πολλά ονόματα: Υδρηλή, λόγω των πηγών της, Μελάμφυλλος, Μελάνθεμος, Φυλλίς και Ανθεμίς, για την πλούσια και ξεχωριστή χλωρίδα της, που τη χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα, και Δόρυσσα, Δρυούσα και Κυπαρισσία για τα δέντρα της, που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη της ναυπηγικής τέχνης.
Πιθανότατα, τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα να ήταν απλώς επίθετα, αφού, παράλληλα, το όνομα Σάμος εμφανίζεται σταθερά στις αρχαίες πηγές και μάλλον προέρχεται από μια αρχαία ρίζα (sama), που σημαίνει τόπο με ψηλά βουνά. Στις πηγές συναντάται και μία μεταγενέστερη παρετυμολογική αιτιολογική παράδοση, που ερμηνεύει το όνομα από τον Σάμο, γιο του Αγκαίου, του πρώτου μυθικού οικιστή του νησιού.
Παραλίες
Οι παραλίες της Σάμου, βοτσαλωτές, αμμώδεις ή ανάμεσα σε βραχώδη ακτογραμμή είναι κατανεμημένες σε όλο το μήκος των ακτών του νησιού, δίπλα σε καταπράσινα τοπία. Δύο από αυτές είναι βραβευμένες με την Γαλάζια Σημαία για το 2014, 2016 και 2017, η παραλία Γλυκόριζα και η παραλία Ποτοκάκι.
Σας παραθέτουμε αυτές που εμείς επισκεφθήκαμε:
Ψιλή άμμος
Το λέει το όνομα της. Η παραλία έχει ψιλή άμμο και είναι πανέμορφη και ιδανική για παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία αυτή αποτελεί το κοντινότερο σημείο της Ελλάδας με την Τουρκία και απέχει μόλις 1.200 μέτρα από την γείτονα χώρα.
Κοκκάρι
Πρόκειται για μία παραλία γραφική με βότσαλα και βαθιά καθαρά νερά, που όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι δημιουργείται υψηλός κυματισμός. Μάλιστα θα δείτε και πολλούς να κάνουν windsurf.
Ποτάμι
Γραφική παραλία ιδανική για βουτιές. Την “αγκαλιάζουν” δεκάδες πεύκα ενώ συνορεύει με τους καταρράκτες του νησιού.
Στο πλάι της την κοιτά απο ψηλά ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικής ναός του Άγιου Νικόλαου.
Τσαμαδού
Γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα νερά. Τα νερά της βαθαίνουν απότομα, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους.
Πυθαγόρειο
Η μικρή παραλία του Πυθαγορείου αποτελείται από βότσαλο και λίγη άμμο, έχει νερά μέτριου βάθους, είναι προστατευμένη μέσα στον κόλπο του Πυθαγορείου και είναι ιδανική για παιδιά.
Καταρράκτες
Δίπλα από τη θάλασσα και συγκεκριμένα από την παραλία «Ποτάμι» κυλάνε αρμονικά τρεις μικροί διαδοχικοί καταρράκτες τους οποίους μπορεί κανείς να αναρριχηθεί περπατώντας μέσα από το νερό χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά και να κάνει πεζοπορία.
Ο περίπατος μέχρι να φτάσει κανείς στους καταρράκτες είναι ιδιαίτερα ευχάριστος καθώς περνά μέσα από ένα μονοπάτι που καλύπτεται από ένα μικρό ποτάμι και ψηλά δέντρα.
Μετά από 1,5χλμ φτάνετε στο σημείο όπου ξεκινάει το νερό και από εκεί πρέπει να συνεχίσετε περπατώντας μέσα στο νερό και σε κάποια σημεία που βαθαίνει λίγο, κολυμπώντας ώσπου να φτάσετε στους Καταρράκτες.
Ο τρίτος και μεγαλύτερος καταρράκτης έχει ύψος 5 μέτρα περίπου και είναι αρκετά εντυπωσιακός.
Ευπαλίνειο όρυγμα
Στο πυθαγόρειο της Σάμου υπάρχει το θαύμα της αρχαιοελληνικής μηχανικής.
Ο αρχιτέκτονας Ευπαλίνος έσκαψε ένα τούνελ 2,5 χλμ, ξεκινώντας από δύο αντίθετες πλευρές που συναντήθηκαν χωρίς καμία απόκλιση. Αυτό συνέβη τον 6ο αιώνα π.Χ.
Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εαν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα. Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος. Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του.
Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν προσεγμένος και με μεθοδικότητα οι οδηγοί περιηγούσαν τους επισκέπτες εντός του ορύγματος.
Ηραίο
Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην θεά Ήρα.
Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια.
Το μοναδικό κακώς κείμενο στην όλη περιήγηση μας στην Σάμο ήταν ότι στο Ηραίο όπου θα μπορούσε ο αρχαιολογικός χώρος να είναι πιο περιποιημένος, να υπήρχαν στέγαστρα (τέντες τουλάχιστον κατά την είσοδο) ενώ ο χώρος του οικοπέδου είχε πολλά ξερά χόρτα και έδινε μια εικόνα εγκατάλειψης.
Η ιστορία των μαθηματικών ξεκινά από το Πυθαγόρειο
Στη θέση του Πυθαγορείου στην αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Σάμου. Το λιμάνι του σημερινού οικισμού ταυτίζεται με το λιμάνι της αρχαίας πόλης, το οποίο ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως ένα από τα θαυμαστά έργα του νησιού και θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου.
Νεότερο αξιόλογο κτίσμα στο Πυθαγόρειο αποτελεί ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη, που δεσπόζει στην δυτική πλευρά του οικισμού. Χτίστηκε το 1824 και πρόκειται για διώροφο κτίσμα σε οχυρωματική διάταξη.
Στο λιμάνι ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον Πυθαγόρα με το περίφημο θεώρημα του.
Το «αρχοντικό» Καρλόβασι
Το Καρλόβασι είναι μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού, με τους κατοίκους του να ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως την καλλιέργεια ελιάς και άμπελου αλλά και με τον τουρισμό. Επίσης, στο Καρλόβασι εδρεύει και η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στο Καρλόβασι υπάρχει και το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του νησιού το οποίο συνδέει τη Σάμο με την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πόλη είναι γεμάτη αξιοθέατα, εκκλησίες, αρχοντικά αλλά και σύγχρονες κατασκευές που κοσμούν τους δρόμους της.
Σημαντικά κτίσματα της πόλης είναι το κτήριο της Πορφυριάδας Σχολής όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο, Το Χατζηγιάννειο κτίριο του 1903 όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Μαθηματικής Σχολής, η πρώην Εμπορική Σχολή όπου σήμερα είναι ανακαινισμένη και φιλοξενεί την Μαθηματική Σχολή, τα παλιά βυρσοδεψία και το παλιό καρνάγιο στο λιμάνι.
Αν βρεθείτε στο Καρλόβασι μη ξεχάσετε να δείτε την «Καρέκλα του Ρίτσου» στην παραλία της πόλης, εκεί που ο μεγάλος ποιητής αγναντεύοντας τη θάλασσα έγραψε τα αριστουργήματα του τον καιρό της εξορίας του στη Σάμο.