Ανάπλαση 50 εκατ. ευρώ για να ξυπνήσει ο «κοιμώμενος γίγαντας»
Το κτήριο φάντασμα που στέκει εδώ και δεκαετίες στον Πειραιά αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο καθώς προχωρήσει η ανάπλαση του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής πριν λίγες ημέρες εξασφαλίστηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έτσι «άνοιξε ο δρόμος» για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ανάμεσα στον Δήμο Πειραιά και στο σχήμα των επενδυτών, αποτελούμενο από την Prodea Investments και την κοινοπραξία Dimand Real Estate-EBRD. Βάσει του σχεδίου προβλέπεται δαπάνη άνω των 50 εκατ. ευρώ, η οποία θα μεταμορφώσει το ακίνητο σε ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων της χώρας.
Οι επενδυτές προχωρούν σε αυτή την επένδυση καθώς θεωρούν πως ο πύργος θα αποτελέσει πόλο έλξης για τις κυρίαρχες δυνάμεις της ναυτιλίας που θα θέλουν να έχουν ένα στρατηγείο κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Από την πλευρά του ο δήμος, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, θα παραχωρήσει το κτήριο για τα επόμενα 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα 1,01 εκατ. με ετήσια αναπροσαρμογή 2%.
Είναι το ψηλότερο κτίριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 44 χρόνια ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από τους τρεις πρώτους ορόφους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση και μετά από νόμο της χούντας του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα.
Πύργος ανεκμετάλλευτος εδώ και δεκαετίες
Ο «κοιμισμένος γίγαντας», όπως τον αποκαλούν οι Πειραιώτες, δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν έρημοι και ανεκμετάλλευτοι όλα αυτά τα χρόνια.
Αν αξιοποιηθεί το κτήριο σίγουρα η πόλη του Πειραιά θα μπει σε άλλη σφαίρα οικονομικής πραγματικότητας. Είναι μια κίνηση που θα αποφέρει ανάπτυξη δίχως αμφιβολία.