Ποιες είναι οι προτάσεις της διαιτολόγου-διατροφολόγου Σωτηρίας Κέσογλου

Και ενώ η πρωτοχρονιά έγινε ακόμη κινούμαστε σε γιορτινούς ρυθμούς σίγουρα σε ότι αφορά το φαγητό. Τι πρέπει να κάνουμε και τι να προσέξουμε για να μην πάρουμε απότομα βάρος αυτές τις τελευταίες ημέρες; Με άλλα λόγια πως να σώσουμε την παρτίδα πριν ανεβούμε στην ζυγαριά;
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Σωτηρία Κέσογλου προτείνει:
Ποιες είναι οι σωστές επιλογές αυτές τις γιορτινές ημέρες; Τι κάνουμε όταν το τραπέζι βρίσκεται μπροστά μας; Τα φαγητά το ένα πιο εύγευστο από το άλλο.. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις εξής οδηγίες.
1)Ξεκινήστε με λαχανικά. Γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα. Αφού τελειώσει το πρώτο πιάτο γεμίστε ξανά το πιάτο σας με ½ πιάτο με όποιο φαγητό θέλετε και το άλλο μισό ξαναγεμίστε το με λαχανικά ή λίγες πατάτες ή λίγο ρύζι ή ζυμαρικά.

2)Πολλοί άνθρωποι τρώνε γρήγορα και βιαστικά . Σε ένα γιορτινό τραπέζι δεν υπάρχει το άγχος και το stress της καθημερινότητας. Δοκιμάστε το φαγητό, μασήστε καλά κάθε μπουκιά, απολαύστε τις γεύσεις.
3)Όταν το φαγητό είναι σε στυλ «μπουφέ» τότε εφόσον γεμίσετε το πιάτο σας απομακρυνθείτε από τον μπουφέ και συναναστραφείτε με άλλους ανθρώπους. Αν μείνετε κοντά μπορεί να μην αποφύγετε το πειρασμό να τσιμπολογήσετε. Ένα άδειο πιάτο και ένας γεμάτος μπουφές είναι ένας κακός συνδυασμός που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά πολύ μεγάλη κατανάλωση φαγητού.
4)Βάλτε ένα όριο στις μερίδες φαγητού που θα βάλετε στο πιάτο σας και προσπαθήστε να μην βάλετε δεύτερη μερίδα.

5)Ποια φαγητά να διαλέξω και γιατί;Δύο είναι τα κριτήρια που θα σας ωθήσουν στην επιλογή σας. Το είδος και ο τρόπος μαγειρέματος ή παρασκευής του φαγητού.Τα φαγητά που σερβίρονται κατά κύριο λόγο έχουν σαν βάση το κρέας και έχουν περισσότερο αλάτι και λάδι σε σχέση με τα φαγητά που τρώμε στο σπίτι μας όταν κάνουμε μια προσεγμένη διατροφή. Επειδή το κόκκινο κρέας μοσχάρι ή χοιρινό είναι πιο πλούσιο σε λίπος σε σχέση με τα υπόλοιπα κρεατικά καλό είναι η ποσότητα που θα καταναλωθεί να είναι μικρή και αν είναι δυνατόν χωρίς σάλτσα.Αν όμως το φαγητό είναι μαγειρεμένο με σάλτσα τότε προσέχουμε όλες οι υπόλοιπες επιλογές μας να έχουν όσο το δυνατόν γίνεται λιγότερο λίπος. Δύο μέτρια κομμάτια κρέας μαγειρεμένα ή ψητό μαζί με 4-5 κομμάτια πατάτα ή ½ φλιτζάνι ρύζι μπορούν να συνυπάρξουν στο πιάτο μας. Προσέξτε όμως το κρέας ή το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα ή και τα 3 μαζί συνολικά να μην ξεπερνούν τα 150 – 200 γραμμ.
6)Η σαλάτα και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο συστατικό του πιάτου μας. Ποια σαλάτα όμως; Σίγουρα αποφεύγουμε τις σαλάτες με σώς ή σάλτσα. Και προτιμούμε τις σαλάτες εποχής. Δεν είναι κακό να φάμε 2 ή 3 διαφορετικά ήδη λαχανικών. Ούτε είναι κακό να φάμε βραστή και ωμή σαλάτα μαζί. Πάντα η σαλάτα πρέπει να αποτελεί το πρώτο πιάτο και να είναι το μισό του δεύτερου πιάτου. Μερικές φορές το φαγητό περιλαμβάνει και μαγειρεμένα λαχανικά ή υπάρχουν και σαν γαρνιτούρα σοταρισμένα λαχανικά με σημαντικό ποσοστό λίπους. Σε αυτή την περίπτωση δύο κουταλιές της σούπας είναι υπεραρκετές.

7)Και με τα άλλα μεζεδάκια τι γίνεται;Αρκετές φορές το πρόβλημα εντοπίζεται στα λεγόμενα ‘πρώτα’ τα οποία έχουν αρκετό λίπος. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες κλπ είναι φαγητά αρκετά φορτωμένες σε λιπαρά. Καλό είναι να περιοριστούμε σε ένα μικρό κομμάτι πίτα . Η σπανακόπιτα ή η τυρόπιτα σίγουρα είναι αρκετά δελεαστικές αλλά ένα κομμάτι είναι αρκετό.
8)Το αλκοόλ με μέτρο.Το αλκοόλ είναι ένα θέμα που πολλοί το θεωρούν ασήμαντο σε σχέση με το θέμα του φαγητού. Η υψηλή θερμιδική του απόδοση στον οργανισμό πολλές φορές το μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα του προγράμματος διατροφής. Ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει στον οργανισμό 7 Kcal. Ενδεικτικά η θερμιδική περιεκτικότητα ενός ποτηριού κρασιού είναι 70 Kcal και ενός ποτηριού ουίσκι είναι 105 Kcal.

9)Την επόμενη ημέρα το πρωί φτιάξτε ένα υγιεινό πρωινό και σε καμία περίπτωση μην σκεφτείτε να μην το καταναλώσετε, με τη δικαιολογία του βραδινού δείπνου. Συμπεριλάβετε σε αυτό τουλάχιστον ένα φρούτο ή κάποιο λαχανικό και μια μορφή πρωτεΐνης, όπως είναι τα αυγά ή οι ξηροί καρποί. Το πρωινό γεύμα είναι σημαντικό όλες τις μέρες του χρόνου, αργίες και εργάσιμες και θα βοηθήσει στο να μη φτάσετε στο επίσημο γεύμα πεινασμένοι καταλήγοντας σε ακατάσχετη υπερφαγία.
10)Καταναλώνετε ένα υγιεινό σνάκ ή μικρογεύμα ανά 3-4 ώρες, καθώς έτσι διατηρείτε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα και είναι σαφώς υγιέστερη προσέγγιση από το ένα και μοναδικό και συνήθως λαίμαργο γεύμα–εφόσον πρόκειται για εορταστικό- γεύμα, την ημέρα.
11)Πριν το επιδόρπιο πιείτε ένα τσάι ή ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το ίδιο το επιδόρπιο με μια κούπα τσάι. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο τσάι θα σας κάνουν καλό και το υγρό στοιχείο του θα σας «χορτάσει», βοηθώντας σας να μην πέσετε με τα μούτρα σε ένα μεγάλο κομμάτι σοκολατόπιτα, στο μέτρο του δυνατού πάντα, γιατί άνθρωποι είμαστε και έχουμε και αδυναμίες.