Πως η κίτρινη τελίτσα με το στόμα «καταβρόχθισε» ΄τα υπόλοιπα video games και κάθεται στο θρόνο από το 1980 έως σήμερα

Μια κουκίδα με στόμα καταβροχθίζει τελίτσες και ενίοτε κερασάκια και την κυνηγούν μπλε μοχθηρά τερατάκια. Ο στόχος της είναι να μην αφήσει αφάγωτη ούτε μια τελίτσα.

Αυτή η απλή ιδέα, έγινε παιχνίδι, ονομάστηκε Pac-Man και έμελλε να γίνει το νούμερο 1 σε πωλήσεις arcade παιχνίδι από την ημέρα που εμφανίστηκε έως σήμερα.

Πριν λίγες ημέρες ο Pac-Man έγινε 42 χρονών και είναι το παιχνίδι που έχει σαγηνέψει γενιές και γενιές.

Πρωτοεμφανίστηκε σε μηχανήματα με κέρματα, που τα παιδιά και οι νέοι της δεκαετίας του 80 τα «ασήμωναν» στα «ουφάδικα» όπου σύχναζαν εκεί… καθώς ήταν ο κυρίαρχος τρόπος διασκέδασης.

Πηγή έμπνευσης για έναν νεαρό Ιάπωνα ένα μισοφαγωμένο κομμάτι πίτσας

«Ο εμπνευστής του Pac-Man είναι ο Ιάπωνας Toru Iwatani, ο οποίος εργαζόταν στην Namco από το 1977. Το αρχικό όνομα του Pac-Man ήταν «Pakku-Man». Στα ιαπωνικά, το «paku-paku» σημαίνει ανοιγοκλείνω το στόμα μου. Από εκεί προήλθε και η ιδέα του σχεδιασμού η οποία τελειοποιήθηκε όταν ο Toru Iwatani πεινούσε, παρήγγειλε πίτσα και τρώγοντας το πρώτο κομμάτι είδε το σχήμα της πίτσας που είχε απομείνει στο κουτί κι αποφάσισε να το υιοθετήσει! Το 1979, η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού ονομαζόταν «PUCK MAN», αλλά το 1980 η Midway, η οποία συνεργάστηκε με την Namco για την έκδοση του παιχνιδιού στην Αμερική, αναγκάστηκε να το ονομάσει «Pac-Man». Στην ομάδα ανάπτυξης του Pac-Man, συμμετείχαν και οι Hideyuki Mokajima (San- Programmer) και Toshio Kai (ήχος και μουσική). Η ανάπτυξη του παιχνιδιού χρειάστηκε 18 μήνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εξιδεικευμένα sites των gamers.

Σίγουρα κανείς από τους δημιουργούς τους δεν περίμενε αυτή την εξάπλωση σε όλον τον κόσμο και πόσο μάλλον αυτή η βασιλεία του Pac-Man να κρατάει τέσσερις δεκαετίες.

Οι «φτωχός» δημιουργός του

Το μισοφαγωμένο κομμάτι της πίτσας που ήταν και η πηγή έμπνευσης του Pac-Man και αποτέλεσε μια ιδέα που προκαλεί ακόμη ντελίριο στους gamers όλου του κόσμου δεν έφερε σεντ παραπάνω στον εμπνευστή του.

Μπορεί μέσα σε 18 μήνες από την κυκλοφορία του, το Pac-Man κατόρθωσε να πουλήσει 350.000 μηχανήματα, αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη και να εξελιχθεί σε διεθνές φαινόμενο αλλά ο Toru Iwatani, όπως και πολλοί σχεδιαστές και προγραμματιστές της Ιαπωνίας της εποχής εκείνης, δεν κέρδισε επιπλέον χρήματα από την επιτυχία. Το ίδιο είχε συμβεί άλλωστε και με το δημιουργό του Space Invader, Tomohiro Nishikado. «Η αλήθεια για το θέμα αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν ανταμοιβές per se για την επιτυχία του Pac-Man. Ήμουν απλά ένας υπάλληλος. Δεν υπήρξε μεταβολή του μισθού μου, ούτε μπόνους, ούτε επίσημη μνεία οποιουδήποτε είδους», είχε δηλώσει το 1987 ο Toru Iwatani.

Δείτε εδώ την συνέχεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ