Σκιαγραφούν τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Πως κράτησαν όρθιες και ανέπτυξαν τις αυτοκρατορίες τους κόντρα σε κρίση και covid-19
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Στα χέρια τους κρατούν αυτοκρατορίες ολόκληρες. Γυναίκες που έχουν διαπρέψει στο χώρο του επιχειρείν μιλούν στο Καρφί για την γεμάτη προκλήσεις χρονιά που μπήκε.
Είναι οι πιο κατάλληλες να σκιαγραφήσουν την επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα καθώς διαπρέπουν σε ανδροκρατούμενους χώρους. Όχι απλά έσπασαν τα ταμπού αλλά εξέλιξαν τις εταιρίες τους σε επίπεδα που φάνταζαν αχαρτογράφητες γαίες.
Με τον δυναμισμό τους και την τόλμη τους είναι αυτές που κρατούν την ελληνική οικονομία σε υψηλά επίπεδα.
Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2021.
Πένυ Τσαούτου CEO της ΕΨΑ
«Το 2020 αναδείχτηκε σε μια δύσκολη χρονιά για την ΕΨΑ, ίσως τη δυσκολότερη στην πρόσφατη ιστορία της βιομηχανίας.
Σε ένα τόσο δυσμενές υγειονομικό και οικονομικό περιβάλλον εστιάσαμε στην προστασία των εργαζομένων και συνεργατών μας και στη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας για την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς στις νέες συνθήκες.
Η μερική αύξηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο δεν ήταν δυνατόν να καλύψει τις απώλειες στη HORECA. Κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες πιέσεις, αλλά και να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα σε ελάχιστους μήνες.
Το γεγονός ότι η πανδημία ήρθε μετά την πολυετή οικονομική κρίση δημιούργησε μία επιπλέον περιπλοκότητα. Αναφορικά με το 2021 προβλέπεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολη χρονιά και ειδικά όσον αφορά το 1ο τρίμηνο. Εάν δεν προκύψουν απρόβλεπτες επιπλέον αρνητικές εξελίξεις , από 1η Απριλίου και μετά θα υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης της αγοράς , ενώ μετά το 2ο εξάμηνο και με τον τουρισμό να επανέρχεται αισιοδοξούμε να δούμε σταδιακή βελτίωση. Για όλα αυτά θα χρειαστούν σίγουρα συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους (κράτος, φορείς, επιχειρήσεις κλπ).
Είναι γεγονός ότι η κρίση που βιώνουμε απαιτεί συνεχή επιφυλακή και αναδιάρθρωση των στόχων. Δεν έχουμε αυταπάτες, οι επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς και ιδίως στην κατηγορία μας είναι μεγάλες. Δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά να ενισχύουμε πεδία δράσης που αναδύονται περισσότερο, όπως είναι στην παρούσα φάση τα κανάλια της ζεστής αγοράς και οι εξαγωγές».
Τζούλη Χαϊδά, Αντιπρόεδρος IKTINOΣ HELLAS, Πρόεδρος ΣΕΜΜΘ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης)
Το 2020, οι ελληνικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας και να δράσουν άμεσα λαμβάνοντας αποφάσεις για την προσεκτική διαχείριση της κρίσης και για την εύρυθμη λειτουργία τους. Υιοθετήσαν καινοτόμες τεχνολογίες ακολουθώντας την σύγχρονη ψηφιακή εποχή.
Η διαχείριση της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της στην οικονομία με τρόπο που θεωρείται καλύτερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Συνεπώς, οι ξένοι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα η οποία παραμένει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων είναι θετικό βήμα για την ελληνική οικονομία. Ένα άλλο ισχυρό στήριγμα για την εθνική μας οικονομία αποτελούν τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Πόπη Σκαγιά Marketing Manager στην SKAG
Παρ’ όλες τις δυσκολίες πιστεύω ότι οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες ανταποκρίνονται με αμεσότητα και ευελιξία. Μην ξεχνάμε ότι μόνο οι τοπικές και εγχώριες παραγωγικές μονάδες μπορούν να ανταποκριθούν στην άμεση εγχώρια ζήτηση μια και οι μεταφορές από τρίτες χώρες είναι χρονοβόρες και πολύ κοστοβόρες αυτό το διάστημα. Τα τοπικά καταστήματα καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών μια και οι ταχυμεταφορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αμεσότητα, στην διανομή προϊόντων μεγάλων πολυκαταστημάτων. Αρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκυρία αρκετά θετική, στηρίζοντας τα τοπικά μαγαζιά να σταθούν και να ορθοποδήσουν μέσα σε αυτή την πανδημία. Ας μετατρέψουμε λοιπόν, το 2021 σε ένα έτος πλεονεκτήματος και απόδοσης!
Μαρία Ακριβού, Δημοσιογράφος Fortune Greece
Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση για το ελληνικό επιχειρείν, όμως τα διδάγματα που λάβαμε από την πανδημία του covid-19 είναι πολύτιμα και αν αξιοποιηθούν σωστά, θα χτιστούν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας. Η δεκαετής κρίση αλλά και ο κορωνοϊός έφεραν στην επιφάνεια παθογένειες ετών και έκαναν τις διοικήσεις των εταιρειών να αντιληφθούν ότι τα μακροπρόθεσμου ορίζοντα business plans του παρελθόντος είναι μάταια όταν απρόσμενοι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του συστήματος. Η ικανότητα γρήγορης αποδοχής των αλλαγών και η άμεση προσαρμοστικότητα σε αυτές συνιστούν το κλειδί για την επιτυχία.
Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, η ανάπτυξη του δικτύου 5G σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, τα big data και το IoT, επιτρέπουν ταχύτητα, ευελιξία και αυτοματοποίηση διαδικασιών, ενώ συμβάλουν τα μέγιστα στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Μάγκυ Κοντού Lead Product Manager & UI/UX Designer Simple Apps
«Πολλές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους άμεσα, αναζητούν «έτοιμες», ευέλικτες και μη δεσμευτικές λύσεις. Αυτή η κίνηση έδωσε την ευκαιρία σε πολλές startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να αυξήσουν το πελατολόγιο τους, ενώ παρά τις έντονες πιέσεις που υπέστη η επιχειρηματικότητα τους τελευταίους μήνες, ξεχώρισαν και ανέπτυξαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Το συνεχές μάλιστα ενδιαφέρον που εκφράζουν τα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα για επενδύσεις στις startups, καθώς και οι δράσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από πλευράς του δημοσίου με στόχο την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, φαίνεται πως δημιουργούν συνθήκες υποστήριξης και εξέλιξης του οικοσυστήματος. Η αίσθηση που δημιουργείται στους κόλπους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης – μένει η αισιοδοξία που κυριαρχεί να μετουσιωθεί σε πράξη και προσοδοφόρα αποτελέσματα».
Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια Focus Bari, e-satisfaction, IforU, the Next U, Σύμβουλος Προσωπικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Συγγραφέας
Το δικό μου μήνυμα για την επιχειρηματικότητα στο 2021 συνολικά, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
Εντοπίστε την ευκαιρία: η κρίση, η πανδημία και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής του κοινού, Β2Β και Β2C. Ποιες νέες ανάγκες δημιουργούνται που θα μπορούσατε να καλύψετε με την επιχείρησή σας;
Αξιοποιείστε την τεχνολογία: σήμερα μια επιχείρηση μπορεί να «στηθεί» με νέους τρόπους, διευρύνοντας τα όρια παλιότερων επιχειρηματικών μοντέλων. Μπορείτε να σκεφτείτε «έξω από το κουτί»;
Δώστε αξία για να πάρετε αξία: εστιάζοντας στην ανάγκες του κοινού σας, βάζοντας τον εαυτό σας στην θέση του αυριανού σας πελάτη, αναρωτηθείτε «Πώς θα κάνω την ζωή του καλύτερη, ευκολότερη, οικονομικότερη;»
Υιοθετείστε υγιείς αξίες: χτίστε την επιχείρησή σας με ειλικρίνεια, αξιοπιστία και σεβασμό στους ανθρώπους, πελάτες & συνεργάτες. Αναρωτηθείτε «Εγώ αν ήμουν στη θέση του πελάτη μου θα αγόραζα; Αν ήμουν στη θέση του συνεργάτη μου, θα αφοσιωνόμουν;»
Βαλεντίνα Κόρδη, Mindset & High Performance Coach for Entrepreneurs, Executives & Teams
«Mία γυναίκα είναι κάπως αναμενόμενο το να έχει περισσότερη ενσυναίσθηση ή ευαισθησία από έναν άνδρα και άρα να μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας φέρνοντας αυτά της τα στοιχεία για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων και την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών, ενώ από τους άνδρες να απαιτείται να συμβάλουν με την ανθεκτικότητά τους ή την πιο τεχνοκρατικής μορφής σκέψη τους.
Η πραγματική διαφορά στην εξέλιξη της οικονομίας θα έρθει, όταν αποφασίσουμε να αποσυνδέσουμε τις δεξιότητες και τις ικανότητες των ανθρώπων από το φύλο τους και έτσι τους δώσουμε χώρο να απελευθερώσουν στο έπακρο την δυναμική τους, χωρίς να την καταπιέζουν επειδή κάποια από τα στοιχεία αυτής, έρχονται σε σύγκρουση με τα στερεότυπα που επικρατούν για το πώς μπορεί να συμβάλει ένας άντρας και πώς μία γυναίκα στην οικονομία».